Dvadeset godina duga tradicija natjecanja

Uoči natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku 2017., donosimo kratak presjek dosad održanih te najavljujemo što sve natjecatelje očekuje ove godine u Kninu, gdje će se održati jubilarni 20. put…

Tradicija održavanja seže u već daleku 1997. godinu kad je pod visokim pokroviteljstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana organizirano prvo natjecanje Prvi do Knina, prvi do slobode. Staza je bila duga čak 76 kilometara, a trebalo je svladati iznimno zahtjevne radne točke koje su obuhvaćale padobranski skok, gađanja iz automatskog naoružanja, gađanja iz pištolja te ručnog raketnog bacača, bacanje bombe, vožnju kajakom po rijeci, penjanje uz liticu te spuštanje po konopu, prelazak preko vodenih površina uz stalnu orijentaciju na zemljištu te vojnički kros kao sastavni dio cijele staze. Tad je pobijedio Davor Jović, koji će sudjelovati i u pripremi ovogodišnjeg natjecanja.
Dvadeset godina poslije, slijedeći svoju tradiciju i iskustva, ponovno će se u Kninu natjecati pripadnici OSRH, a pridružit će im se i pripadnici stranih oružanih snaga te djelatnici MUP-a RH. Ovogodišnje natjecanje Prvi za Hrvatsku održat će 18. i 19. svibnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović.
Natjecanje je tijekom godina preraslo granice Lijepe Naše te je steklo međunarodni karakter. Uz devedesetak pripadnika OSRH, natjecat će se i tridesetak stranih pripadnika, a njima uz bok bit će i 27 djelatnika MUP-a RH, kao ravnopravni sudionici za stjecanje titule najspremnijeg. Ukupan broj natjecatelja bit će poznat kad pristignu sve prijave, ali ne više od 150, u kategorijama natjecatelja iz Republike Hrvatske (samo pripadnici OSRH i MUP-a) te natjecatelja iz 12 savezničkih i partnerskih zemalja.
Ove je godine međunarodni karakter još naglašeniji dolaskom više od 30 stranih natjecatelja, što daje dodatnu dimenziju samom natjecanju, ali i priznanje OSRH kao koalicijskom partneru u okviru NATO-a i PfP-a. Isto tako, dolazak 27 pripadnika MUP-a RH, koji prošle godine nisu sudjelovali, također pridonosi značaju i vrijednosti natjecanja.

Koncept natjecanja
Natjecanje se odvija unutar dva natjecateljska dana, uoči kojih će nositelj provesti neposredne pripreme natjecatelja. Prvog se dana održavaju kvalifikacijska natjecanja iz dviju disciplina (gađanje iz jurišne puške VHS-D2 i pištolja HS 2000), nakon kojih se natjecateljima ovisno o ostvarenim rezultatima određuju startna mjesta. Drugog se dana održava glavno natjecanje, na stazi s dvanaest vojničkih disciplina dugoj približno 40 km koja prolazi područjem vojnog poligona “Crvena zemlja” i grada Knina. Natjecatelji je svladavaju neprestano se krećući i pritom prolaze radne i nadzorne točke. Tijekom cijelog natjecanja natjecatelji provode zadaću navigacije s pomoću natjecateljskog zemljovida i kompasa. Nositelj natjecanja drži u tajnosti redoslijed radnih točaka do dana natjecanja. Ukupna masa obvezne opreme i naoružanja po natjecatelju iznosi 15 kilograma.

