Iza neprijateljskih linija

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik“ završen je prvi od dva ciklusa ovogodišnje obuke iz preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja razine C (S.E.R.E. – Survival, Evasion, Resistance and Escape). Na obuci su sudjelovali pripadnici različitih rodova OSRH

Cilj je obuke povećati vjerojatnost preživljavanja i otpora u neprijateljskom okruženju odnosno pripremiti njezine polaznike na situacije kad se nađu iza neprijateljskih linija ili kad su zarobljeni. Tečaj se održavao u organizaciji Središta za međunarodne vojne operacije ”Josip Briški“, a kako nam je istaknula voditeljica obuke bojnica Renata Koković-Novosel vježba ne bi bila moguća bez potpore Antiterorističke Vojne policije, koja je dala svoj doprinos u kreiranju što realističnije atmosfere. Osim njih imali su potporu Gardijske motorizirane brigade i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u ljudstvu i tehnici te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Navikavanje na ekstremne situacije

Ovaj tip obuke namijenjen je ponajprije pripadnicima OSRH koji bi mogli biti upućeni u područje operacija u kojima je rizik od izolacije i/ili zarobljavanja povećan, pripadnicima specijalnih snaga i postrojbi za dubinsko izviđanje, vojnim pilotima i zrakoplovnim posadama, ali i svima koji se mogu naći izvan nadziranog sigurnosnog okružja, premda je gotovo nemoguće u cijelosti sudionike izvježbati za sve ono što im, primjerice, zarobljeništvo može donijeti. Kako nam je nadnarednik Krunoslav Damjanović, certificirani S.E.R.E. instruktor specijaliziran za otpor, slikovito pojasnio glavna je ideja ove obuke cijepljenje sudionika stresom. Naime, na isti način kako se cijepimo protiv primjerice gripe određenom dozom virusa kako bismo ojačali imunitet, tako je i ova obuka zamišljena da se sudionici pokušaju naviknuti na ekstremne situacije u kojima se nađu kako bi, ako uistinu i završe u takvim okolnostima, znali kako treba postupati i do koje granice mogu izdržati određene nedaće kojima bi mogli biti izloženi. 

Treba naglasiti kako je scenarij vježbe bio uistinu zanimljiv. Polaznici obuke stavljeni su u situaciju izviđanja jednog područja na kojem se trebala izgraditi isturena operativna baza. Tijekom izviđanja, koje je na neosiguranom području, upali su u zasjedu, oteti su, a za njihovo puštanje tražena je otkupnina. Koliko ozbiljno ovu poduku shvaćaju svi uključeni, pokazuje i podatak kako su polaznici u trenutku zarobljavanja bili lišeni svih osobnih stvari što uključuje i odore u kojima su bili te su im dane zamjenske, zarobljeničke, u kojima su bili podvrgnuti ispitivanju. Takve su situacije upravo ono što nam je nadnarednik Damjanović i pokušao pojasniti povukavši paralelu s cijepljenjem, jer u trenu zarobljavanja, razina stresa toliko je velika da nerijetko niti ne znaju jesu li svi uhvaćeni ili samo neki od njih, što stvara prilično zbunjujuću sliku o situacijskoj svjesnosti. Na taj se način kod polaznika pokušava stvoriti dovoljna količina samopouzdanja kako bi bili svjesni da se u takvim trenucima mogu pouzdati u sebe i u svoju obuku. Tijekom posjeta ekipe Hrvatskog vojnika vojnom poligonu u Slunju tečaj je bio u svojoj zadnjoj fazi. Na polaznicima se vidjela iscrpljenost, bio je to peti dan terenske obuke koju su proveli spavajući na otvorenom na prilično niskim temperaturama i minimalnim količinama hrane i vode. Osim toga bili su i zarobljeni, podvrgnuti ispitivanjima i iznimnom mentalnom naporu.

Zadovoljstvo završenom obukom

Kako sve to izgleda iz perspektive polaznika, pojasnio nam je pripadnik bojne Gromova koji je rekao kako je unatoč velikoj hladnoći i prilično teškim uvjetima u kojima se sama vježba odvijala iznimno sretan što je prošao obuku te svim pripadnicima Oružanih snaga sugerira da se na nju prijave. Pripadnik HRZ-a ističe kako je za pilote posebno izazovno naći se u neprijateljskom okružju te kako je upravo zbog toga ovakva obuka nužna pilotima borbenog zrakoplovstva, a takva se obuka ne može se proći nigdje drugdje što je čini jedinstvenom. Još jedan polaznik obuke iz HRZ-a kaže kako je već prije prošao S.E.R.E. obuku B razine, ali svojevoljno je odlučio završiti i ovu najvišu i najzahtjevniju C razinu. Smatra kako je ovo iskustvo neprocjenjivo i kako će mu pomoći da bude spreman na sve situacije u kojima se potencijalno može naći. “Najizazovnije je bilo iščekivanje i nepoznanica što nas sve čeka na samoj obuci. Sad kad je sve gotovo i kad se konačno može vidjeti cjelokupna slika onda je jasno koliko je ovakva vrsta obuke nužna i potrebna za sve pripadnike Oružanih snaga koji se mogu naći u nepredvidivim situacijama poput zarobljavanja ili ostanka iza neprijateljskih linija,“ rekao je polaznik obuke. Polaznik obuke iz Pukovnije Vojne policije istaknuo je kako je njemu najveći izazov bio tim s nepoznatim kolegama s kojima nikad nije surađivao, a za uspješan završetak obuke nužno je naučiti surađivati. Na kraju su to svi uspješno i napravili i na taj je način ojačao svoje tjelesne i mentalne sposobnosti jer je obuka mentalno iznimno izazovna.

TEKST  Tomislav Vidaković; FOTO  Tomislav Brandt