DSEI 2017

Vodeća svjetska vojna izložba, održana u Londonu od 12. do 15. rujna, podijeljena je bila u pet tematskih cjelina, tj. zona: kopno, zrak, more, sigurnost i zajednička zona. U svima njima prikazana je najnovija oprema i sustavi svjetske obrambene industrije. Ipak, u fokusu ovog pregleda su kopneni sustavi…

DSEI-jev izložbeni prostor nemoguće je obuhvatiti jednom fotografijom. U prvom je planu štand talijanskog Leonarda (Foto: Leonardo)

Među izlagačima ovogodišnjeg DSEI-ja (Defence Security and Equipment International) najzastupljenija je bila domaća, vojna industrija Ujedinjenog Kraljevstva sa 606 izlagača, zatim SAD-a s 224, Kanade sa 64, Njemačke sa 60, Australije s 52, Francuske s 41, Turske s 34, Južne Afrike s 26, Nizozemske s 24 i Češke s 22 izlagača.
Izložba je bila odlično posjećena. Trideset četiri tisuće posjetitelja obilazile su štandove više od 1600 izlagača iz 120 zemalja, a neki su bili okupljeni u 41 nacionalni paviljon. Takvi su prostori pomogli i manjim tvrtkama da se istaknu na dosad najvećem izložbenom prostoru ExCeL centra. Svoje su paviljone prvi put imali Bugarska, Mađarska, Malta, Slovačka, Slovenija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Druge su se zemlje usredotočile na povećanje izložbenog prostora svojih paviljona. Poljska je više nego četverostruko povećala svoju nazočnost, a Austrija, Italija i Turska gotovo udvostručile, dok je Češka povećala broj tvrtki na izložbi za više od 50 % u odnosu na prošlo izdanje 2015. godine. Nezaobilazan i vrlo atraktivan dio izložbe bio je prikaz sposobnosti britanske vojske.

Jedna od inačica razmjestivih skloništa /šatora ROBUS Shelters (Foto: Robus Shelters)

Rekordi na svim razinama
Kopnena zona zauzimala je najveći prostor dosad. U odnosu na prošli put povećana je za 52 %, a ove je godine izlagalo više od 700 izlagača, gotovo pola od ukupnog broja. Svakako treba izdvojiti BAE Systems, General Dynamics, Rheinmetall, Supacat, Thales, Saab, MBDA, Nammo, NIMR, HESCO, Rolls-Royce, QinetiQ, Viking Arms, Avon Protection i Babcock. Iz zrakoplovnog dijela izložbe treba izdvojiti prave izloške, helikoptere AH-64 Apache, CH-47 Chinook, SA330 Puma, WS-61 Sea King, Westland Lynx, Merlin Mk2 i Mk4, AW149 i AW159 Wildcat, multifunkcionalne borbene zrakoplove F35, Eurofighter Typhoon, JAS 39 Gripen i Tornado GR4, obučni BAE Hawk T1 te besposadne letjelice ScanEagle i Watchkeeper WK450.
Pomorska zona bila je najopsežnija u povijesti DSEI-ja, s više od 50 specijaliziranih izlagača iz 16 zemalja, dvostruko više u odnosu na 2015. godinu. Riječ je o vrlo popularnoj zoni jer je pristanište u neposrednoj blizini izložbenog centra, a bilo je izloženo osam ratnih brodova i nekoliko mornaričkih helikoptera. Posjetitelji su mogli vidjeti britansku fregatu Type 23 HMS “Argyll”, belgijski obalni ophodni brod BNS “Pollux”, irski odobalni ophodni brod LE “Samuel Beckett”…
U tzv. sigurnosnoj zoni predstavljena je sigurnosna oprema i sustavi koji služe za suprotstavljanje prijetnjama kao što su kibernetički i teroristički napadi, a bio je tu i prostor za izložbu specijalnih snaga i taktičke opreme. Zajednička zona imala je ponudu s mnoštvom proizvoda iz sektora C4ISTAR, komunikacije, digitalnih podataka, elektroničkog ratovanja, logistike, medicine, robotike i telemedicine.

