Novi brodovi njemačke mornarice

(Ilustracija: Bundeswehr)

Sukladno najavama te nakon niza problema koji su je zatekli, prva stabilizacijska fregata istoimene klase Baden-Württemberg trebala bi u lipnju ući u uporabu njemačke mornarice. Konzorcij Arbeitsgemeinschaft (ARGE) F125 službeno je 30. travnja dostavio brod njemačkom Saveznom uredu za opremu, informatičku tehnologiju i potporu (BAAINBw) u pomorskoj bazi “Wilhelmshaven”, s gotovo dvije godine zakašnjenja u odnosu na izvorne terminske planove. Njemačka mornarica priopćila je na svojoj web-stranici da će s partnerima iz područja industrije provesti daljnje brodograđevne pokuse, ispitivanja sigurnosti i testirati emisije zračenja svojih IT sustava u sljedećih sedam tjedana. Paralelno s tim, sustavi će biti integrirani u komunikacijsku mrežu Bundeswehra. Fregata “Baden-Württemberg” (F 222) izgrađena je u brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu, a program je poznat i kao SFP (Stabilization Frigate Program). Nova klasa imat će ukupno četiri plovila, koja će zamijeniti osam fregata F122 klase Bremen građenih tijekom osamdesetih. Grade se u brodogradilištima njemačkih tvrtki ThyssenKrupp Marine Systems i Friedrich Lürssen Werft, koje su zbog programa početog 2004. osnovale konzorcij ARGE F125. Zadnja fregata nove klase porinuta je u svibnju 2017. godine. Njemačka mornarica priopćila je da je klasa F125 visokoautomatizirana, što omogućuje da se broj članova posade smanji na 126 u odnosu na 200 kod najstarije fregate F122. Osim toga, fregate klase F125 mogu ostati u operativnom području čak dvije godine uz rotaciju cijele posade.
Svečano polaganje kobilice prve korvete serije II klase Braunschweig (poznate i kao K130), budućeg imena “Köln” održana je 25. travnja u Lürssenovu brodogradilištu Peene. Polaganje kobilice održano je samo dva mjeseca od objave početka programa i 19 mjeseci nakon potpisivanja ugovora o nabavi dodatnih pet plovila. Ugovorom vrijednim 2,4 milijarde eura predviđen je vrlo ambiciozan plan dostave, pri čemu bi zadnja korveta u klasi mornarici trebala stići do 2025. godine. Nova plovila bit će temeljena na dokazanom dizajnu prve serije u kojoj je pet korveta, ali podrazumijevat će i neke modernizirane te poboljšane tehnologije, npr. novu opremu za spašavanje i evakuaciju te poboljšanu mrežnu infrastrukturu.
Brodograditelji German Naval Yards Kiel (GNYK) i Damen pozvani su 12. travnja da predaju svoje konačne ponude za projekt višenamjenskih borbenih plovila MKS 180 (Mehrzweckkampfschiff) njemačke mornarice. Ponuđači će imati tri mjeseca za pripremu konačne ponude zajedno s partnerima i opskrbnom industrijom. Natječaj za projekt borbenog broda MKS 180 počeo je 2015., a zasad nije objavljeno kad bi se mogla donijeti odluka o najpovoljnijem ponuditelju. Međutim, jedan njemački dužnosnik izrazio je u ožujku zabrinutost zbog moguće odgode spomenute odluke sve do početka 2020. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