Novi radar za Gripene C/D

Švedski je SAAB krajem travnja predstavio jednu od najznačajnijih tehnoloških nadogradnji višenamjenskog borbenog aviona četvrte generacije JAS 39 Gripen C/D. Riječ je o poboljšanju postojećeg radarskog sustava PS-05/A Mk3 s mehaničkim pomakom antene koji su zajednički razvile tvrtke Ericsson i GEC-Marconi i koji se u operativnoj uporabi nalazi od 2005. godine. Nova se inačica koja nosi oznaku PS-05/A Mk4 svojim znatno poboljšanim performansama približava AESA (Active Electronically Scanned Array) radarima s elektronskim skeniranjem koji su jedna od osnovnih odlika borbenih aviona zadnje generacije. Vrlo su važne odlike PS-05/A Mk4 radara i niži operativni troškovi te jednostavna integracija s postojećim paketom avionike, odnosno modernizacija postojeće flote aviona.

(Foto: Saab-Gripen)

Radar PS-05/A Mk4 u odnosu na PS-05/A Mk3 ima višestruko bolje performanse u režimima rada zrak-zrak i zrak-zemlja. U režimu zrak-zrak na malim visinama poboljšanje radarskog zahvata i praćenja te procesiranja iznosi 100 %, a na velikim visinama 40 %. Osim toga, poboljšana je detekcija i praćenje ciljeva u zraku s malim poprečnim radarskim presjekom. Dosadašnji PS-05/A Mk3 mogao je detektirati i pratiti ciljeve površine 0,4 m², a PS-05/A Mk4 može detektirati ciljeve površine 0,1 m². U režimu zrak-zemlja znatno je poboljšana detekcija manjih stacionarnih i pokretnih ciljeva na zemlji i na moru. Posebnost su novog radara njegove ECCM (Electronic Counter-Countermeasures) sposobnosti smanjenja ili potpunog eliminiranja učinka protivničkih ECM (Electronic Countermeasures) elektronskih protumjera. Dodatna je značajna odlika PS-05/A Mk4 to što se njime postiže i mogućnost punog integriranja suvremenih vođenih projektila zrak-zrak srednjeg i kratkog dometa Raytheon AIM-120 C-7 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), Raytheon AIM-9X Sidewinder te MBDA Meteor.


Predstavnici SAAB-a navode kako je PS-05/A Mk4 namijenjen u prvom redu za nadogradnju borbenih aviona JAS 39 Gripen C/D, ali moguće ga je ugraditi i na druge tipove borbenih aviona, školsko-borbenih aviona te razne besposadne sustave. Razvoj novog radara trebao bi biti okončan do 2017. kad predstavnici SAAB-a očekuju prve narudžbe od švedskog ratnog zrakoplovstva.


Igor SKENDEROVIĆ