Logističari ZzP-a drugi u Kranju

Natjecanje logističkih desetina Logističke brigade Slovenske vojske (Logistics Brigade Super Squad Competition – LOG BDE SSC) održano je od 18. do 21. rujna u Kranju i okolici. Sudjelovale su četiri logističke desetine iz Slovenije te po jedna logistička desetina iz Austrije, Mađarske i Hrvatske, a promatrači natjecanja bili su pripadnici OS-a Češke Republike. Oružane snage Republike Hrvatske predstavljala je logistička desetina Zapovjedništva za potporu, sastavljena od pripadnika Bojne za opću logističku potporu i Bojne za opskrbu.
Organizator natjecanja bila je Logistička brigada Slovenske vojske, a domaćin zapovjednik Logističke brigade brigadni general Milan Žurman.
Cilj natjecanja bila je izgradnja zajedništva desetine koja je trebala u što kraćem vremenu proći sedam radnih i sedam kontrolnih točaka. Duljina staze iznosila je oko 17 kilometara, a trebalo ju je proći s 20 kg vojne opreme (u što nije uključena voda i hrana), te s osnovnim naoružanjem.
Natjecanje je uključivalo sljedeće radne točke: guranje lakog oklopnog vozila, prvu pomoć, orijentaciju, bacanje ručne bombe, NBKO postupke, prelazak vodene zapreke s dva užeta i gađanje iz automatske puške M-70.
Logističku desetinu ZzP-a činili su narednik Dejan Adlašić, skupnici Mirza Delić, Ivica Budić i Zlatan Mikac te vojnici Filip Klen, Tihomir Jambreković, Vedran Mavračić, David Blatančić i Patrik Klarić.
Pripadnici Zapovjedništva za potporu OSRH osvojili su drugo mjesto.
Završnom dijelu natjecanja te proglašenju najboljih nazočilo je tročlano izaslanstvo ZzP-a koje su činili zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul, prvi dočasnik ZzP-a časnički namjesnik Željko Kuraži te načelnik Odjela za planiranje Stožera ZzP-a brigadir Ivica Raguž. Izaslanstvo je nazočilo i Danu uvaženih gostiju MVV-a Immediate Response 16 održanom sljedećeg dana u Novom Mestu i Cerklju ob Krki.
Sudjelovanje pripadnika i izaslanstva ZzP-a nastavak je uspješne bilateralne vojne suradnje dvaju zapovjedništava na području logistike.

Tekst/foto: Domagoj Franić / Željko Kuraži