Konferencija logističkih zapovjednika članica NTCC-a

Međunarodna konferencija logističara National Territorial Commanders Committee Conference održana je u Splitu, a domaćin je bila Uprava
za logistiku Glavnog stožera OSRH

U Splitu je od 13. do 15. lipnja 2022. održana međunarodna konferencija logističara National Territorial Commanders Committee Conference (NTCC-C), čiji je domaćin bila Uprava za logistiku Glavnog stožera OSRH. Sudjelovali su logistički zapovjednici članica NTCC-a te predstavnici međunarodnih vojnih organizacija: Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE, European Union Military Staff – EUMS, NATO Joint Support and Enabling Command – JSEC, Multinational Logistics Coordination Centre – MLCC, Movement Coordination Centre Europe – MCCE i dr.

Oružane snage Republike Hrvatske predstavljali su načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera OSRH komodor Milan Žunić i načelnik Odjela za integraciju Uprave za logistiku Glavnog stožera brigadir Željko Ričko. Komodor Žunić istaknuo je važnost stalnog razvoja međunarodne vojne logističke suradnje te kako je potrebno u okviru logistike poseban naglasak staviti na procese potpore zemlje domaćina snagama saveznica i partnera tijekom međunarodnih vojnih operacija i vježbi. ”Raspravljali smo o modelima unapređenja suradnje u provedbi logističkih aktivnosti, od potpore zemlje domaćina do prihvata, boravka i tranzita savezničkih i partnerskih oružanih snaga tijekom vježbi i aktivnosti. Na ovaj način razvijamo mrežu odnosa s kolegama iz drugih zemalja u cilju što kvalitetnije suradnje i usklađenog djelovanja tijekom provedbe zajedničkih aktivnosti,” rekao je komodor Žunić.

Odbor nacionalnih teritorijalnih zapovjednika (National Territorial Commanders Committee – NTCC) neformalna je međunarodna organizacija za razmjenu informacija i konzultacije o međunarodnim vojnim pitanjima. Koordinira potporu zemlje domaćina i uspostavlja smjernice za olakšavanje prihvata i boravka te tranzit (RSOM) savezničkih i partnerskih oružanih snaga tijekom vježbi, operacija, prirodnih, tehničko-tehnoloških te ekoloških nepogoda i katastrofa. NTCC također koordinira operativni pristup nacionalnim linijama komunikacija te dostavu potrebnih materijalnih resursa zemljama koje šalju snage u međunarodne operacije i vježbe. Njegova je primarna zadaća unapređenje integracije NATO-a sa saveznicama i partnerima te ne-NATO-ovim članicama, poboljšanje sposobnosti potpore zemlje domaćina, pomoć zemljama partnerima u planiranju, upravljanju i izvršavanju logističke potpore te razmjena znanja i iskustava. Osoblje Odbora čine logistički vojni zapovjednici (načelnici J-4) članica, a kao promatrači u njegov su rad uključeni i visoki predstavnici SHAPE-a, EUMS-a, EUCOM-a, EDA-e, MLCC-a i JSEC-a.

NTCC Odbor osnovan je 1986., a danas ima 30 članica. Republika Hrvatska članica je od 2013., a od 2017. godine u ulozi je zemlje pokrovitelja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za ulazak u članstvo NTCC-a. Predsjedanje Odborom Oružane snage RH preuzele su u rujnu 2021., a na ovogodišnjoj konferenciji u Splitu predsjedanje je preuzela Češka.

TEKST OJI

Foto Mladen Čobanović