Prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je ispravan put

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom boravili su u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama u povodu obilježavanja 25. obljetnice suradnje Nacionalne garde Minnesote i Hrvatske vojske. Tijekom posjeta obišli su i tvornicu helikoptera Sikorsky

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH obišlo je i proizvodni pogon tvornice Sikorsky

 

Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH posjetili su 19. srpnja tvornicu helikoptera Sikorsky u Connecticutu gdje su razgovarali s njezinim predstavnicima predvođenim predsjednikom Paulom Lemmom. Ta je tvrtka vodeći proizvođač helikoptera, koji proizvodi modele kao što su UH-60 Black Hawk i SH-60 Seahawk. S obzirom na važnost projekata vojnotehničke suradnje s SAD-om koji obuhvaćaju donaciju i nabavu helikoptera UH-60M Black Hawk za Oružane snage Republike Hrvatske, ministar Banožić izjavio je tijekom susreta kako je donacija Vlade SAD-a iz 2019. godine bila važna podrška hrvatskoj nacionalnoj politici, kojoj je cilj prelazak na opremu zapadnog podrijetla.

“Nakon navedene donacije odlučili smo nabaviti dva dodatna Black Hawka, za što smo izdvojili 85 milijuna dolara. Naša je ambicija nastaviti razvijati ovu investiciju jer kao pouzdanoj i vjerodostojnoj članici NATO saveza prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je mogući i ispravan put,” rekao je ministar obrane i izrazio zadovoljstvo što u ovom trenutku hrvatski vojni piloti i zrakoplovni tehničari pohađaju različite treninge i obuke u SAD-u specijalizirane upravo za helikoptere Black Hawk.

“Imamo i dva pilota za stjecanje dodatnih sati leta u Minnesoti u suradnji i uz pomoć Nacionalne garde Minnesote. Ovo je za nas važno ne samo u kontekstu kupnje opreme već i u kontekstu sigurnosti jer ćemo dobiti potrebnu podršku u obuci,” rekao je Banožić.

Osim tradicionalnih vojnih zadaća, za Republiku Hrvatsku iznimno je važno to što se helikopteri Black Hawk mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno zračno medicinsko prevoženje.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH obišlo je i proizvodni pogon tvornice Sikorsky. Predsjednik tvrtke Paul Lemmo zahvalio je ministru obrane i hrvatskom izaslanstvu na dolasku te zaželio dobrodošlicu u obitelj korisnika helikoptera Black Hawk. Razgovaralo se o trenutačnom projektu, kao i o mogućnostima buduće suradnje.

Ministar obrane Mario Banožić i guverner Minnesote Tim Walz (Foto: MORH)

Sastanak s guvernerom Minnesote

U okviru posjeta ministar Banožić i admiral Hranj sastali su se s guvernerom savezne države Minnesote Timom Walzom, koji je ujedno i vrhovni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote.

Ministar je tom prilikom rekao kako suradnja Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote ima važnu ulogu u razvoju Hrvatske vojske na euroatlantskom putu.

“U ovih dvadeset pet godina Hrvatska je postala odgovorna i aktivna članica NATO-a i Europske unije, koja sudjeluje u različitim misijama i operacijama na globalnoj razini te osigurava sigurno i prijateljsko okruženje na regionalnoj razini,” istaknuo je ministar te zahvalio Vladi SAD-a i državi Minnesoti za pomoć pruženu u tom razdoblju.

Ministar je naglasio kako je posebno ponosan na šest mješovitih kontingenata u kojima su sudjelovali pripadnici Nacionalne garde Minnesote i Oružanih snaga RH tijekom operacije ISAF u Afganistanu.

Program suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote pruža i znatnu potporu civilno-vojnoj suradnji, kao i civilno-civilnoj suradnji u području pripravnosti za izvanredne situacije i cyber sigurnost.

Ministar Banožić i admiral Hranj posjetili su i Camp Ripley, Combat Readiness Training Center – Centar za obuku za borbenu spremnost, kao i objekt za održavanje borbenog vozila na gusjenicama, gdje su razgovarali o projektima opremanja helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley.

“Ovdje moramo istaknuti znatan američki doprinos u vezi s helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley. Ti su projekti ključni za jačanje hrvatskih obrambenih sposobnosti te otvaraju put novim mogućnostima suradnje Hrvatske i Minnesote. Namjera mi je potaknuti suradnju i na drugim područjima, ponajprije na području gospodarstva,” rekao je ministar te poručio kako je obrambena suradnja ključan dio cjelokupne suradnje Hrvatske i SAD-a i za održavanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi te misiji Republike Hrvatske kao mentoru našim regionalnim partnerima.

Ministar je na kraju zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći nakon niza potresa koji su prošle godine pogodili Hrvatsku.

Guverner Walz tom je prilikom izjavio: “Ponosni smo na najdugovječniju suradnju Nacionalne garde Minnesote s Hrvatskom kroz State Partnership Program. Cijenimo i naše partnerstvo u NATO savezu te smo predani daljnjem razvoju suradnje i na drugim područjima, posebice gospodarskom.”

Tekst: OJI

Foto: Lockheed Martin Corporation / Gretchen Lemke