Kumovi – na prvoj crti u svim ratnim operacijama

“Zajedno s gardijskim brigadama Hrvatske vojske i specijalnim postrojbama Ministarstva unutarnjih poslova bili ste udarna snaga Hrvatske vojske u ratu i tako imali čast i privilegiju biti prva linija u svim ratnim operacijama diljem Hrvatske. Dionici ste pobjede naših Oružanih snaga u obrani domovine od agresije,” istaknuo je u prigodnom obraćanju izaslanik Predsjednice Republike umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina

Svečano su obilježavanje 25. obljetnice ustrojavanja 81. gardijske bojne u Virovitici svojom nazočnošću uveličali izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. Među uzvanicima bili su i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Obilježavanju u organizaciji Udruge 81. gardijske bojne “Kumovi” nazočili su i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ratni zapovjednik 81. gardijske bojne umirovljeni brigadni general Renato Romić sa suborcima, počasni građanin Virovitice umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač te brojni drugi uzvanici, kao i predstavnici braniteljskih udruga.

Obraćajući se nazočnima, general Gotovina Kumovima je poručio: “Zajedno s gardijskim brigadama Hrvatske vojske i specijalnim postrojbama Ministarstva unutarnjih poslova bili ste udarna snaga Hrvatske vojske u ratu i tako imali čast i privilegiju biti prva linija u svim ratnim operacijama diljem Hrvatske. Dionici ste pobjede naših Oružanih snaga u obrani domovine od agresije.” Načelnik Glavnog stožera OSRH istaknuo je kako je 81. gardijska bojna svojom hrabrošću i učinkovitošću zadivila ne samo vojno i političko vodstvo nego i cjelokupno hrvatsko stanovništvo. “Ono što je krasilo cijelu ovu postrojbu njezina je brza pokretljivost, što je omogućavalo lak i brz premještaj s jedne bojišnice na drugu. Bojna je imala značajnu ulogu u završnim operacijama Domovinskog rata, što je po učinku stavlja uz bok s gardijskim brigadama Hrvatske vojske,” rekao je general Šundov.

Ministarstvo obrane RH pružilo je potporu obilježavanju 25. obljetnice 81. gardijske bojne te je tako akrogrupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” izvela letački program, pripadnici Počasno-zaštitne bojne vojno-akrobatsku vježbu, a u sklopu programa obilježavanja 26. i 27. travnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Virovitici i šetnici ispred Gimnazije izložen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske. Tim je povodom u župnoj crkvi svetog Roka u Virovitici služena misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a na Gradskom groblju u Virovitici kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Uoči proslave 25. obljetnice ustrojavanja 81. gardijske bojne, u Virovitici je predstavljena monografija “Osnivanje i ratni put 81. samostalne gardijske bojne Hrvatske vojske iz Virovitice”, a uz Udrugu 81. gardijske bojne “Kumovi”, izdavač monografije je i HVIDRA RH.

Riječ je o elitnoj podstožernoj ratnoj gardijskoj postrojbi HV-a, koja je sudjelovala u završnim oslobodilačkim operacijama hrvatskih Oružanih snaga Bljesak i Oluja te u združenim operacijama HVO-a i HV-a Ljeto ’95 i Maestral, izvršavajući najsloženije zadaće. Na svojem ratnom putu imala je 21 poginulog i 169 ranjenih pripadnika. Kroz postrojbu su prošla 2102 pripadnika. Za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo, a povodom ovog jubileja, Predsjednica Republike odlikovala je 81. gardijsku bojnu Kumovi Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Odlikovanje je ratnom zapovjedniku generalu Renatu Romiću uručio izaslanik Predsjednice general Ante Gotovina.

OJI

snimio: Davor Kirin