Potvrda snažnog partnerstva

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik GS OSRH prisustvovali su svečanom obilježavanju 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote, a u Pentagonu su održali niz sastanaka na kojima su još jednom potvrđeni izvrsni odnosi između Republike Hrvatske i SAD-a

U sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program – SPP) ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj s izaslanstvom prisustvovali su 21. srpnja svečanom obilježavanju 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote.

Na svečanom obilježavanju bio je i guverner Minnesote i vrhovni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Tim Walz, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Shawn Manke te predstavnica američkih Hrvata iz Minnesote Anđela Novak Neumann. Ministar Banožić istaknuo je kako kroz suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote Oružane snage Republike Hrvatske provode aktivnosti koje izravno podupiru ispunjenje NATO-ovih Ciljeva sposobnosti te rade na poboljšanju naših operativnih sposobnosti.

Predstavnici Nacionalne garde Minnesote izrazili su zadovoljstvo dolaskom izaslanstva MORH-a i HV-a u Sjedinjene Američke Države, istaknuvši kako vjeruju u nastavak izvrsne obrambene i bilateralne suradnje.

Kao primjer snažnog partnerstva, ministar obrane naveo je suradnju u misiji ISAF u Afganistanu tijekom zajedničkog sudjelovanja u operativnim mentorskim timovima za vezu. Podsjetio je kako Hrvatska vojska kontinuirano daje doprinos u NATO-ovim, UN-ovim i EU-ovim operacijama, misijama i aktivnostima.

Što se tiče suradnje na području razvoja sposobnosti vezanih uz helikoptere, ministar obrane zahvalio je na potpori u obuci pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te istaknuo važnost takvih obuka.

“Helikopteri Black Hawk dragocjen su doprinos sposobnostima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, posebice specijalnim snagama, i zahvalni smo Vladi SAD-a za donaciju dvaju crnih jastreba. Ovo je važan korak u smjeru potpunog prelaska na helikoptere zapadne tehnologije. Dosad smo u ovaj projekt uložili više od 85 milijuna dolara i naša je ambicija nastaviti ga uz daljnju potporu američkih partnera,” poručio je ministar Banožić.

Admiral Hranj rekao je kako mu je bilo drago vidjeti prvi Black Hawk koji će biti isporučen Hrvatskoj vojsci te kako vjeruje da će prva dva stići u Hrvatsku do kraja 2022. godine.

Širenje područja aktivnosti

Vezano uz opremanje Hrvatske vojske vozilima Bradley, ministar Banožić rekao je: “Osim jačanja naših Oružanih snaga, ovaj projekt hrvatskim i američkim tvrtkama obrambene industrije otvara mogućnost dugoročne suradnje.”

Ministar se osvrnuo i na važnost suradnje na području cyber sigurnosti te zahvalio na pomoći SAD-a Republici Hrvatskoj u vezi s prošlogodišnjim prirodnim nepogodama.

“Sjedinjene Američke Države naš su najvažniji partner i strateški saveznik u području obrane. Partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključni je dio te suradnje. Nastavit ćemo posvećivati punu pažnju ovom partnerstvu te proširiti područje naših aktivnosti,” zaključio je.

Ministar Banožić i admiral Hranj s izaslanstvom posjetili su i vojnu zračnu luku gdje su se susreli s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su ondje na školovanju.

“Proces obuke dug je i zahtjevan. Počeli smo s osnovnim kvalifikacijama na helikopteru UH-60M, kao i osnovnim manevrima i procedurama, gdje se vidjelo koje su granice helikoptera i kako se ponašati u određenim situacijama,” rekao je jedan od pilota HRZ-a na završnom školovanju za stjecanje zvanja probnog pilota na helikopteru Black Hawk. Poručio je kako će prilagodba sustava trajati neko vrijeme, ali kako su cijeli proces i ishod velik benefit za HRZ, ali i cijelu Hrvatsku.

Ministar Banožić i admiral Hranj obišli su i Metropolitan State University, državno sveučilište koje je i nacionalno središte izvrsnosti za edukaciju o cyber obrani i sigurnosti, te Zapovjedništvo 34. pješačke divizije (34th Infantry Division).

Doprinos modernizaciji

Izaslanstvo MORH-a i HV-a odalo je počast umrlim i poginulim američkim vojnicima na nacionalnom groblju Arlington | Foto: MORH

U sklopu službenog posjeta SAD-u ministar Banožić i admiral Hranj posjetili su nacionalno groblje Arlington, a izaslanstvu se pridružio i veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u Pjer Šimunović te vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Matthew Denny. Nacionalno groblje Arlington posljednje je počivalište poginulih ili umrlih vojnika od Američkog rata za neovisnost pa do stradalih za vrijeme ratova u Afganistanu i Iraku.

