Patria završila razvoj AMV XP

Finski proizvođač oklopnih vozila početkom veljače objavio je kako je završio s razvojem nove inačice kotačnog oklopnog vozila AMV (Armoured Modular Vehicle). Radi se o oklopnjaku AMV XP 8 x 8 koji je nastao na platformi AMV-a, u svijetu uspješnog i prihvaćenog vozila. Razvojni projekt AMV XP Patria je dosad dva puta predstavljala na međunarodnom velesajmu obrambene industrije DSEI (Defence Security and Equipment International), tijekom 2013. i 2015. godine.
XP oznaka u nazivu vozila upućuje na Extra Payload, Extra Performance and Extra Protection, odnosno na veću nosivost, bolje performanse i bolju zaštitu. Za to je zaslužan novi dizajn vozila, koji u odnosu na klasični AMV dizajn donosi veću dužinu od 8,4 m, širinu od 2,8 m te visinu bez kupole od 2,4 m. Maksimalna borbena težina vozila iznosi 30 000 kg, od čega je nosivost korisnog tereta 13 000. Patria najavljuje i amfibijsku inačicu također s pogonom 8 x 8, koja bi imala maksimalnu težinu do 28 000 kg. Unutrašnjost transportnog prostora povećana je pa je u njoj moguće komotnije smjestiti do deset vojnika odnosno tri do četiri sanitetska nosila. AMV XP odlikuje i novi turbodizelski pogonski blok jakosti 450 kW, koji omogućava postizanje maksimalne brzine od 100 km/h. Maksimalni operativni radijus iznosi 1000 km. Vozilo je opremljeno boljom modularnom balističkom odnosno protuminskom zaštitom.

(Foto: Patria)

Velika posebnost oklopnjaka AMV XP oružana je konfiguracija koju Patria trenutačno nudi. Radi se o integraciji talijanske kupole HITFIST-30P koju proizvodi Oto Melara, s kojom su primjerice opremljene poljske Patrije AMV (Rosomak). Kupola težine 2850 kg, i s dvočlanom posadom, naoružana je automatskim topom Orbital ATK Armament Systems Mk44 (Bushmaster II) kalibra 30 mm, s koaksijalnom strojnicom 7,62 x 51 mm te s izraelskim protuoklopnim sustavom Rafael SPIKE-LR. Prema navodima Patrije na AMV XP moguće je ugraditi i američki protuoklopni sustav TOW.

Igor SKENDEROVIĆ