Dijeljenje informacija u svrhu efektivnijeg rada

U organizaciji Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane prvi su put u Republici Hrvatskoj održani sastanci plenarnih grupa na kojima je sudjelovalo 77 izaslanika iz 30 zemalja svijeta

U Zadru su od  6. do 10. svibnja u Hotelu Kolovare održani sastanci plenarnih grupa DGIWG, TREx i MGCP na kojima su sudjelovali djelatnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga zemalja članica. Sastanci plenarnih grupa prvi su put održani u Republici Hrvatskoj te je na njima sudjelovalo 77 izaslanika iz 30 zemalja svijeta. Organizator i domaćin sastanaka je Uprava za materijalne resurse Ministarstva obrane, a potporu organizaciji i provedbi sastanka pružili su i pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje čija je dužnost operativna provedba zadaća vezanih uz spomenute međunarodne projekte.

Na sastanku Plenarne grupe Defence Geospatial Information Working Group – DGIWG održanom 6. i 7. svibnja sudjelovalo je 37 izaslanika iz 19 zemalja. DGIWG je multinacionalno tijelo odgovorno za geoprostornu standardizaciju za obrambene organizacije zemalja članica. Uspostavljeno je Memorandumom o razumijevanju između zemalja članica, a odgovorno je za izradu normi i postupaka potrebnih za prikupljanje, kontrolu, razmjenu i korištenje standardiziranih geoprostornih podataka i proizvoda te postizanja interoperabilnosti unutar koalicije. DGIWG razvija standarde i usluge u skladu s komercijalnim standardima i standardima koji se odnose na javnu domenu, kako bi u što većoj mjeri smanjio troškove vojnih geoprostornih sustava i povećao sposobnost vojnih organizacija da iskoriste civilne podatke, posebno za one scenarije u kojima civilni podaci mogu biti dominantan izvor podataka. DGIWG podupire zahtjeve NATO-a i drugih saveza u kojima sudjeluju njegove članice, uključujući i UN-ove mirovne misije.

Iako su mnoge zemlje razvile sofisticirane geoprostorne i obavještajne sustave za vlastite potrebe, koalicijske operacije su u nepovoljnom položaju ako ti sustavi ne djeluju interoperabilno. Zemlje članice DGIWG-a imaju potrebu odrediti geoprostorne podatke koji su relevantni za koalicijske operacije, razmjenjivati ​​te podatke i podržavati zajedničke podatkovne usluge, uz istodobno održavanje sigurnosti na koalicijskoj i nacionalnoj razini. Članice DGIWG su i zemlje koje nisu dio NATO-a poput Australije, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, a koje su prepoznale prednosti suradnje i zajedničkog korištenja resursa i informacija.

Direktor DGIWG-a, brigadir Graham Livesey iz Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva kazao je kako su sve članice DGIWG-a zahvalne Hrvatskoj za iskazan interes i uspješnu organizaciju ovogodišnje Plenarne sjednice. ”NATO je naš glavni suradnik i važno je da možemo zajedno surađivati i dijeliti informacije između naših zemalja u svrhu što efektivnijeg rada,” poručio je. Dodao je kako su na sjednici napravili pregled postignuća u zadnjih 12 mjeseci rada te usuglasili plan i program za nadolazeće razdoblje rada. Članovi Plenarne grupe The Multinational TanDEM-X High Resolution Elevation Data Exchange Program – TREx sastali su se 8. svibnja, a na sastanku je sudjelovalo 46 izaslanika iz 29 zemalja među kojima su i Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Brazil, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati i ostalih europskih zemalja. TREx je koalicija nacija koje sudjeluju u izradi homogenog digitalnog modela visina za cijelu površinu Zemlje.

Zadnji sastanak Plenarne grupe Multinational Geospatial Co – production Program- MGCP održan je 9. i 10. svibnja, na kojem je bilo 58 izaslanika iz 29 zemalja. MGCP je koalicija nacija koje sudjeluju u izradi globalnih vektorskih geoprostornih podataka visoke rezolucije za cijelu površinu Zemlje koje čine polja veličine 1° x 1° geografske dužine i širine. MGCP podaci su geoprostorni podaci u vektorskom obliku što podrazumijeva prikaz sadržaja prirodne i društvene osnove geografskog prostora. Takvi podaci strukturirani su u geoprostornim bazama podataka razine mjerila 1;50 000 ili 1:100 000. Krajnji rezultat procesa prikupljanja izrada je standardiziranih topografskih karata. Za njihovu izradu postoje specifikacije koje definiraju pravila i metode simbolizacije podataka odnosno sadržaja kako bi se zadovoljili nužni zahtjevi kartografike. Teritorij članica NATO-a nije predmet obrade MGCP programa, već je svaka članica odgovorna za izradu i održavanje geoprostornih podataka svojeg vlastitog suverenog teritorija. U sklopu programa priređena je svečana večera za sve sudionike sastanaka na kojoj je domaćin bio državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, kao i obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra.

Doris Ravlić

Foto: Mladen Čobanović