Najveća intergranska vježba OSRH – Združena snaga

”Ovo je najveća vojna vježba koju je OSRH proveo u mirnodopskom razdoblju. Danas smo pokazali kako hrvatski vojnik integrira sve svoje sposobnosti te je spreman obraniti hrvatski teritorij. Mi upravo radimo na našoj doktrini integrirane bitke i na novoj vojnoj strategiji tako da smo u ovoj vježbi testirali sve te mogućnosti, ” kazao je general Drago Lovrić nakon vježbe u kojoj je sudjelovalo više od 1000 pripadnika svih ustrojbenih cjelina OSRH

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ kod Slunja 6. je listopada održana pokazna vježba s bojnim gađanjem Združena snaga 15, a riječ je o jednoj od najvećih vježbi Oružanih snaga RH od Domovinskog rata. U njoj je sudjelovalo više od 1000 pripadnika svih ustrojbenih cjelina OSRH, a to je ujedno prva vojna vježba koja se provodila u četiri dimenzije ratovanja – na kopnu, moru, iz zraka te u kibernetičkom (cyber) prostoru. U pripremi i provedbi vježbe sudjelovao je Glavni stožer i njegove pristožerne postrojbe, kopnene snage, Hrvatska ratna mornarica, zrakoplovstvo, logističke postrojbe i specijalne snage, s tim da je 630 pripadnika sudjelovalo izravno u vježbi, 398 u potpori, te 28 pripadnika u upravljačkom tijelu vježbe. Cilj vježbe bio je pokazati integrirane sposobnosti OSRH i uspješnost uvođenja novih sustava i opreme u operativnu uporabu.
Vježbu su promatrali ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zapovjednici grana OSRH, generali, bivši i sadašnji visoki dužnosnici OSRH i MORH-a, kadeti, kao i rektor Damir Boras te profesori Sveučilišta u Zagrebu i ostali uzvanici.  Ministar Kotromanović na kraju je vježbe pred postrojem čestitao svima koji su organizirali i proveli vježbu. ”Vježba je bila dobra, a održana je u teškim uvjetima. Danima se tu nalazite na kiši i blatu, a ja vam zahvaljujem na trudu i služenju svojoj zemlji,” poručio je ministar. ”Željeli smo pokazati da na kraju mandata ostavljamo Oružane snage spremnima za sve zadaće koje proizlaze iz Ustava. Za njih ćemo biti spremni kao što ćemo biti spremni i za misije koje se provode diljem svijeta u kojima će naši vojnici participirati,” rekao je ministar Kotromanović.
Načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić rekao je kako je ovo najveća vojna vježba koju je OSRH proveo u mirnodopskom razdoblju. ”Danas smo pokazali kako hrvatski vojnik integrira sve svoje sposobnosti te je spreman obraniti hrvatski teritorij. Mi upravo radimo na našoj doktrini integrirane bitke i na novoj vojnoj strategiji tako da smo u ovoj vježbi testirali sve te mogućnosti,” izjavio je general Lovrić. Naglasio je i zadaću mornarice u vježbi. Snimka njihova uvježbavanja na VV Dugi otok mogla se vidjeti na postavljenim monitorima. ”Vidjeli smo integrirano djelovanje raketa RBS-15 i topničko djelovanje na moru što pokazuje da je HRM osim brojnih zadaća u okviru Obalne straže, u operaciji spašavanja migranata i borbi protiv pirata, sposoban u borbenoj operaciji zaštititi hrvatski teritorij, uništiti svaki cilj na moru i zemlji udaljenosti do 80 kilometara,” zaključio je načelnik Lovrić.
Direktor vježbe, brigadir Ivica Matanović rekao je kako je vrlo zadovoljan provedenom vježbom, posebno istaknuvši izniman trud, rad i sposobnost pripadnika Glavnog stožera i pripadnika grana OSRH koji su pripremali i sudjelovali u vježbi. U vježbi su sudjelovale snage borbene grupe mehaniziranog pješaštva ojačane bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa, vodom tenkova, vodom terenskih vozila M-ATV i vodom minobacača 82 mm, dvije raketne topovnjače HRM-a, dva aviona MiG-21, transportni helikopteri Mi-8 i višenamjenski helikopteri Mi-171Š HRZ-a i PZO-a, specijalne snage iz Zapovjedništva specijalnih snaga, vod elektroničkog izviđanja Središnjice za obavještajno djelovanje, vod Vojne policije Pukovnije Vojne policije, tim za kibernetičku obranu sastavljen od pripadnike Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava, skupina za kontrolu kretanja i desetina za rukovanje gorivom ZzP-a.
Vježba je započela zaštitom komunikacijsko-informacijskih sustava od kibernetičkog napada, a zatim je nastavljena djelovanjem MiG-ova na ciljeve na zemlji, nakon čega je uslijedilo združeno djelovanje specijalnih snaga i helikoptera HRZ-a i PZO-a uz djelovanje topničkih i protuoklopnih postrojbi uz manevarsko kretanje mehaniziranih snaga. Uz provedbu napada, uništenje protivnika i ovladavanje objektima, prikazana je i zračna evakuacija ranjenih pripadnika te djelovanje logističkih operacija uz nadzor i regulaciju Vojne policije. Nakon vježbe uzvanici su obišli i Zapovjedništvo vježbe.