PZO za sve grane
Europski konzorcij MBDA razvija FLAADS (Future Local Area Air Defence System), jedan od ključnih projekata britanske vojske, usmjeren na protuzračnu obranu i dio Complex Weapon programa. Planirano je da sustav uđe u naoružanje britanske vojske 2020. godine. FLAADS se oslanja na raketu CAMM (Common Anti-Air Modular Missile), novu dvosmjernu CDL (Common Data Link) podatkovnu vezu i novi C2 (Command & Control) sustav. Kad cijeli sustav službeno zaživi u operativnoj uporabi, bit će identičan za sve grane i rodove britanske vojske. Kod FLAADS-a nije spomenut radar kao osnova cijelog sustava jer plan je da podaci o cilju mogu doći do C2 sustava od bilo kojeg umreženog senzora u PZO sustavu, bez obzira na to je li riječ o radaru, termoviziji ili nekom drugom sredstvu za otkrivanje ciljeva u zračnom prostoru. FLAADS će zamijeniti stare sustave Sea Wolf Block 2 (mornarica), Rapier FSC (kopnena vojska), a na kraju vjerojatno i ASRAAM (zrakoplovstvo). Program rakete CAMM dobio je tri ekstenzije: CAMM-L (kopno), CAMM-M (more), CAMM-A (zrak). Prilikom konstrukcije polazište je bilo: proizvesti raketu koja je identična za sve tri grane oružanih snaga, u cilju smanjenja troškova razvoja te logističkih troškova.
U središtu predstavljanja bila je nova raketa CAMM-ER. U odnosu na baznu inačicu CAMM, produljena je s 3200 mm na 4200 mm, kalibar je povećan sa 166 na 190 mm, masa s 99 kg na 160 kg, a najveći domet s 25 km na 45 km. Raketa može biti u pojedinačnom kontejneru ili u višecijevnom, tj. zbirnom kontejneru za četiri rakete.
Uz podatke o novoj raketi, MBDA je objavila i podatke o kompletnom PZO rješenju baziranom na CAMM-ER-u, koji je dobio naziv EMADS (Enhanced Modular Air Defence Solution).

Zapažena je bila Saabova premijera rješenja za PZO kratkog dometa MSHORAD (Mobile Short-Range Air Defence (Foto: Twitter/Saab)

Kuća za osam minuta
Kanadska tvrtka ROBUS Shelters predstavila je mobilno i samorasklapajuće sklonište, odnosno šatore raznih namjena i dimenzija. Prevoze se na vlastitim prikolicama ili u kontejnerima, promjera su 16, 20, 32 i 45 m, a mogu izdržati vjetar brzine do 200 km/h. Najmanji ima masu 4 t, a jednoj ili dvjema osobama za postavljanje treba između osam i deset minuta. Četiri ili šest osoba može postaviti najveći za malo više od pola sata. Najmanji zauzima površinu od 201 m2, a najveći impresivnih 1590 m2. Šatori su potpuno prilagodljivi po visini, obliku i podlozi (podu), a mogu biti ojačani balističkom zaštitom te u različitim bojama i dizajnima kako bi se lakše uklopili u okoliš. Dizajnirani su za ekstremne vremenske uvjete, sa svojstvima koja odgovaraju čvrstom objektu. Ulazna vrata mogu se prilagoditi i za ulazak vozila. Dodatna oprema uključuje klimatizacijski sustav, audiosustav i videosustav te električno napajanje.

Novosti iz Skandinavije
Saab je predstavio novu inačicu višenamjenskog borbenog aviona Gripen, nazvanu Gripen Agressor, koja se temelji na seriji Gripen C. Zapažena je bila i premijera rješenja za PZO kratkog dometa MSHORAD (Mobile Short-Range Air Defence). Sustav je temeljen na vozilu Iveco koje uključuje Giraffe 1X radar, sustav C2 i daljinski upravljanu oružnu stanicu s raketama RBS 70 NG.
Giraffe 1X pruža pokrivenost u svih 360 stupnjeva u rasponu od 75 km, a RBS 70 NG ima učinkoviti domet od devet kilometara. Višestrukim raketnim lanserima osigurava pokrivanje do nadmorske visine od pet kilometara.
Finska Patria izložila je svoj najnoviji model oklopnog modularnog vozila AMV XP. Vozilo se može nositi s najvećom mogućom masom (gross vehicle weight – GVW) od 32 tone, u usporedbi sa standardnim AMV-om čiji GVW iznosi 27 tona.
AMV XP prikazan je u konfiguraciji oklopnog prijevožnjaka, a osim zapovjednika, ciljača i vozača, vozi osam pješaka. Prikazana inačica opremljena je Kongsbergovom Protector Dual daljinski upravljanom oružnom stanicom naoružanom teškom strojnicom .50 M2 HB te Raytheon / Lockheed Martinovim protuoklopnim sustavom Javelin na vanjskoj desnoj strani.

PZO sustav FLAADS jedan je od ključnih elemenata modernizacije PZO-a britanske vojske. Na fotografiji je kopnena inačica sustava Land Ceptor koja je bila izložena na DSEI-ju (Foto: MBDA)

