Izaslanstvo talijanske Dočasničke škole na HVU-u

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen primio je 12. lipnja izaslanstvo Dočasničke škole Oružanih snaga Italije u kojem su bili bojnica Giulia Cornacchione i časnički namjesnik Stefano Scotto. General Pađen zahvalio je izaslanstvu na posjetu i izrazio želju za jačanjem bilateralnih odnosa s posebnim naglaskom na području vojnog obrazovanja.

Izaslanstvo se sastalo s čelnicima HVU-a, dekanom brigadirom Boženkom Đevoićem, prodekanicom za studijske programe brigadirkom Vesnom Trut, prvim dočasnikom HVU-a časničkim namjesnikom Ivanom Grudenićem, obnašateljem dužnosti prvog dočasnika Oružanih snaga RH časničkim namjesnikom Michaelom Fanukom te prvim dočasnikom Dočasničke škole ”Damir Tomljanović Gavran“ časničkim namjesnikom Miroslavom Raštegorcem i voditeljem Visoke dočasničke izobrazbe časničkim namjesnikom Denisom Nikolašem.

Brigadir Đevoić prezentirao je sustav školovanja kao i sve oblike vojnih izobrazbi koje se provode na Učilištu te hrvatski model slijedno-rastuće izobrazbe dočasnika u Hrvatskoj vojsci koji se provodi u  Dočasničkoj školi.

 Gosti su predstavili talijanski sustav školovanja dočasnika koji traje tri godine, a osim učenja obuhvaća i usvajanje određenih vještina kao što je padobranstvo, borbeno plivanje, osnove iz borilačkih vještina samoobrane i dr. Po završetku školovanja polaznici stječu čin i dobivaju dužnost zapovjednika voda na kojem se nalaze najduže osam godina. Nakon toga, ako žele ostati u vojnom sustavu i napredovati, nastavljaju školovanje i zauzimaju pozicije kao prvi dočasnici satnija ili stožerno osoblje u zapovjedništvima.

Kao zaključak radnog posjeta predložen je uzvratni posjet Dočasničkoj školi Oružanih snaga Italije kao i sudjelovanje talijanske Dočasničke škole na međunarodnom tečaju za najviše dočasničke dužnosti (International CSEL Course) koji provodi HVU te su predložene aktivnosti koje bi dovele do jačanja suradnje u vojnoj izobrazbi.

Tekst: Ivan Grudenić

Foto: Dražen Volarić