Hrvatski vojnici na Pretorian tečaju u Poljskoj

Dvojica pripadnika 3. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP) iz sastava Borbene grupe Poljska (BGP), sudjelovala su od 4. do 6. veljače na Pretorian tečaju u organizaciji poljske 15. Giżycke mehanizirane brigade, kojoj je i pridodana ta Borbena grupa.

Cilj tečaja bilo je usavršavanje vojnika u taktikama i procedurama zaštite zapovjednika i drugih VIP osoba. Tečaj se sastojao teorijskog i praktičnog dijela. U prvom su dijelu polaznici izrađivali plan zaštite VIP osoba u različitim situacijama, dok su u drugom praktično isprobali ono što su planirali: pratnja i osiguranje VIP osobe u štićenoj koloni.

Pripadnici OSRH u okviru eFP-a u sastavu Borbene grupe Poljska pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG-USA), na vojnom poligonu “Bemowo Piskie” sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima definiranim kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza. Aktivnosti su usmjerene u prvom redu na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost među saveznicama. U tom smislu hrvatski vojnici provode pojedinačnu i zajedničku obuku s pripadnicima oružanih snaga iz sastava Borbene grupe (SAD, Rumunjska i Velika Britanija) te s pripadnicima OS-a Poljske, kao što je bio i Pretorian tečaj.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA
Foto: POL 15. gbz