Na braniku domovine, našeg Jadrana i hrvatske pomorske tradicije

“Naša mornarica izrasla je u Domovinskom ratu, postala nositeljica i organizatorica pomorske obrane, a danas je vjerodostojna spona sigurnosti na Jadranu. Želim da i u idućem razdoblju ulažete svoju energiju i motive u usvajanje znanja, sposobnosti i novih tehnologija. Neka vas vodi domoljublje, tradicija i čuvajte ovo naše najljepše more. Budite ponosni što ste dio vojske pobjednika, baš kao što se Hrvatska ponosi svojom ratnom mornaricom,” poručio je pripadnicima HRM-a ministar Damir Krstičević

Hrvatska ratna mornarica 18. rujna u Splitu je svečano obilježila 26. obljetnicu svojeg postojanja, a središnjem događaju na Obali kneza Branimira nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, savjetnici ministra i zapovjednici grana OSRH, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i brojni drugi.
 
Čestitke na obljetnici mornarima je uputila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tom je prigodom istaknula kako su u obrani dalmatinskih gradova, obale i naših otoka tijekom Domovinskog rata presudnu ulogu imali upravo pripadnici HRM-a te je posebno zahvalila mornarima, braniteljima i dragovoljcima koji su u tome dali svoj doprinos. Istaknula je kako će povećanjem obrambenog proračuna i HRM nastaviti podizati svoje sposobnosti. Posebno je istaknula doprinos HRM-a u spašavanju ljudskih života sudjelovanjem u misijama na Sredozemlju. Stalnim razvojem potrebnih sposobnosti i opremanjem suvremenim plovilima i opremom HRM će omogućiti djelatnu zaštitu RH na moru i učinkovitu integraciju u jedinstveni sustav sigurnosti EU-a, rekla je Predsjednica.
 
Ministar Krstičević je, uputivši čestitke u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zahvalio ponajprije pripadnicima Hrvatske vojske na pomoći, brzoj reakciji i velikom angažmanu u sanaciji poplavljenih područja oko Zadra i Ogulina. Podsjetio je kako je vojska ove godine vraćena u Sinj te kako se očekuje i njezin povratak u Vukovar, Varaždin i Ploče, a upravo će vojarna u Pločama biti ključan izvor novih sposobnosti naše mornarice. “Očekujem kvalitetnu postrojbu mornaričkog desantnog pješaštva u Pločama s mladim, dobro uvježbanim i pripremljenim vojnicima koji će biti južna okosnica naše Hrvatske,” rekao je ministar te dodao kako očekuje i ubrzanje projekta izgradnje prototipa obalnog ophodnog broda i porinuće hrvatskog ratnog broda u naš Jadran nakon mnogo godina jer je nužno razvijati nove sposobnosti, graditi sustav sigurnosti kako bismo bili još bolji i spremniji odgovoriti na izazove koji nam predstoje. Rekao je i kako očekuje u idućoj akademskoj godini prvi naraštaj kadeta vojnog pomorstva u Splitu. Napomenuo je i kako je pokrenuta inicijativa povratka školskog broda “Jadran” HRM-u kamo i pripada.
Naglasio je kako smo okrenuti budućnosti, ali ne zaboravljamo svoj temelj – Domovinski rat i naše branitelje te kako je današnje imenovanje vojarne po prvom zapovjedniku HRM-a spomen i zahvala na značaj naših branitelja, suboraca kojima dugujemo slobodu naše domovine. “Naša mornarica izrasla je u Domovinskom ratu, postala nositeljica i organizatorica pomorske obrane, a danas je vjerodostojna spona sigurnosti na Jadranu. Pokazali ste svoju stručnost i motiviranost razvijajući suradnju sa savezničkim mornaricama, a sudjelovanjem u međunarodnim operacijama dajete značajan doprinos izgradnji stabilnosti i sigurnosti. Želim da i u idućem razdoblju i dalje ulažete svoju energiju i motive u usvajanje znanja, sposobnosti i novih tehnologija. Neka vas vodi domoljublje, tradicija i čuvajte ovo naše najljepše more. Budite ponosni što ste dio vojske pobjednika, baš kao što se Hrvatska ponosi svojom ratnom mornaricom,” poručio je pripadnicima HRM-a ministar Krstičević.
 
Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov podsjetio je kako je Hrvatska ratna mornarica ustrojena Ukazom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 12. rujna 1991., a samo dva dana nakon toga zavijorio je hrvatski barjak na ratnom brodu HRM-a.
Izražavajući poštovanje i zahvalnost svim poginulim, ranjenim i nestalim pripadnicima Hrvatske vojske za njihovu nesebičnu žrtvu u Domovinskom ratu, general Šundov podsjetio je na okolnosti u kojima se stvarala naša pomorska snaga i puta kojim je prolazila tijekom Domovinskog rata, ali i na ljude koji su u nju ugradili svoje znanje i hrabrost.
Naglasio je kako je tijekom Domovinskog rata Hrvatska ratna mornarica u obrani otoka, gradova i deblokadi Jadrana pokazala najviši stupanj pomorske vještine, borbene osposobljenosti i uvježbanosti, što je bilo presudno u njihovoj obrani.
Danas se Hrvatska ratna mornarica, usvojivši nova znanja i vještine, uspješno prilagodila novim zadaćama i novim potrebama. “Pripadnici HRM-a s ponosom osiguravaju vidljivost hrvatske zastave u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru te u međunarodnim vježbama, s pripadnicima oružanih snaga naših saveznika i partnera, kao obučena i sposobna pomorska snaga,” rekao je general Šundov te dodao kako HRM i dalje mora nastaviti razvijati svoje sposobnosti, posebno imajući u vidu složenu sigurnosnu situaciju na Sredozemlju.
Naglasio je kako je prioritet opremanje i modernizacija HRM-a, razvoj sposobnosti Obalne straže kroz opremanje obalnim ophodnim brodovima te na kraju dodao kako su ipak najveća vrijednost ljudi koji čine snagu naše mornarice te kako će prioritet biti ulaganje u razvoj sposobnosti mornara, časnika i dočasnika.
 

