MORH potpisao ugovore s budućim časnicima zdravstvene službe

Ministar obrane Ante Kotromanović potpisao je 27. travnja na Hrvatskom vojnom učilištu s 15 doktora medicine ugovore o osposobljavanju za časnike zdravstvene službe u OSRH. Potpisivanju su, uz ministra obrane i kandidate, nazočili pomoćnica ministra Sunčana Vukelić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić, savjetnik načelnika GS OSRH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar, kao i pet doktora medicine koji su u djelatnu vojnu službu primljeni prošle godine. 

Ministar je zahvalio kandidatima na njihovoj odluci i istaknuo da je vojni poziv svakako velik izazov. “Drago mi je da ste došli u OSRH jer vi ste imali više izbora, ali ipak ste se odlučili za nas. Oružane snage Republike Hrvatske kroz NATO savez i bilateralne ugovore angažirane su svugdje u svijetu i uvijek ćemo trebati doktore, i kod nas, i u vojnim operacijama u inozemstvu,” rekao je ministar Kotromanović.

Doktori medicine koji su u sustav primljeni prošle godine podijelili su dosadašnje iskustvo s kandidatima. Medu njima našla se i poručnica Saša Barat koja je raspoređena u Petrinju, u Gardijsku motoriziranu brigadu. “U Petrinji sam u prvoj bojni, Tigrovima, od prosinca prošle godine. U početku je, naravno, trebalo pohvatati kako stvari u sustavu funkcioniraju, ali za mene je to bio velik izazov i posao me zanimao jer je bio drugačiji. Mogu reći da sam zadovoljna i veselim se što sam dio toga. Kao što ministar kaže, uvijek ima i uspona i padova, ali na kraju se isplati,” zaključila je poručnica Saša Barat.

Lana Trogrlić, jedna od kandidatkinja za buduću časniču zdravstvene službe, kaže da je spremna na sve izazove i jedva čeka da osposobljavanje pocne. “Diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Splitu prije dvije godine. Dosad sam radila samo na zamjenama opće obiteljske medicine, a željela sam stalni posao. Zbog sigurnosti koje pruža Hrvatska vojska, odlučila sam se za ovaj poziv,” objašnjava Lana Trogrlić.

Osposobljavanje traje dva mjeseca, a nakon završetka časničke izobrazbe kandidati se primaju u djelatnu vojnu službu, dodjeljuje im se prvi casnicki cin i rasporeduju se na časničku dužnost zdravstvene službe. Kandidati su se javili na natječaj koji je u ožujku raspisalo Ministarstvo obrane kako bi nadoknadilo dugogodišnji odljev liječnika iz OSRH. Oružane snage prilagodile su sustav kako bi kandidati mogli u manje od tri mjeseca proći dragovoljni rok i temeljnu časničku izobrazbu, a s civilnim bolnicama dogovoreno je stručno usavršavanje i održavanje liječničkih licenci.

Petra Kostanjšak, Snimila Marija Sever