Polaznici Ratne škole posjetili vojarnu ”123. brigade HV“ u Požegi

Polaznici Ratne škole ”Ban Josip Jelačić“ posjetili su 19. studenog vojarnu ”123. brigade HV” u Požegi. Zapovjednik vojarne i Središta za obuku i doktrinu logistike Požega pukovnik Mato Tomašević primio je polaznike 22. naraštaja Ratne škole, zaželio im dobrodošlicu i upoznao sa životom i radom postrojbi koje se nalaze u vojarni. Posebno je pozdravio strane polaznike škole, kao prijatelje, časnike i profesionalce koji su na neki način veleposlanici svojih zemalja.

Načelnik Škole brigadir Mijo Kožić istaknuo je da Školu pohađa 18 polaznika od kojih trinaest iz Republike Hrvatske. Među njima je deset visokih časnika iz Oružanih snaga, a po jedan iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice.

U Školi su i pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti. Dvojica su iz Bosne i Hercegovine te po jedan iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Polaznici su u skladu s nastavnim planom i programom upoznali grad Požegu,  Požeško-slavonsku županiju, Park prirode Papuk. Drugi su dan posjetili spomen-obilježje, crtom bojišta od Orljavca do Pakraca, Dom hrvatskih veterana u Lipiku te spomen-sobu Domovinskog rata u požeškom Gradskom muzeju.

U vojarni ”123. brigade HV” održana je prezentacija vojnih postrojbi uz predavanje umirovljenog bojnika Marija Kalana na temu 123. brigada Hrvatske vojske Požega, s aspekta zapadnoslavonskog bojišta u Domovinskom ratu 1991. godine te je u ime požeškog UDVDR-a darovao knjigu generala Miljenka Crnjca Tada je trebalo imati petlju.

U ime polaznika Škole brigadir Željko Marinov uputio je riječi zahvale, a zahvalnicu za potporu u provedbi studijskog putovanja uručio je zapovjedniku Središta pukovniku Mati Tomaševiću.

Tekst i foto: Antun Mandić