Postizanje inicijalne operativne sposobnosti

“Mađarski, slovački i hrvatski časnici, dočasnici i vojnici stoje rame uz rame i rade zajedno na izgradnji sposobnosti koje su potrebne Savezu,“ rekao je ministar obrane Mario Banožić istaknuvši kako mu je zadovoljstvo vidjeti da se i druge saveznice pridružuju ovom stožeru što je još jedan dokaz jedinstva NATO-a i solidarnosti svih saveznica

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je 31. ožujka 2023. u Mađarskoj na svečanosti proglašenja inicijalne operativne sposobnosti Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar (HQ MND-C), zajedno s ministrom obrane Mađarske Kristófom Szalay-Bobrovniczkym i državnim tajnikom Ministarstva obrane Slovačke Marianom Majerom. Svečanosti su nazočili zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije u Monsu i zapovjednik Savezničkih snaga za Europu (SACEUR) general Christopher G. Cavoli te zapovjednik Združenog savezničkog zapovjedništva (Allied Joint Force Command) u Brunssumu general Guglielmo Luigi Miglietta. Ceremonijom je obilježeno postizanje inicijalne operativne sposobnosti Zapovjedništva tijekom 2022., a to je važan korak i prekretnica u njegovu daljnjem razvoju. Dostizanje pune operativne sposobnosti planirano je do kraja 2023. godine. “Istaknuta je uloga Hrvatske u osnivanju Zapovjedništva kao i doprinos prvog zapovjednika, hrvatskog general-bojnika Denisa Tretinjaka u procesu njegova uspješnog razvoja,“ poručio je ministar Banožić istaknuvši kako će se ustrojavanjem Zapovjedništva povećati sigurnost srednjoeuropske regije. “Mađarski, slovački i hrvatski časnici, dočasnici i vojnici stoje rame uz rame i rade zajedno na izgradnji sposobnosti koje su potrebne Savezu,“ rekao je istaknuvši kako mu je zadovoljstvo vidjeti da se i druge saveznice pridružuju ovom stožeru što je još jedan dokaz jedinstva NATO-a i solidarnosti svih saveznica. “Ujedinjeni smo u naporima stalnog poboljšavanja sposobnosti i povećanja interoperabilnosti obukom i zajedničkim radom s našim partnerima i saveznicima. Hrvatska je predana i ostat će predana tim nastojanjima, osobito sad kad je ruska agresija na Ukrajinu promijenila sigurnosnu situaciju u Europi čime je značajno porasla i važnost multinacionalnog zapovjedništva u Mađarskoj,“ poručio je Banožić.

Osnivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar pokrenule su Hrvatska i Mađarska uz naknadno pridruživanje Slovačke u cilju jačanje regionalne suradnje zemalja središnje Europe. Sjevernoatlantsko vijeće aktiviralo ga je u svibnju 2022., kao dio NATO-ove strukture snaga čime je postalo sastavni dio vojne strukture NATO-a i podređeno vrhovnom zapovjedniku Savezničkih snaga za Europu (SACEUR) sa statusom Međunarodnog vojnog stožera. Zapovjednik je brigadni general Denis Tretinjak. Na kraju posjeta, ministar Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj susreli su se s pripadnicima Hrvatske vojske koji se nalaze u Mađarskoj.

TEKST  OJI; FOTO   Tomislav Brandt