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović u pregledu svečanog postroja

Čestitke je potom u ime predsjednika Hrvatskog sabora uputio Ivan Šipić, naglasivši kako je hrvatski mornar spreman za svoju domovinu ne samo služiti nego i umrijeti te kako nas njihova žrtva obvezuje. Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović u prigodnom se obraćanju osvrnuo na dane stvaranja Hrvatske ratne mornarice, podsjetivši kako je tijekom rujna 1991. zarobljeno tridesetak ratnih brodova i plovila iz šibenskog remontnog brodogradilišta, čime su udareni temelji HRM-a. Istaknuo je doprinos pomorskih i mornaričko-desantnih snaga HRM-a u operacijama HV-a tijekom Domovinskog rata, a posebno je podsjetio na one čija je hrabrost i žrtva upisana u povijest stvaranja naše ratne mornarice.
Kontraadmiral Stipanović istaknuo je kako su današnje prijetnje pomorskoj sigurnosti složene i postavljaju nove izazove pred HRM te kako uspješna zaštita mora nije moguća bez nazočnosti ratnog broda na njemu. Pripadnici HRM-a ulažu sva svoja znanja i i vještine kako bi održali i razvili nove sposobnosti, nužne za izvršenje dodijeljenih zadaća i misija. Spomenuo je kako je završen proces provjere sposobnosti protubrodskog raketnog djelovanja sa svih nositelja tog naoružanja, a do kraja godine završit će i proces produljenja vijeka uporabe protubrodskih raketa RB-15B. Stavljanjem u operativnu uporabu autonomnog podvodnog vozila tipa Remus100 protuminske sposobnosti uvelike su povećane, a Obalna straža znatno je unaprijedila zaštitu prava i interesa RH na moru.
Kontraadmiral Stipanović istaknuo je i potrebu ulaganja u području održavanja postojećih brodova i tehnike kako bi se održala operativna raspoloživost, kao i gradnju obalnih ophodnih brodova za Obalnu stražu, čija se primopredaja i uvođenje u operativnu uporabu očekuje do kraja godine. No, naglasio je, ključ uspjeha ipak je ulaganje u ljudske resurse. 
Podsjetio je i kako širom svijeta pripadnici Hrvatske ratne mornarice kontinuirano sudjeluju u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO-a. I danas se oni nalaze u sklopu međunarodnih snaga u Afganistanu, Kuvajtu, Zapadnoj Sahari, na Kosovu te ispred obale Libije. 
“Služeći svojem narodu i svojoj domovini i dalje ćemo ulagati svoja znanja i sposobnosti u budućnost Hrvatske ratne mornarice. Mi smo njezini temelji i njezini stupovi, zahvaljujući kojima će i dalje uspješno izvršavati svoju misiju na dobrobit cijele zajednice,” rekao je na kraju kontraadmiral Stipanović. Svečanost je završena uručenjem odlikovanja, promaknuća, nagrada i pohvala pripadnicima HRM-a, a građani su mogli obići usidrene ratne brodove.
U prigodi obilježavanja Dana HRM-a, prethodnog je dana u katedrali sv. Dujma služena misa za poginule hrvatske branitelje, a na splitskoj rivi održan je koncert Klape “Sveti Juraj” HRM-a, Orkestra HRM-a i gostiju.


Imenovanje vojarne i dvorana HRM-a

U sklopu obilježavanja Dana HRM-a održana je i ceremonija imenovanja vojarne “Lora” imenom prvog zapovjednika HRM-a admirala flote Svete Letice-Barbe, a potom su u zgradi Zapovjedništva imenovane i tri dvorane: imenom zapovjednika mornarice admirala Vida Stipetića, zapovjednika Flote HRM-a komodora Franka Perkovića te prvog poginulog pripadnika HRM-a kapetana korvete Josipa Vranića. Tom je prigodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  naglasio kako pobjednička Hrvatska vojska ima temelj u Domovinskom ratu, a hrvatski branitelji temelj su moderne Hrvatske i zato želimo da cijela Hrvatska vojska bude prožeta simbolima Domovinskog rata. “Danas nastavljamo simbolično iskazivanje zahvalnosti i počasti našim herojima koji su ostavili neizbrisiv trag u Domovinskom ratu. To je simbolična zahvala i spomen na značaj naših branitelja, suboraca kojima dugujemo slobodu naše domovine,” rekao je ministar u prigodi otkrivanja ploče na ulazu u vojarnu.
Na gradskom groblju Lovrinac ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu položeni su vijenci i upaljene svijeće, a na ulazu u gradsku luku položen je i vijenac u more.  


Dan Hrvatske ratne mornarice 18. rujna izabran je kao spomen na dan velike bitke i pobjede koju je  887. godine izvojevao knez Branimir protiv Venecije. Hrvati u Bitki kod Makarske 18. rujna pobjeđuju, a kao sjećanje na tu veliku pobjedu, kad je udaren “(…) temelj pomorskoj snazi hrvatskog naroda”, danas obilježavamo Dan Hrvatske ratne mornarice.
Hrvatska mornarica izvršila je svoju obvezu oslobođenja hrvatskog Jadrana u Domovinskom ratu te tako ispisala nove stranice u povijesti hrvatskog pomorstva.
Od slavne 1991. naši mornari više nisu u službi tuđih mornarica, nego ponosno služe svojoj domovini.


Vesna Pintarić, Foto Karlo Brigljević