Ministri obrane NATO-a pripremili plan za mogući novi val COVID-a 19

Dvodnevni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a održan je 17. i 18. lipnja putem zaštićene videotelekonferencijske veze, a na njemu su donesene odluke vezane uz pripremu za mogući drugi val pandemije, kao i odluke koje se tiču misija te odvraćanja i obrane

Sjednicom posvećenoj pripremi za mogući drugi val pandemije COVID-19 završio je dvodnevni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a, koji se putem zaštićene videotelekonferencijske veze održao 17. i 18. lipnja.

Na sjednici su, osim NATO-ovih ministara i dužnosnika, sudjelovali potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josep Borell te ministri obrane Australije, Finske i Švedske, a u ime Republike Hrvatske državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop.

Donesene su tri odluke vezane uz odgovor na pandemiju. Dogovoren je novi operativni plan pružanja potpore saveznicama i partnerskim zemljama te uspostavljanje zaliha medicinske opreme, a treća odluka vezana je uz uspostavljanje novog fonda koji bi omogućavao brzu nabavu medicinskih usluga i potrepština.

”Pozdravljam ponudu mnogih saveznica da doniraju medicinsku opremu u zajedničke zalihe, kao i da daju financijski doprinos. To je znak jedinstva i solidarnosti – baš kao što su saveznice podržavale jedna drugu, kao i naše partnere u prvom valu COVID-a19, ostajemo spremni podržati jedni druge ako dođe do drugog vala, kako bismo spasili živote i umanjili patnju ljudi,” rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

 Suradnja s EU-om

NATO i savezničke vojske imale su veliku ulogu u potpori civilnom odgovoru na COVID-19 uključujući avionski prijevoz medicinskih potrepština, transport pacijenata i podizanje poljskih bolnica. NATO se, na upozorenja medicinskih stručnjaka o mogućnostima drugog vala pandemije, priprema za pružanje snažne potpore civilnim naporima. Također, glavni tajnik naglasio je da će NATO i dalje blisko surađivati s Europskom unijom i drugim međunarodnim partnerima.

Prvog dana sastanka održane su dvije sjednice – sjednica u formatu NPG (Nuclear Planning Group) na kojoj su sudjelovale sve članice, osim Francuske, koja ne sudjeluje u tom formatu, te druga sjednica u formatu 30 saveznica koja je bila posvećena Savezničkom postavu za odvraćanje i obranu te misijama, operacijama i ostalim angažmanima Saveza.

Ministri obrane donijeli su odluke koje se tiču odvraćanja i obrane, uključujući i saveznički odgovor na razmještaje sustava SSC-8, koji je i doveo do rušenja INF sporazuma prošle godine. Riječ je o važnom i balansiranom paketu političkih i vojnih mjera Saveza pri čemu se naglašava kako on ostaje predan djelotvornoj kontroli naoružanja, razoružanju i neproliferaciji.

Što se tiče operacija i misija, ministri su posebnu pozornost posvetili savezničkim misijama u Afganistanu i Iraku. Situacija u Afganistanu i dalje je izazovna, a Savez će nastaviti prilagođavati svoju prisutnost u toj zemlji u potpori mirovnih procesa. O misiji u Iraku zaključeno je kako su lokalne sigurnosne snage učinile velike korake u suzbijanju terorističkih skupina, a NATO i dalje ostaje posvećen jačanju iračkih sigurnosnih snaga, tako da one i dalje imaju sposobnosti koje će sprečavati da terorističke skupine ponovno ojačaju.


Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je putem video telekonferencijske veze na sjednici posvećenoj pripremi za potencijalni drugi val pandemije COVID-19

Učinkovit odgovor Hrvatske na krizu

Državni tajnik Zdravko Jakop istaknuo je kako je pandemija COVID-19 bila jedinstvena prilika za testiranje i poboljšanje otpornosti našeg sustava upravljanja krizama. Spomenuo je također kako je Hrvatska pravodobno i učinkovito odgovorila na krizu, što je rezultiralo velikim brojem izliječenih, a broj novih slučajeva je smanjen.

Naglasio je ulogu Hrvatske vojske u aktivnostima pomoći u suzbijanju pandemije te kako pripadnici Hrvatske vojske raspoređeni u misije i operacije moraju imati odgovarajuću zdravstvenu potporu, pouzdane testove i dostatnu zaštitnu opremu.

Sjednica je za Hrvatsku bila značajna i zbog rezultata postignutih u borbi protiv pandemije, ali i činjenice hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, gdje je jedan od prioriteta bilo jačanje NATO-EU suradnje.

Pipremila: Petra Kostanjšak


Hrvatska pristupila inicijativi za uspostavu zrakoplovnog obučnog središta u Europi

Nakon završetka sastanka ministara obrane NATO saveza, njegovih jedanaest članica pokrenulo je multinacionalnu inicijativu za obuku borbenih pilota na europskom kontinentu. U ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske državni tajnik Tomislav Ivić potpisao je Pismo namjere pristupanja Republike Hrvatske NATO-ovoj multinacionalnoj inicijativi za uspostavu zrakoplovnog obučnog središta u Europi (NFTE). Pismo namjere, osim Republike Hrvatske, potpisali su i ministri obrane deset zemalja članica NATO-a: Bugarske, Češke, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Portugala, Rumunjske, Španjolske i Turske. (OJI)