Posjet West Pointu – jedinstveno iskustvo

Dvoje kadeta Hrvatske vojske početkom je travnja u sklopu programa razmjene studenata boravilo na najpoznatijoj vojnoj akademiji na svijetu. Deset dana prošlo je brzo. Naši su kadeti sudjelovali u nastavi, sportskim aktivnostima, dobili uvid u život i rad američkih kolega te mogućnost usporedbe dvaju sustava vojnog školovanja

Kadetkinja nadnarednica Anita Peran i kadet nadnarednik Ivan Bićanić sudjelovali su u međunarodnom programu razmjene studenata SAD 03 FAEP (Foreign Academy Exchange Program) u okviru kojeg su se upoznali sa životom kadeta na Vojnoj akademiji Sjedinjenih Američkih Država u West Pointu (United States Military Academy – USMA West Point). Tijekom deset dana imali su priliku sudjelovati na nastavi kadeta West Pointa, u njihovim programima tjelovježbe i vojnim obukama, upoznali su se s radom simulacijskog središta i sudjelovali u brojnim drugim aktivnostima. Razmijenili su također iskustva s kadetima iz 26 drugih zemalja koji su tad boravili na West Pointu.

Na West Point došli su 1. travnja. Iznenadio ih je svojom veličinom od 65 četvornih kilometara, ali i ljepotom utvrde projektirane 1778. godine tijekom Američke revolucije. Kompleks su obišli uz pratnju stručnog službenog vodiča. ”Ostali smo bez riječi! To je toliko velik kompleks, u kojem imaju sve što im je potrebno: trgovine, restorane, klubove, bolnicu… Kadetima je ponuđeno: padobranstvo, konjički centar, skijalište, teretane, stijena za penjanje koja prolazi kroz dva kata, nekoliko terena za košarku … Teško je to opisati riječima, to stvarno morate vidjeti,“ opisuju svoje prve dojmove kadeti.

Prva dva dana bili su faza prilagodbe, vrijeme za upoznavanje pa i sudjelovanje u tjelesnim provjerama. U nedjelju su započeli sa službenim sudjelovanjem u aktivnostima, ali to je bilo zabavno kuglanje za kadete iz 26 zemalja.

”Nevjerojatan doživljaj“

Susret sa zapovjednikom West Pointa general-pukovnikom Darrylom A. Williamsom

”Radni dan kadeta na West Pointu najbolje se može opisati kao busy, zauzet,” kaže kadetkinja Peran uz osmijeh. Ustajanje u 6 sati, zatim postrojavanje i doručak, a u 7:45 početak nastave. Timovi koji se natječu u sportu započinju svoj dan još ranije jutarnjim treningom. Jutarnji dio nastave traje do ručka koji je obvezan za sve kadete. ”Nevjerojatan je to doživljaj. U podne u dvorani za ručak 5000 kadeta čeka znak za početak izvikujući imena svojih timova: Go Dragons! Go Cowboys! i provode razne rituale poput lupanja stolicama,“ pojašnjava kadet Bićanić. U 13 sati vrijeme je za sportske aktivnosti: bejzbol, ragbi, plivanje i drugo. Svi su uključeni u neku od sportskih sekcija. Potom imaju još sat vremena nastave te vojne aktivnosti. Česte su topografske hodnje s teretom i naoružanjem, a vojna je obuka isključivo pješačka. Obvezni raspored završava u 19 sati kad počinju s učenjem ili imaju različite slobodne aktivnosti, a do 23:30 svi moraju biti u svojim sobama.

Hrvatski kadeti prvi su put bili na nastavi na West Pointu u ponedjeljak. Nastava je vrlo zanimljiva zbog pristupa profesora koji se trude na što praktičniji i zanimljiviji način izložiti gradivo. Sudjelovanje u nastavi vrlo je dinamično kroz metodu brainstorminga.

Vojna akademija West Point poznata je po odličnom obrazovanju, ali i čvrstoj stezi. Naši su kadeti to najbolje doživjeli na gađanju s američkim naoružanjem i u simulacijskom središtu. ”Samo gađanje ne razlikuje se toliko od našeg, ali je zanimljivo što cijeli tijek organiziraju i provode kadeti bez nadzora časnika pri čemu je provedba disciplinirana i brza,“ kaže nam kadetkinja Peran. Simulacijsko središte sastoji se od dva dijela. U prvom su računala, a u drugom dijelu moguće je pristupiti svojem pješačkom naoružanju.

”Naoružanje koje koristite replike su koje realno simuliraju masu i trzaj pravog naoružanja. Usmjeravate ga prema velikom zaslonu na kojem se pojavljuje realna situacija na koju onda kadet reagira. U simulacijskom središtu najbolje uočite samoinicijativu i odgovornost. Kadeti djeluju u različitim ulogama i sve provode samostalno bez nadzora časnika što je kod nas teško provesti,“ objašnjava kadet Bićanić.

Posjetili su i New York koji se nalazi 80 kilometara istočno od West Pointa. Imali su također susret i večeru sa zapovjednikom West Pointa general-pukovnikom Darrylom A. Williamsom i tad su mu uručili plaketu Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman”. Tijekom boravka upoznali su ljude iz cijelog svijeta te razmijenili iskustva. ”Najviše smo se družili s Poljacima, Rumunjima, Talijanima i Belgijcima. Iskustva i dojmovi su nam slični, možda zato što dolazimo iz manjih zemalja sa sličnim sustavom obrazovanja,“ kažu nam kadeti.

Sport i strani jezici

Na strelištu s američkom kolegicom kadetkinjom Avom Lusskin

Domaćini u Americi bili su im kadetkinja Ava Lusskin i kadet Scott Iliff i pružili im najbolje moguće iskustvo. Naime, tri tjedna prije odlaska u Ameriku hrvatski kadeti bili su njihovi domaćini te su im pokazali način školovanja, život i rad na HVU-u u Zagrebu, Splitu i Zemuniku Donjem. ”U Zagrebu im se svidio kadetski klub koji su naši kadeti uredili sami te dobra povezanost s glavnim gradom jer su oni dosta izdvojeni. Zanimljivo, fascinantna im je bila boja zgrada jer su zgrade na West Pointu sive. Djelovale su im veselije i manje kao vojarna,” doznajemo od kadeta.

Kadete s West Pointa najviše su zanimale dvije stvari što se tiče hrvatskih kadeta: kojim se sportom bave te koje jezike znaju. Iz toga se vidjelo koliki naglasak stavljaju na sport i učenje stranih jezika. Iskustvo multinacionalnog okruženja pokazalo je našim kadetima da mogu biti sigurni u vlastito znanje engleskog jezika, ali su s druge strane uočili i da bi se više pažnje trebalo posvetiti i učenju drugih jezika.

”Ovo je jedinstveno iskustvo u kojem smo mogli vidjeti prednosti i nedostatke našeg i njihova školovanja. Smatramo da je naš sustav bolje koncipiran jer se ranije usmjeravamo prema rodovskoj specijalizaciji, za razliku od kadeta u West Pointu koji specijalizaciju započinju tek kad iziđu iz sustava kadeta. S druge strane, postoje i neke prednosti njihova sustava koje bi bilo dobro implementirati u naš sustav. Stekli smo mnogo iskustva i znanja. Tko god dobije mogućnost posjetiti West Point, treba to i učiniti,” zaključuju kadeti.

TEKST  Martina Stanković

Foto  privatna arhiva