Hrvatska ratna mornarica pobjednik 16. prvenstva OSRH u plivanju

Dodjelom medalja u vojarni ”Admiral flote Sveto-Letica-Barba“ u Splitu 27. rujna 2017. završeno je 16. prvenstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske u plivanju.
Dvodnevno natjecanje održano je u organizaciji HRM-a i Odjela za kineziologiju Središnjice za upravljanje osobljem. Nastupilo je 13 ekipa koje su zastupale sve veće ustrojstvene cjeline, a natjecanje se provodilo u muškoj i ženskoj konkurenciji u pet disciplina: 50 metara prsno, 50 metara slobodno, 50 metara slobodno u odori s puškom, 4 x 50 metara slobodno u odori s puškom i 4 x 50 metara slobodno. Najuspješniji su bili pripadnici Hrvatske ratne mornarice kojima je pripao pehar ukupnih pobjednika. Pehar za drugo mjesto u ukupnom poretku pripao je Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“, dok je pehar za treće mjesto osvojila Gardijska motorizirana brigada.
Najatraktivnija disciplina, i najzahtjevnija za natjecatelje, plivanje je u odori s puškom. U ovoj disciplini posebno se iskazao HRM: u objema štafetama 4 x 50 metara uvjerljivu pobjedu odnijeli su pripadnici HRM-a, dok je mornar Ivo Birimiša osvojio zlato u pojedinačnoj kategoriji. Drugo mjesto u istoj disciplini pojedinačno osvojio je desetnik Marin Križanac (GMBR), a medalju za treće mjesto osvojio je satnik Luka Šapina.
U štafeti 4 x 50 m slobodno srebrnu medalju odnijeli su pripadnici HVU-a, brončanu ekipa GMBR-a, koja je srebro osvojila u štafeti 4 x 50 m slobodnim stilom u odori s puškom, dok je treće u istoj disciplini osvojio GOMBR.
Mornar Ivo Birimiša (HRM) bio je najbolji i u pojedinačnoj utrci na 50 m slobodno. Drugo mjesto u istoj kategoriji osvojio je natporučnik Luka Šapina (HRZ i PZO), dok je brončana medalja pripala kadetu Dinu Pašukanu (HVU). Pojedinačno u disciplini 50 m prsno najbolji je bio satnik Luka Šapina (HRZ i PZO), drugo mjesto osvojio je kadet Matej Dajak (HVU), a treće poručnik korvete Nikola Zorica (HRM).
U utrci 50 metara slobodno za seniore pobijedio je bojnik Marin Tudor (MORH), srebro je osvojio poručnik bojnog broda Božen Lukšić (HRM), dok je medalja za treće mjesto pripala nadnaredniku Robertu Pejaku (ZOD).
U objema utrkama za žene, 50 metara prsno te u utrci na 50 m slobodnim stilom,  prva je bila kadetkinja Barbara Prša (HVU), druga kadetkinja Iva Bilandžić (HVU), dok je treće mjesto osvojila desetnica Maja Oltran (HRZ i PZO).
Prvenstvo je službeno zatvorio izaslanik načelnika GS-a OSRH načelnik Odjela N-3 ZHRM kbb Milenko Crljen koji je uručio medalje voditeljima najuspješnijih timova. Čestitavši pobjednicima, kao i svim sudionicima, istaknuo je značaj ovakvih natjecanja za jačanje sposobnosti i razvijanje međuljudskih odnosa. Prvenstvo se održalo u 50-metarskom bazenu na splitskom Poljudu.

POREDAK EKIPA
1.    HRM
2.    HVU
3.    GMBR
4.    GOMBR
5.    ZOD
6.    SOD
7.   ZzP
8.   HRZ i PZO
9.   P PZO
10. IP HKoV
11. p VP
12. GS OSRH
13. MORH

TEKST I FOTOGRAFIJE: M. Siriščević