Obojeni Boxer
Njemački Rheinmetall naglasak je ove godine stavio na obitelj vozila Boxer 8 x 8, kandidata u programu nabave vozila mehaniziranog pješaštva za britansku vojsku. Vozilo je u uporabi njemačke i nizozemske vojske, naručila ga je i Litva, a australska vojska nedavno je završila niz opsežnih testiranja prije odluke o nabavi. Rheinmetall je na izložbi naglasio načine na koje vozilo može biti uključeno u mrežne operacije. Zahvaljujući dodatnom kompozitnom oklopu, proizvođač ambiciozno tvrdi da je Boxer najbolje zaštićeno vozilo u konfiguraciji 8 x 8 na svijetu. S turbodizelskim motorom MTU od 710 KS može postići najveću brzinu od 103 km/h s punim borbenim opterećenjem od 36,5 tona. Dostupna je i konfiguracija od 38,5 tona borbenog opterećenja s motorom od 800 KS.
Singapurski ST Kinetics predstavio je najnoviji dodatak obitelji vozila Bronco, inačicu Bronco 3 s minobacačkim sustavom Super Rapid Advanced Mortar System (SRAMS) u kalibru 120 mm i autonomnim taktičkim radarom ELM-2138M Green Rock Counter Rocket, Artillery & Mortar (C-RAM), koji je razvio izraelski IAI. Najveća brzina vozila iznosi 65 km/h na cesti i 4 km/h u vodi, a operativni doseg na cesti iznosi 400 km.

Još oklopnjaka
Novosti je bilo i iz srednje Europe: češka tvrtka SVOS predstavila je novo vozilo Perun za specijalne operacije u konfiguraciji 4 x 4 i 6 x 6, razvijeno za češke specijalne snage. Prema navodima iz tvrtke, Perun može prevoziti ukupno šest vojnika, s vozačem i zapovjednikom sprijeda, trima vojnicima u sredini i još jednim na stražnjoj strani. Najveća nosivost iznosi 13 000 kg, masa praznog vozila 10 400 kg, uključujući balističku i protuminsku zaštitu, a nosivost je 2600 kg. Dimenzije su: duljina šest metara, širina 2,3 m i visina 2,6 m. Vozilo ima međuosovinski razmak od 3,8 m, a širina kolosijeka je 1,97 m. Može se transportirati zrakoplovom tipa C-130 Hercules.

Jedna od zanimljivijih pušaka bila je F90 MBR koju proizvodi Thales Australia, a dolazi s trima izmjenjivim duljinama cijevi od 14, 16 i 20 inča (Foto: Thales)

Prvi je put u Ujedinjenom Kraljevstvu na izložbenom štandu turske tvrtke Otokar predstavljen oklopni prijevožnjak Arma u konfiguraciji 8 x 8, opremljen vlastitom daljinski upravljanom oružnom stanicom Üçok koja može biti naoružana strojnicom od 7,62 mm ili 12,7 mm odnosno automatskim bacačem granata od 40 mm (AGL). Arma može biti opremljena širokim rasponom oružnih stanica, uključujući i kupolu CMI Defense s topom 105 mm, koji osim konvencionalnog streljiva može ispaljivati laserski vođen projektil od 105 mm na udaljenosti do 5000 m.

Nakon Australije, Europa?
Thales Australia izložio je novu inačicu svoje puške F90 u kalibru 5,56 mm. Izvorni F90, razvijen na temelju licencije Steyr AUG-a, u uporabi je australske vojske od kraja 2015. godine. Tvrtka je isporučila oko 15 000 pušaka od 30 000 naručenih. Za europske vojske ponuđena je u poboljšanom obliku, kompatibilnom s NATO-ovim zahtjevima. Thales se javio na natječaj njemačke vojske za novu pušku.
F90 MBR (modularna bullpup puška) ima novi kundak koji može prihvatiti M4/16 spremnike s 30 metaka. Na lijevoj i desnoj strani sprijeda nalazi se gumb za otpuštanje spremnika, dopunjen gumbom za oslobađanje spremnika smještenim neposredno iza spremnika, a obostrano je i otpuštanje zatvarača. Druga je važna promjena ta da je plinski blok usklađen s američkim zahtjevom za djelovanje puške odmah nakon izranjanja iz vode.
F90 MBR dolazi s trima izmjenjivim duljinama cijevi od 14, 16 i 20 inča. Cijevi su sinkronizirane s kundakom i upucane, što omogućuje promjenu cijevi i pripremu puške za pucanje za nekoliko sekundi. Tri Picatinny šine služe za pričvršćivanje pribora i podcijevnog bacača granata.


Foto: Facebook / FAUN Trackway

Instant cesta
Zanimljiv je bio prikaz sustava koji razvlači stazu za kretanje na teškim terenima HGMS (Heavy Ground Mobility System) britanske tvrtke FAUN Trackway. HGMS transportira, skladišti, postavlja i popravlja do 100 metara ceste, poboljšavajući pokretljivost, omogućujući premošćivanje, neposredni pristup / izlaz, čišćenje rute i iskrcavanje vozila na plažu kad tlo ne može izdržati pritisak vozila.


Foto: DSEI / www.defencephotography.com

Za pokretljivost 
Američki HIPPO Multipower predstavio je terensko vozilo HIPPO-X Lightweight Tactical Mobility Platform, 8 x 8, koje bi trebalo zadovoljiti zahtjeve lakih kopnenih snaga. Može se koristiti za transport opreme, CASEVAC, kao oružna platforma, za inženjerijske zadaće, a može se i konfigurirati kao besposadno terensko vozilo.

Pripremio Ivan GALOVIĆ