Tom su prigodom položeni vijenci na grobu neznanog junaka, a ministar Banožić istaknuo je kako je nesebična žrtva vojnika i njihova spremnost i hrabrost da život u svakom trenutku polože za domovinu temelj slobode koju danas uživamo.

U sklopu posjeta SAD-u ministar obrane i načelnik GS OSRH održali su 23. srpnja u Pentagonu niz sastanaka na kojima su još jednom potvrđeni izvrsni odnosi Republike Hrvatske i SAD-a kao njezina najvažnijeg obrambenog partnera i strateškog saveznika u području obrane.

Izaslanstvo MORH-a i HV-a sastalo se tako s najviše rangiranim američkim časnikom i glavnim savjetnikom predsjednika SAD-a Joea Bidena zapovjednikom Združenog stožera Američke vojske generalom Markom A. Milleyjem. Ministar obrane tad je rekao kako su Sjedinjene Američke Države od devedesetih godina pa do danas dale nemjerljiv doprinos modernizaciji i razvoju Hrvatske vojske.

“Ovaj je odnos započeo kad je Hrvatska tek izišla iz teškog rata za neovisnost protiv mnogo jačeg agresora. Iako je naša vojska pobijedila i stekla iskustvo u borbi, nakon rata trebao nam je partner koji bi nam pomogao provesti potrebne reforme na našem euroatlantskom putu,” podsjetio je ministar obrane. Naglasio je i kako će se svi glavni projekti modernizacije odraziti i u novom Dugoročnom planu razvoja te kako Hrvatska smatra NATO temeljem nacionalne sigurnosti.

“Pozdravljamo temeljne namjere iz NATO 2030: ojačati savezničko jedinstvo, solidarnost i koheziju, obnoviti i proširiti političko savjetovanje i koordinaciju između saveznica. Također, postav odvraćanja i obrane mora biti odraz budućih zahtjeva, a naš je zadatak nastaviti se prilagođavati tako da ostanemo snažni, fleksibilni i spremni,” zaključio je Banožić.

General Milley istaknuo je: “Partnerstvo s Hrvatskom iznimno je snažno i zato nam je važno podupirati razvoj sposobnosti Hrvatske vojske. Imao sam priliku služiti s hrvatskim vojnicima i mogu naglasiti da su uvijek bili vrlo hrabri i disciplinirani.”

Održan je i sastanak s podtajnikom za obrambenu politiku Colinom Kahlom. Ministar Banožić tom je prilikom rekao kako je prioritet njega kao ministra obrane održati i dalje produbiti odnose dviju država. Rekao je, među ostalim, kako partnerstvo SAD-a i RH znatno pridonosi stabilizaciji i zaštiti jugoistočne Europe.

“Imajući sve ovo na umu, drago mi je što su Oružane snage RH faktor stabilnosti i mentor našim partnerima u jugoistočnoj Europi, bilateralno ili putem regionalnih foruma poput Američko-jadranske povelje A-5,” podsjetio je Banožić.

“Hrvatska je naš važan partner i saveznica te nam je iznimno važan njezin doprinos regionalnoj suradnji, posebice kroz Američko-jadransku povelju, kojom ove godine predsjeda,” poručio je Kahl.

Tijekom susreta izaslanstva MORH-a i HV-a s direktoricom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DCA) Heidi Grant, ministar obrane rekao je kako će projekti opremanja Oružanih snaga RH helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley znatno pridonijeti jačanju sposobnosti HV-a, ali i NATO-ovih Ciljeva sposobnosti. Ministar je domaćine pritom pozvao na Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference –ASDA), koja će se održati od 29. rujna do 1. listopada u Splitu, a okupit će vodeća imena predstavnika obrambene industrije, obrambenih dužnosnika i stručnjaka iz cijelog svijeta.

Direktorica DCA-e rekla je na kraju sastanka kako joj je čast ugostiti ministra obrane i hrvatsko izaslanstvo u Pentagonu. Istaknula je kako će SAD i dalje podupirati razvoj obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske jer je ulaganje u sposobnosti partnera najbolji faktor odvraćanja u izazovnom geopolitičkom i sigurnosnom okruženju.

Tekst i foto: OJI