CILJ VJEŽBE
Pokazati sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske i uspješnost uvođenja novih sustava i opreme u operativnu uporabu, provjeriti interoperabilnost unutar OSRH te prikazati sposobnost provedbe složenih združenih vježbi s bojnim gađanjima. Pokazati spremnost i sposobnost OSRH za izvršenje dodijeljenih misija: obrane teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske i saveznika te doprinos međunarodnoj sigurnosti.


 Obučna skupina:

Hrvatska kopnena vojska (HKoV)
– Borbena grupa mehaniziranog pješaštva (BGMP)
– mehanizirana bojna Tigrovi, GMTBR
– vod motorizirane bojne Vukovi M-ATV
– bitnica haubica 122 mm D-30, trb/GMTBR
– bitnica SVLR 122 mm GRAD
– inženjerijski vod, inžb/GMTBR
– tim za RBK izviđanje, GMTBR
– tim prednjih zračnih kontrolora, GMTBR
– tim dubinskih izvidnika, SOD
– Logistička satnija, ZzP
– Tenkovska satnija, tb Kune, GOMBR
Hrvatska ratna mornarica (HRM)
– raketna topovnjača ”Kralj Petar Krešimir IV“ RTOP-11
– raketna topovnjača ”Kralj Dmitar Zvonimir“ RTOP-12
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ i PZO)
– borbeni avioni MiG-21 (2) –
– višenamjenski helikopteri Mi-171Sh (2)
– transportni helikopteri Mi-8 (2)
Zapovjedništvo za potporu (ZzP)
– skupina za kontrolu kretanja
– desetina za rukovanje gorivom
Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS)
– SOTU – L
Središnjica za obavještajno djelovanje (SOD)
– Vod elektroničkog izviđanja
Pukovnija Vojne policije (PVP)
– Vod Vojne policije
Uprava za komunikacijsko-informacijske sustave (UzKIS) i Središnjica komunikacijsko-informacijskih sustava (SKIS) 
– Cyber defence tim


SCENARIJ VJEŽBE

Scenarij vježbe izmišljen je i odvija se na području Republike Hrvatske. Snage protivničkog saveza (SPS) provele su agresiju na Republiku Hrvatsku (RH) u cilju zauzimanja, okupacije te pripajanja državnog teritorija i pomorskog dobra RH na crti otok Rab – Senj – Plaški – Slunj – Cetingrad.
U prvoj fazi planirano je presijecanje teritorija RH, te zauzimanje srednje Dalmacije kao glavnog cilja operacije protivnika. Protivnik je djelomično ostvario početne ciljeve te osvojio dio prostora izbivši na crtu Cetingrad – Slunj – Udbina – Sveti Rok – Starigrad Paklenica – Žegar – Gračac – Lička Kaldrma. Izbijanjem protivnika na Jadransku obalu u području Starigrada Paklenice stvorena je osnova za daljnje napadne operacije glavnim smjerom Knin – Split te pomoćnim smjerovima Starigrad Paklenica – Zadar i Korenica – Slunj.
Nakon provedene prve faze snage protivničkog saveza provode konsolidaciju i reorganizaciju te obranu na brzu ruku u sjevernom dijelu privremeno zauzetog teritorija RH (dijelu Karlovačke županije) dok se na jugu provode pripreme pomorskih snaga za provedbu napadnih bojnih djelovanja smjerom akvatorij srednjeg Jadrana – otok Dugi otok – Zadar.
Na privremeno zaposjednutom dijelu Karlovačke županije protivnik nastoji ojačati crtu obrane Cetingrad – Slunj – Plitvička jezera u cilju stvaranja uvjeta za pokretanje novih napadnih bojnih djelovanja.
Operativna skupina 3 u operaciji Združena snaga – 15 provest će 6. listopada 2015. u 11:00 sati napadnu operaciju s ciljem ovladavanja objektima napada u dodijeljenom području operacije te prekida ruta opskrbe na prostoru srednjeg Jadrana.
Operaciju će provesti u tri faze:
• u prvoj fazi operacije sa snagama u kontaktu provoditi obranu, a s ostatkom snaga provesti pripreme za provedbu napadne operacije kopnom, morem i zrakom
• u drugoj fazi operacije koncentracijom elemenata borbene moći poraziti snage protivnika i izbiti – u područje Rakovica – Korenica – Donji Lapac, nakon ovladavanja očistiti područje i stvoriti uvjete za nastavak operacije
• u trećoj fazi operacije ovladati dodijeljenim područjem operacije, uspostaviti potpuni nadzor nad ključnom infrastrukturom te pružiti potporu tijelima civilne vlasti.


Petra Kostanjšak, snimili Tomislav Brandt, Josip Kopi