Panzer haubice još jednom potvrdile epitet najmoćnijeg oružja

Završna vježba Prvog i Drugog voda Prve haubičke bitnice Samohodne haubičke bojne 155 mm dokaz je da je obuka provedena u cijelosti te da poslužitelji unutar posade samostalno mogu izvršavati postavljene zadaće i zapovijedi…

Samohodne haubice PzH 2000 imaju veliku vatrenu moć i preciznost te mogućnost brze izmjene paljbenog položaja, stoga ne čudi njihov epitet najmoćnijeg oružja Hrvatske vojske. Dobro je poznato da haubica ima iznimnu vatrenu moć, brzina gađanja iznosi 10 do 12 projektila u minuti, a ispaljivanjem pod različitim kutovima cilj može pogoditi s čak šest projektila istodobno. Programi obuke i osposobljavanja posada odavno su pripremljeni i, kako je svojedobno rekao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, izazov je s tako moćnom platformom obučiti poslužitelje unutar posade. Međutim, nakon šest tjedana intenzivne i usredotočene obuke na razini paljbenih posada, s težištem osposobljavanja operatera za pojedinačne dužnosti unutar haubice korištenjem simulatora vatrenih zadaća s kratkom cijevi, rezultati nisu izostali. Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provedena je potkraj listopada završna faza obuke koja je uključivala topničko bojno gađanje iz Panzer haubice (PzH 2000). U sklopu završne vježbe sudjelovala su dva voda: Prvi i Drugi vod Prve haubičke bitnice Samohodne haubičke bojne 155 mm. Posade su prvo zauzele paljbeni položaj, potom dobile vatrenu zadaću i izvršile prvo opaljenje s dugim opaljivačem. Naime, prvo opaljenje obvezatno je nakon svakog generalnog remonta koji su prošle haubice, a svako sljedeće opaljenje ide automatskim sustavom unutar kupole i nije potreban dugi opaljivač.
Zapovjednik Samohodne haubičke bojne 155 mm bojnik Dražen Musić objasnio je kako je završna vježba dokaz da je obuka provedena u cijelosti te da poslužitelji unutar posade samostalno mogu izvršavati postavljene zadaće i zapovijedi. S druge strane, cilj vježbe je da se svaki član posade obuči u opsluživanju svakog pojedinog elementa kako bi automatika slijedila niz radnji i postupaka u poluautomatskom ili automatskom modu.
“Kao što vidite, prvo opaljenje obvezatno je nakon svakog generalnog remonta. Nakon što odrade opaljenje dugim opaljivačem, izvidnici na postaji za izviđanje osmotrit će projektil i dati potrebne elemente za korekciju. Računatelji, smješteni iza haubica zajedno s meteorološkom postajom koja je prvi put u uporabi s ovim sustavom, daju korekciju i njezine elemente. Nakon što ih dobiju, ako su odstupanja u dopuštenim granicama, uvodi se grupno gađanje s po dvama projektilima, nakon čega se spremaju za napuštanje paljbenog položaja i idu u prikrivni položaj. U prikrivnom položaju ili hodnji primaju vatrenu zadaću, za vatreni udar od po tri projektila. Haubice nakon dobivanja koordinata cilja, bez izlaska posade iz kupole, zauzimaju smjer za gađanje. Nakon toga odlaze na nove prikrivne položaje gdje čekaju novu vatrenu zadaću i izlazak na novi paljbeni položaj,” rekao je bojnik Musić te izrazio zadovoljstvo provedenom vježbom. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović čestitao je posadama na izvršenim zadaćama: “Iznimno sam zadovoljan onim što su pokazale posade haubica i vodovi. Ovo je bilo njihovo prvo bojno gađanje, zamišljeno tako da članovi posada nakon provedene obuke dokažu samopouzdanje u radu sa sustavima. Morala se, dakle, provjeriti usklađenost rada tima i posade, a sve što smo vidjeli bilo je zaista dobro.” Zapovjednik HKoV-a još jednom je naglasio kako su haubice najmodernije i najsloženije topničko borbeno sredstvo kojim raspolažemo: “Ovom bih prilikom zahvalio časnicima i dočasnicima koji su radili na pripremi posada te njemačkim instruktorima koji su u ovoj fazi obuke bili cijelo vrijeme s njima: od onih koji su radili na obuci vozača pa do onih koji su radili sa zapovjednicima posada, ciljačima i poslužiteljima unutar haubice.”


Projekt opremanja Oružanih snaga RH samohodnim haubicama PzH 2000 započeo je Sporazumom koji su Ministarstvo obrane RH i Savezno ministarstvo obrane SR Njemačke potpisali krajem 2014. godine. Cilj mu je bilo opremanje OSRH topničkim sustavima 155 mm L52 sa sposobnošću gađanja na efektivnim udaljenostima od 40 km uz mogućnost korištenja pametnog streljiva te istodobnog udara više projektila u isti cilj. Haubica PzH 2000 samohodno je topničko oružje velike vatrene moći i najmodernije te vrste u svijetu. Uz Njemačku, Italiju, Nizozemsku, Grčku i Litvu, Republika Hrvatska šesta je članica NATO-a koja ih koristi. Prije predaje haubica Oružanim snagama RH obavljeni su brojni potrebni servisi i prilagodbe kao što je ugradnja komunikacijske opreme, razvijanje vlastitog topničkog sustava, prijevod i integracija upravljačkih elemenata, bojenje i sl. Svi ti radovi i njihovo ugovaranje provode se preko NATO-ove agencije NSPA (NATO Support and Procurement Agency), čiji je Hrvatska punopravni član. Takvim se udruživanjem kapaciteta zemalja korisnica sustava PzH 2000 smanjuju logistički troškovi.


Jelena Jakšić; foto:Tomislav Brandt