Novi kuhinjski modul ekspedicijskog kampa

Hrvatska vojska uskoro će u sastavu ekspedicijskog kampa u uporabi imati i novi kuhinjski modul Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX. Bit će korišten za pripremu i posluživanje hrane na velikim vojnim vježbama, i to 1800 obroka dnevno…

Ekipa Hrvatskog vojnika posjetila je sredinom studenog vojarnu “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”. Ondje se susrela s 18 pripadnika Satnije za usluge i dvojicom pripadnika Satnije za održavanje Bojne za opću logističku potporu na dvotjednoj obuci korištenja novog kuhinjskog modula Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX, koji će uskoro ući u uporabu u ekspedicijskom kampu Hrvatske vojske.

Novi modul donacija je Sjedinjenih Američkih Država u sklopu programa Globalni fond za mirovne operacije (Global Peace Operations Fund), a vrijednost mu je 1.315.000 dolara. Riječ je o velikom sustavu za čiji su prijevoz potrebna četiri teretna kamiona. Osnovu čine dva kuhinjska bloka opremljena najmodernijim hladnjacima, pećnicama, mikserima, napama i kuhalištima od nehrđajućeg čelika. U kuhinji se može pripremiti hrana za 600 ljudi, dakle 1800 obroka dnevno. Velik je to napredak u odnosu na kuhinju koja je dosad bila u uporabi u ekspedicijskim kampovima, a u kojoj je dnevno moglo biti spremljeno tek 600 obroka.

U sklopu modula je i pet šatora: šator za podjelu hrane, šator za skladištenje hrane te tri šatora koja se spajaju u restoran u koji odjednom stane 200 ljudi. Za usporedbu, u restoran koji je dosad bio korišten u ekspedicijskim kampovima moglo je odjednom stati samo 48 ljudi. Svi sustavi električnu energiju dobavljaju iz taktičkog generatora snage 60 kW. Zimi se prostori mogu grijati, a ljeti hladiti.

Kompleks još čine i četiri rashladna kontejnera za čuvanje namirnica te dva spremnika vode zapremnine 11 000 litara. Spremnik za distribuciju vode povezan je s kuhinjom i iz njega kuhari dobavljaju vodu za pripremu hrane te pranje posuđa. Spremnik za prikupljanje otpadnih voda povezan je s podzemnom kutijom podijeljenom u tri odjeljka. U prvom se odjeljku masnoća dijeli od hrane, u drugi ulaze ostaci hrane, a u treći ulazi otpadna voda koja se potom izbacuje u spremnik.

Iskusnoj deseteročlanoj ekipi potrebna su dva do tri dana za podizanje cijelog kompleksa. Kako bi i Hrvatska vojska dosegnula tu razinu, u pomoć su priskočili Dennis Bartlett i Allen Easterling, djelatnici tvrtke Force Provider, proizvođača kuhinjskog modula.

Obuka je bila podijeljena u dvije faze. U prvom tjednu, od 5. do 9. studenog, polaznici su naučili kako sastaviti i održavati kuhinjske blokove, šatore i zimsku opremu (Cold Weather Kit). Osim toga, prošli su i obuku iz kondicioniranja i održavanja električnih dizelskih generatora te korištenja sustava za ponovnu uporabu vode (Shower Water Reuse System – SWRS). Cijeli sustav nisu uspjeli sastaviti otprve, ali instruktor Allen Easterling objašnjava: “Nakon što dva ili tri puta pokušaju sastaviti cijeli modul, moći će to učiniti jednako učinkovito kao i mi.”

Dok je prvi tjedan bio posvećen sastavljanju, drugi je, od 12. do 16. studenog, bio posvećen rastavljanju kuhinjskog modula i vraćanju dijelova u kontejnere, kako bi mogao biti prevezen na sljedeću lokaciju na kojoj će biti korišten.

Atmosfera tijekom obuke bila je opuštena, a sudionici zainteresirani i motivirani, posebno oni koji su po struci kuhari. Dodatna vrijednost obuke bilo je i stjecanje novog znanja. “Imali smo neke pretpostavke o tome kako sustav funkcionira. Za neke se ispostavilo da su bile točne, a za neke da nisu. No, naučili smo puno toga što nismo znali,” govori nam vojnik Nikola Kovačić iz Satnije za pripremanje hrane Bojne za opću logističku potporu. Ipak, znanje sa sobom donosi i odgovornost. “Svi sudionici moraju biti maksimalno obučeni kako bi u budućnosti mogli obučavati ostale vojnike,” objašnjava zapovjednica Voda za usluge Bojne za opću logističku potporu ujedno i zapovjednica obučne skupine poručnica Nikolina Sertić.

Američki instruktori vjeruju da će taj cilj biti postignut. “Ovo je odlična grupa ljudi. Voljni su učiti i prihvaćaju nove izazove. Užitak je raditi s njima,” kaže Dennis Bartlett, a Allen Easterling dodaje: “Ne boje se posla. Vole raditi. ” Na upit koju bi ocjenu dali polaznicima obuke, Easterling bez oklijevanja odgovara: “Na ljestvici od jedan do deset? Deset! Vrhunski su!”

Nakon završetka obuke novi će kuhinjski modul biti korišten u sklopu ekspedicijskog kampa na velikim vojnim vježbama.


Izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske predvođeno zapovjednikom Zapovjedništva za potporu general-bojnikom Mladenom Fuzulom, izaslanstvo Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici tvrtke Force Provider obišli su 13. studenog novi kuhinjski modul u Hrvatskoj vojsci. “Ovo je nova sposobnost Hrvatske vojske kojom smo bitno povećali prehrambene kapacitete ekspedicijskog kampa,” rekao je general Fuzul. Podsjetio je također da je modul jedno u nizu poboljšanja u ekspedicijskom kampu, nakon nabave pročišćivača vode i opreme za rad u zimskim uvjetima.

Voditelj Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država brigadir Matthew Denny istaknuo je da je najvažnija značajka novog modula višenamjenska uporaba. “Modul je iznimno koristan jer služi ne samo za potporu vojsci nego i za potporu stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa kao što su poplave ili požari,” izjavio je brigadir Denny te dodao: “Ovo je odlična nova sposobnost Hrvatske vojske.”


Iva Gugo, foto: Mladen Čobanović, Josip Kopi, ZzP