Devedesetih s puškom, sada s ronilačkom maskom

U okviru ekološkog programa ”Lica ozona“ kao dijela međunarodne kampanje ”Ozone Heroes“ na plaži Podvrške na Murteru 27. lipnja održana je akcija koju su organizirali Ronilački klub veterana 4. gbr te udruga ”Murterski kompas“

Turisti i gosti Murtera, okupljena djeca i odrasli, sa znatiželjom su pratili aktivnosti koje su se na plaži Podvrške događale 27. lipnja u okviru programa ekološkog osvještavanja, edukacije i istraživanja stanja podmorja na toj mikrolokaciji. Radionicu za djecu i odrasle, čiji je cilj bio ukazati na značaj ozona i važnost njegove zaštite, vodila je dr. sc. Ljiljana Zmijanović, šibenska znanstvenica, ekologinja, dragovoljac Domovinskog rata i pridružena članica Ronilačkog kluba veterana 4.gbr, a djeca su tijekom nje u pijesku i šljunku izrađivala reljefe i skulpture.

Odazvali su se i članovi Ronilačkog kluba veterana 4. gbr, udruge koja okuplja pripadnike 4. gbr, branitelje, članove njihovih obitelji i sve ljude dobre volje. Njih je 13 s punom ronilačkom opremom, u dva kombija rano ujutro krenulo iz Splita kako bi na Murteru obavili ronilačku provjeru stanja morskog dna te dokumentiranje jadranske periske.

Ćiro Ugrin, predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4. gbr i umirovljeni satnik Hrvatske vojske prije urona kaže: ”Ovim projektom promovira se ekologija i zdrav život, a naš ronilački klub uvijek se odaziva i sa zadovoljstvom prihvaća sudjelovanje u takvim aktivnostima. Provjerit ćemo i snimiti stanje morskog dna, života u ovom dijelu podmorja, a namjeravamo i snimiti periske. One su najveći podmorski pročišćivači, a trenutačno su u cijelom Jadranu i Sredozemlju pod napadom nepoznate bakterije. Želimo ustanoviti kakvo je ovdje stanje.” Trinaest ronilaca podijeljenih u dvije grupe, s dvjema podvodnim kamerama nakon gotovo dva sata vratilo se na obalu.

Rezultat? Nije dobro.

Zaustavljanje onečišćenja

Ćiro Ugrin objašnjava: ”Nije dobro stanje u podmorju. Na ovom je području stanište periski, međutim mi nismo našli niti jednu. Ono što smo pronašli je jako puno smeća, i to smeća koje se nalazi na dubini od 17-18 metara, što je rijetkost. U gradskim sredinama i plažama smeće se obično nalazi na manjim dubinama, u plićinama do deset metara,  a ovo je direktno bacano s brodova koji ovdje budu usidreni. Nisu tu pobacani kućanski uređaji, glomazni otpad niti autogume nego boce, plastika, otpaci s brodova. To samo znači da s lokalnim vlastima i turističkom zajednicom treba više poraditi na prijmu brodova, kontroli i naplati kazni, lučka kapetanija i druge institucije ovdje mogu učiniti puno kako bismo zaustavili daljnja onečišćenja. Mi za cijelo vrijeme zarona nismo vidjeli više od tri-četiri ribe, a na ovoj konfiguraciji podmorja i uz postojeću vegetaciju trebalo bi je biti.”

Uz mnoge, srećom sve više njih koji o stanju mora i podmorja promišljaju i kontinuirano poduzimaju sa željom da ga spase, jest i Ronilački klub veterana 4. gbr koji u svojem planu rada i godišnjim akcijama ima redovite aktivnosti s lokalnom zajednicom i turističkim zajednicama. Ekologija je jedna od temeljnih zadaća njihova kluba, a ronjenje je tek još jedan od načina na koji oni vole Hrvatsku.


Redovite ekološke aktivnosti

Ronilački klub veterana 4. gbr u svojem planu rada i godišnjim akcijama ima redovite ekološke aktivnosti s lokalnom zajednicom i turističkim zajednicama. Mnogi ih  zovu, a oni se rado i kad god mogu odazivaju. Devedesetih s puškom, sada s ronilačkom maskom i bocom kisika – bit je ista: na način primjeren današnjem vremenu i sadašnjim okolnostima branitelji i dalje brane, vole i čuvaju svoju Hrvatsku. Ronjenjem je vole. ”Ekologija je jedna od temeljnih zadaća našeg ronilačkog kluba i mi to želimo raditi. Ekologija, hrvatsko more, zdravlje ljudi te očuvanje dobara i ljepota Jadrana – to su aktivnosti u kojima se branitelji, veterani 4. gbr, djeca i mladi koje okupljamo vide i u kojima žele sudjelovati,” kaže Ćiro Ugrin, predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4. gbr i umirovljeni satnik Hrvatske vojske.


Zaštita ozonskog sloja

Međunarodna kampanja ”Ozone Heroes“, koja svake godine objedinjava brojne akcije ekološkog osvještavanja, razmišljanja i činjenja širom planeta, izrasla je na temeljima Montrealskog protokola zahvaljujući čijim se odlukama ozonska rupa na Antarktici postupno oporavlja. Montrealski protokol međunarodni je sporazum iz 1987. godine, osmišljen je kako bi se razvijene zemlje potaknulo na postupno ukidanje proizvodnje onih tvari koje dovode do uništavanja ozonskog omotača. Istodobno, Montrealski protokol primjer je iznimne međunarodne suradnje, jedan od najuspješnijih ugovora takve vrste i prvi je univerzalno ratificiran ugovor u povijesti Ujedinjenih naroda. Cilj aktivnosti kampanje zaštita je ozonskog sloja i klime te aktivnosti kojima se postupno uklanjanju hidrofluorugljici koji pridonose zagrijavanju i utječu na pojavu klimatskih ekstrema i štetnih promjena.

Tekst: Lada Puljizević

Foto: Mladen Čobanović, Ronilački klub veterana 4. gbr, Aljoša Barbarić