Poplave – značajan sigurnosni rizik  

RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju organizirao je 28. i 29. rujna radionicu Jačanje otpornosti i kapaciteta dionika u zaštiti i odgovoru na poplave – dobre prakse i razvoj. Radionica je uključivala i pokaznu vježbu provedenu 29. rujna na jezeru Rakitje. 

Događaj je organiziran u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite u okviru projekta DAREnet (platforma za razmjenu znanja i iskustava među praktičarima koji se bave poplavama u dunavskoj regiji i uključuje sve aktere društva: od nositelja obrane od poplava, koordinatora sustava civilne zaštite, nadležnih tijela lokalne i regionalne samouprave, akademskog sektora te industrije – stvarajući DAREnet mrežu, odnosno multidisciplinarnu zajednicu sudionika). RACVIAC je dio DAREnet mreže, a sudjelovao je na radionici ekspertizom uglednih govornika i stručnjaka iz svojih članica koje se bave spomenutom tematikom. Cilj radionice bio je predstaviti nacionalne stručnjake za tematiku i njihova iskustva u sustavima za sprečavanje i zaštitu od poplava u stvarnom životu te olakšati prijenos znanja.

Događaj se fokusirao na glavna pitanja s kojima se zemlje jugoistočne Europe suočavaju na području zaštite od poplava i odgovora na njih. Poseban fokus bio je na razmjeni informacija o praksi, inovacijama i razvoju nacionalnih sustava obrane od poplava. Uvodnu je riječ održao ravnatelj RACVIAC-a umirovljeni general-bojnik Jeronim Bazo i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

General Bazo naglasio je, među ostalim, kako je taj projekt platforma za razmjenu znanja i iskustava među stručnjacima za poplave u Podunavlju te uključuje sve aktere društva: od nadležnih tijela za obranu od poplava, koordinatora sustava civilne zaštite, lokalne i regionalne samouprave, članova akademske zajednice do stručnjaka iz industrije. Zahvalio je svima na sudjelovanju te iznio uvjerenje da je spomenuta radionica/pokazna vježba izvrsna prilika za razmjenu mišljenja u skladu s potrebama zemalja na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini kako bismo se tijesno surađujući zajedno mogli nositi s tim važnim i izazovnim područjem sigurnosti. Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite rekao je da su poplave sve učestalije na globalnoj i nacionalnoj razini te su kao takve prepoznate kao značajan sigurnosni rizik. Komentirao je i borbu protiv velikih poplava i njihovih katastrofalnih posljedica 2014. godine, što je potaknulo razmišljanje o novim rješenjima za takve događaje. Dodao je kako Ravnateljstvo civilne zaštite ima iskustvo iz prve ruke koje se može koristiti za identificiranje potreba i mogućih rješenja za učinkovitiju prevenciju i odgovor, a koje će biti predstavljeno kroz radionicu i pokaznu vježbu.

Na radionici je sudjelovalo oko 50 predstavnika članova RACVIAC-a, pridruženih članova i sudionika, predstavnici DAREnet mreže te predstavnici državne uprave, instituta i udruga Republike Hrvatske. Pokazna vježba provedena na jezeru Rakitje predviđala je puknuće nasipa prouzročeno velikim vodenim valom. Cilj vježbe bila je provjera uvježbanosti i usklađenosti djelovanja operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite u slučaju spašavanja na vodi, provjera sposobnosti suradnje i koordinacije, točnosti i brzine prijenosa relevantnih informacija te sposobnost zbrinjavanja ljudi. Na vježbi su sudjelovali djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog Crvenog križa i DVD-a Rakitje.