Prvi padobranski skok pravi je adrenalinski doživljaj

Instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga organizirali su i proveli Temeljnu padobransku obuku za pripadnike OSRH

Tijekom ožujka i travnja 2023., instruktori Zapovjedništva specijalnih snaga organizirali su i proveli Temeljnu padobransku obuku za pripadnike OSRH. Obuka se provodila u Udbini u vojarni “Josip Jović“ gdje  su polaznici prošli zemaljski dio obuke te u vojarni “Lučko“ gdje smo ih i zatekli uoči priprema za dnevni i noćni skok padobranom. Instruktor ZSS-a upravo im je davao zadnje upute prije skoka još jednom ih podsjećajući na što trebaju najviše obratiti pozornost, posebice prilikom noćnog skoka, kako se ponašati nakon što se odvoje od helikoptera, koje signale na zemlji pratiti kod doskoka, što činiti u slučaju jačih zračnih struja. Pitanja nije bilo i svi su pohrlili prema uredno složenoj opremi. Pomažući jedan drugom pričvršćivali su padobrane, zatezali opremu, a onda su instruktori još jednom napravili zadnju provjeru je li sve na svojem mjestu i po propisima. Bilo je.

No prije no što su stigli do ove praktične faze obuke i izvođenja skokova morali su proći temeljite pripreme na zemlji koje su uključivale, uz teorijska predavanja i upoznavanje s padobranskom opremom, niz radnji poput svladavanja vještine pakiranja padobrana, usvojiti procedure postupanja u iznenadnim situacijama, naučiti kako se odvojiti od letjelice i ispravno iskočiti te koje su radnje nužne od trenutka iskakanja do spuštanja na zemlju. Upravo u ovom zadnjem padobranac treba biti dobro pripremljen i uvježban, ističe instruktor, jer je u tom trenutku on potpuno sam, sve radnje ovise isključivo o njemu i u realnoj i možda stresnoj situaciji mora sve odrađivati potpuno samostalno i pribrano. Instruktori ih pripremaju i kontroliraju do trenutka iskakanja, napominje, no nakon toga sve je na njima samima, potpuno su prepušteni vlastitim odlukama i snalaženju i to je zapravo u ovom poslu i najveći izazov. Pripadnike smo ispratili do helikoptera. Onu neizvjesnost i adrenalin s prvog skoka sad je već zamijenilo pozitivno iščekivanje pred još jedan. Skaču s desantnim padobranom koji se automatski otvara pri iskakanju, a koristi se na ovoj razini obuke jer je jednostavniji i prilagođeniji početnim skokovima. Sve je proteklo bez problema, no adrenalin se ponovno pojačao pred onaj zadnji koji ih je još čekao, noćni skok s opremom i naoružanjem. On je, ponovno napominje instruktor, još izazovniji, treba se snalaziti u prostoru, pratiti signale za siguran doskok, mrak je, ne znaš gdje je zemlja…Polaznici su podijelili s nama kakvo je to iskustvo skočiti s padobranom. Još pod dojmom skoka, koji je netom odradio jedan od pripadnika, kazao je kako mu je ovo ostvarenje dječačkog sna. Uzbuđenje je bilo veliko, ali skok je bio predobar, ističe.

Čeka ih još noćni skok i pozitivna je trema malo prisutna. Nada se nastavku obuke i na naprednoj razini. Drugi dodaje kako mu je prvi skok bio nezaboravno i neopisivo iskustvo. Malo je straha prisutno, ali to ih, kaže, drži koncentriranim. Ali kad se kupola otvori i preuzme se kontrola nad svime i strah nestaje, počinje onaj ljepši dio… Na završetku temeljne obuke svi oni moraju biti sposobni skočiti s padobranom s opremom u dnevnim i noćnim uvjetima, moraju biti zračno mobilni, a uspješan završetak okrunit će stjecanjem diplome i zvanjem padobranca. Većina će njih znanje i iskustvo s ove temeljne padobranske obuke nadograditi na naprednoj koja je puno komplek-snija, uz korištenje tzv. padobrana krilo, skokovi neće biti s automatskim otvaranjem padobrana već slobodni i ovisit će isključivo o njima. No do tada će strah i neizvjesnost s ovih prvih skokova, već biti zaboravljeni. Visoka profesionalnost, iskustvo i znanje instruktora ZSS-a te individualan pristup svakom pojedincu ključni su što je svaki polaznik nakon ove obuke osposobljen provesti skok sa svojom opremom danju i noću, ovaj put u vježbovnim, a ako treba i borbenim uvjetima.

Tekst: Vesna Pintarić; Foto: Vesna Pintarić, Goran Resovac