Napad na kolonu vozila HV-a u Afganistanu

U Ministarstvu obrane održana je 24. srpnja konferencija za medije povodom stradavanja trojice pripadnika Hrvatske vojske koji se nalaze u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu. Dvojica pripadnika teže su ozlijeđena, a jedan je zbog zadobivenih ozljeda, nažalost, preminuo

Ispred kampa Lion u Kabulu 24. srpnja u 8:45 izvršen je napad na kolonu vozila Hrvatske vojske u kojem su teško ozlijeđena tri pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga koji u sklopu misije Odlučna potpora djeluju u okviru grupe Specijalnih snaga NATO-a pod britanskim vodstvom čije se Zapovjedništvo nalazi na aerodromu Kaia u Kabulu.

“Jedan od trojice pripadnika zadobio je teške ozljede glave te je u životnoj opasnosti, dok su preostala dvojica vojnika zadobila teške ozljede noge i ruke, ali nalaze se izvan životne opasnosti,” izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasivši kako je riječ o izoliranom napadu, a svi su ostali pripadnici hrvatskog kontingenta na sigurnom. “Naši časnici su s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s Predsjednicom RH i s predsjednikom Vlade te ih upoznao s ovim događajima,” rekao je ministar Krstičević.

Ministar je izrazio žaljenje zbog stradavanja pripadnika HV-a istaknuvši kako je sad najvažnije da se ozlijeđene vojnike zbrine i pruži im se sva njega. “Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti. Hrvatska vojska i dalje će se snažno boriti za demokratske vrijednosti, za mir i stabilnost u svijetu,” poručio je ministar Krstičević te najavio kako će nakon konferencije za medije posjetiti obitelj najteže stradalog vojnika. Rekao je kako su svi pripadnici kontingenta dobili uputu da se jave svojim obiteljima kako bi ih uvjerili da su na sigurnom. “Naše misli i molitve uz naše su vojnike i njihove obitelji,” rekao je ministar Krstičević.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH brigadni general Krešo Tuškan objasnio je kako se u sklopu kontingenta u misiji u Afganistanu nalaze 23 pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga koji sudjeluju u okviru Grupe specijalnih snaga NATO-a pod zapovjedništvom Britanaca. “Njihova je zadaća u Afganistanu savjetodavna i mentorska odnosno savjetovanje menadžmenta Afganistanskog obučnog središta za specijalnu policiju o organizaciji i provođenju obuke,” rekao je general Tuškan te istaknuo: “Naš tim koji je smješten u kampu Gibson uputio se na redovitu zadaću u kamp Kaia s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila po najvišem standardu za neborbena vozila i koja pružaju maksimalnu zaštitu. U svakom vozilu bile su tri osobe. Kako je i planirano, dva su se vozila odvojila i krenula prema aerodromu Kaia, a tri nastavila put prema kampu Lion. U 8:45 sati po lokalnom vremenu, na glavnoj cesti između kampa Lion i kampa Kaia, 200 metara od kampa Lion, prema izjavama očevidaca došlo je do zalijetanja motocikla trokolice s navodno bombašem samoubojicom u naše vozilo, te je došlo do prevrtanja vozila i ozljede naših pripadnika. ”
General Tuškan istaknuo je kako je ozlijeđenim vojnicima vrlo brzo pružena pomoć. “Dva vojnika nalaze se u bolnici, a treći je na aerodromu. U tijeku je očevid koji provode afganistanske snage sigurnosti i specijalni tim NATO-a,” rekao je general Tuškan.

