Povijesna uloga u formiranju Oružanih snaga RH

Uz najviše vojne počasti na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu održan je posljednji ispraćaj umirovljenog stožernog generala Antona Tusa, prvog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH

 

 

 

Na komemoraciji održanoj u Ministarstvu obrane ministar obrane Mario Banožić izrazivši sućut obitelji Tus, rekao je kako će general Anton Tus ostati zapamćen kao nenametljiv čovjek koji je razumio vrijeme u kojem živi i koji je imao povijesnu ulogu u formiranju Hrvatske vojske. “Simbol hrvatske odlučnosti u obrani i stvaranju vlastite domovine, simbol želje za stvaranjem jake i moderne Hrvatske vojske, a posebno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – sve to bio je general Tus,“ rekao je ministar istaknuvši kako je ostvarujući vizije hrvatskog državnog vodstva na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, general Tus kao prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrabre hrvatske branitelje postupno preustrojavao u snažnu Hrvatsku vojsku. “Gospodine generale, hvala za vaš doprinos hrvatskoj slobodi. Počivali u miru, “ rekao je.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Siniša Jurković uputio je posljednji pozdrav generalu Tusu uime pripadnika Hrvatske vojske istaknuvši kako je general Tus ostavio snažan trag u stvaranju Hrvatske vojske i moderne hrvatske države. “Ge- nerale, svi ćemo pamtiti mirnoću i nesebično znanje koje ste dijelili sa suradnicima,“ rekao je.

Kao prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, dao je neizmjeran doprinos stvaranju moderne Hrvatske vojske. Bio je ne- posredni sudionik razvoja Hrvatske vojske te planiranja, provođenja i zapovijedanja operacijama u prve dvije godine Domovinskog rata. Na dužnosti glavnog vojnog savjetnika Predsjednika RH general Tus bavio se pitanjima strateškog razvoja Hrvatske vojske, odnosima RH-NATO i RH-OESS, međunarodnom vojnom suradnjom te planiranjem i praćenjem završnih operacija Hrvatske vojske. Također, značajan doprinos dao je na dužnosti veleposlanika RH pri NATO-u gdje se bavio uspostavom Misije RH, podizanjem ugleda Republike Hrvatske i Hrvatske vojske te isticanjem istine o Domovinskom ratu, ulaskom RH u NATO. Nositelj je više domaćih i stranih medalja, odlikovanja i diplome Međunarodne federacije aeronautike.

Za osobni doprinos u obrani RH i Domovinskom ratu te iskazanoj hrabrosti dodijeljena su mu najviša odlikovanja: Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Branimira s ogrlicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Jelačića, Red hrvatskog trolista, Spomenica Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti te medalje Bljesak i Oluja. Uz ožalošćenu obitelj i prijatelje, od generala Tusa posljednji su se put oprostili kolege, suborci i suradnici, sadašnji i bivši pripad- nici Hrvatske vojske te visoki civilni i vojni dužnosnici. U znak počasti za generala Antona Tusa, iznad gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu preletjeli su zrakoplovi MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj upisali su se u knjigu žalosti povodom smrti stožernog generala Antona Tusa.

“Poštovani generale,

zauvijek ćemo Vam biti zahvalni na svemu što ste učinili za stvaranje moderne Hrvatske vojske. Vaša povijesna uloga u formiranju Oružanih snaga RH, kao i u profesionalnom organiziranju obrane od srpske agresije, zauvijek će biti upisana u zlatne stranice hrvatske povijesti.

Neka Vam je laka hrvatska zemlja. Počivali u miru.”

ministar obrane Mario Banožić

“S izuzetnom tugom opraštamo se od stožernog generala Tusa. General Tus bio je začetnik stvaranja modernog Glavnog stožera OSRH. Njegovo izuzetno iskustvo, znanja i domoljublje dali su snažan doprinos stvaranju ključne vojne organizacije

– Glavnog stožera – kao institucije koja će uspješno voditi najvažnije operacije HV u Domovinskom ratu. General Tus ostat će zapamćen kao osoba koja je svoj neupitni autoritet temeljila na znanju, iskustvu, empatiji i socijalnoj inteligenciji. Ostat će zapamćen kao istinski heroj prvih dana Domovinskog rata.”

 načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj


Tekst: Nataša Višnecki Fortuna; Foto: Filip Klen