Prošlogodišnji pobjednik poručnik korvete Ante Jović

Na radnim točkama natjecatelji moraju izvršiti zahtijevane vojničke zadaće zadane orisima obuke i ocjenjivanja. Ako ne ostvare zahtijevani standard, dobivaju vremensku kaznu ili mogu biti diskvalificirani.
Uspješnost svladavanja staze mjeri se vremenom, računajući od starta natjecatelja sa startnim brojem 1 do dolaska natjecatelja na ciljnu crtu. Sva kaznena vremena moraju se odraditi na radnoj odnosno nadzornoj točki na kojoj su izrečene kazne. Redoslijed prilikom prolaska ciljne crte i utvrđivanja točnosti prolaska kroz sve radne i nadzorne točke daje i konačan poredak natjecatelja na cilju. Od starta zadnjeg natjecatelja mjeri se deset sati, što je vrijeme planirano za dolazak do cilja. Nakon isteka desetog sata natjecatelji se zaustavljaju na radnoj točki, obavještava ih se da su s tom radnom točkom završili natjecanje te ih se prevozi do vojarne.
Natjecatelji su obvezni pridržavati se zadanog redoslijeda prolaska kroz radne odnosno nadzorne točke, a izostavljanje radnih odnosno nadzornih točaka nije dopušteno. Natjecanje se sastoji od što bržeg svladavanja staze i izvršavanja zadanih vojničkih zadaća na pojedinim radnim točkama. Neispunjavanje traženog standarda na radnim točkama rezultira diskvalifikacijom ili kaznenim vremenom kojim se određuje čekanje na nastavak natjecanja. Svako narušavanje mjera sigurnosti, prepirka sa sucima, nevojničko i nestegovno ponašanje kažnjava se diskvalifikacijom ili vremenskom kaznom, a natjecatelji su obvezni poštivati načela fair playa.

Natjecanje za najmlađe i humanitarna akcija
Tijekom konferencija koje su prethodile organizaciji natjecanja javila je ideja da se uz ovogodišnje natjecanje organizira i mini natjecanje za najmlađe stanovnike Knina, a to su djeca vrtićke dobi. Ideja je prerasla u zajednički humanitarni projekt Grada Knina i OSRH. Oružane snage RH uredit će do početka mini natjecanja okućnice i okoliš četiriju gradskih vrtića, a zahvaljujući humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava i opreme, Grad Knin opremit će sve te vanjske površine novom opremom i rekvizitima.
Mini natjecanje bit će organizirano 18. svibnja od 9:00 do 14:00 sati na prostorima sportskog kompleksa NK “Dinara”. Mališani će uz pomoć pripadnika OSRH prolaziti mini stazu sa zaprekama i izvršavati postavljene zadaće. Nakon završetka mini natjecanja bit će organizirana dodjela prikupljenih sredstava i opreme kninskim vrtićima, uz prigodan program i uručenje darova i potvrdnica malim sudionicima.
Uz natjecanje, 18. i 19. svibnja na sportskom kompleksu NK “Dinara” bit će organiziran i taktičko-tehnički zbor borbene i neborbene tehnike te opreme i naoružanja pripadnika OSRH i MUP-a RH.


Natjecanje je u ovih 20 godina preraslo granice Lijepe Naše te je steklo međunarodni karakter. Uz devedesetak pripadnika OSRH, natjecat će se i tridesetak stranih pripadnika, a njima uz bok bit će i 27 djelatnika MUP-a RH.

Natjecanje ima za cilj pokazati vrhunsku spremnost i profesionalnost hrvatskog vojnika, ujedno jačati međunarodnu vojnu suradnju te naglasiti iznimnu suradnju s civilnim sastavnicama našeg društva kao što je MUP RH, ali i Grad Knin, koji će pružiti veliku potporu u organizacijskom smislu, kao i u svakom drugom aspektu pripreme i provedbe.


Vojničke zadaće koje će natjecatelji morati svladati
1. RT-1 vojnički kros u duljini od osam kilometara
2. RT-2 orijentacijsko trčanje u duljini od tri do pet kilometara
3. RT-3 prolazak kroz kontaminirano zemljište uz uporabu zaštitne maske
4. RT-4 gađanje ručnom bombom
5. RT-5 gađanje iz AT-4 uz uporabu sustava MILES 2000
6. RT-6 gađanje iz osobnog naoružanja (jurišna puška VHS-D2)
7. RT-7 prelazak pješačkih zapreka
8. RT-8 prelazak preko mreže
9. RT-9 prelazak preko rijeke koristeći gredu i horizontalno uže
10. RT-10 prenošenje ranjenika
11. RT-11 medicinska evakuacija ozlijeđenog (MEDEVAC)
12. RT-12 logistička popuna postrojbe

Dario Rosić, Foto: arhiva HVGI-ja