Direktor GS OSRH viceadmiral Robert Hranj u ime svih pripadnika Hrvatske vojske i u ime načelnika GS OSRH generala zbora Mirka Šundova, koji je trenutačno na putu za Zagreb, izrazio je žaljenje i najoštrije osudio ovaj događaj. “Naši vojnici u misiji u Afganistanu sudjeluju prije svega kao savjetnici i mentori. Oni ne sudjeluju ni u kakvim borbenim operacijama i operacijama borbe protiv terorizma, oni pomažu u razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga. U tom je smislu i ovaj napad teško razumljiv,” istaknuo je te dodao kako se, nažalost, usprkos svim prethodnim pripremama, uvježbavanjima i treninzima događaju ovakve situacije koje su usko vezane i uz prirodu vojnih operacija i vojničkog poziva. “Želim izraziti nadu da će se svi naši vojnici uspješno oporaviti. Njima se pruža trenutačno maksimalna medicinska pomoć u bolnici u Bagramu, treće razine ROLE-3. U isto vrijeme pružamo svu pomoć, psihološku i socijalnu njihovim obiteljima,” zaključio je viceadmiral Hranj.

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija rekao je kako su pripadnici ZSS-a vrhunski obučeni za svoje redovite zadaće i pripremljeni za izvršavanje svih zadaća, pa tako i onih u Afganistanu. Također je izrazio žaljenje zbog napada na pripadnike Hrvatske vojske.
Glavni savjetnik za zdravstvo načelnika Glavnog stožera OSRH brigadni general Boris Zdilar objasnio je kako je stradalim vojnicima pružena maksimalna medicinska pomoć.

Misija Odlučna potpora NATO-ova je misija za obuku, pomoć i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti i obrane te institucija u kojoj Republika Hrvatska trenutačno sudjeluje s 99 pripadnika Hrvatske vojske u okviru 10. hrvatskog kontingenta (zaključno s 24. srpnja 2019.). Zapovjednik 10. HRVCON-a je brigadir Dragiša Konsa.


Preminuo pripadnik Hrvatske vojske u Afganistanu

Pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu preminuo je 24. srpnja od zadobivenih teških ozljeda u napadu na kolonu vozila HV-a u Kabulu. Riječ je o pripadniku specijalnih snaga J. B. rođenom 1992., koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja afganistanskih sigurnosnih snaga. Nakon stradavanja pružena mu je maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i izrazio sućut. “U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru.”


Sućut Predsjednice Republike obitelji poginulog skupnika

“Izražavam duboku tugu i sućut obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog koji je, nažalost, podlegao ozljedama. U ovom teškom trenutku nadam se kako će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe. Iskreno vjerujem u uspješni oporavak ostalih ozlijeđenih vojnika, te kako ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj. Kako sam i sama svjedočila prilikom nekoliko posjeta našim kontingentima u Afganistanu, Hrvatska vojska u ovoj operaciji dokazuje visok stupanj pripremljenosti. Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju, jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od njezinih granica. U ovom trenutku naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika, posebno Josipa Briškog.”


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov izrazio je sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu

“Poštovana i draga obitelji Briški, duboko sam dirnut tužnom viješću o iznenadnoj i tragičnoj smrti vašeg supruga, oca i sina, cijenjenog pripadnika Hrvatske vojske, uzornog kolege i dragog prijatelja Josipa. U svoje ime i u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, izražavam najiskreniju ljudsku sućut. U ovim tužnim trenucima moje misli su uz vas. Neka vam dragi Bog da snage da i ovu patnju shvatite kao kušnju, a spoznaja da niste sami u svojoj tuzi neka vam bude utjeha. Poštovani roditelji našeg Josipa, vaša bol je beskrajna kao što je beskrajna plemenitost i dobrota vašeg Josipa koja ga je odvela u Afganistan pomagati drugima. Iznjedrili ste divnog čovjeka i besprijekornog vojnika. Neka vam to bude utjeha i ponos. Ostanite ponosni na svoga Josipa koji će zauvijek živjeti u vašim i našim srcima kao požrtvovan otac i suprug, sin, brat i unuk divan čovjek i hrabar vojnik. Naše misli i molitve su s Vama i Vašom obitelji. Uz izraze najdublje sućuti.”

OJI, snimio Mladen Čobanović