Puma uskočila u Bundeswehr

Njemačka je tvrtka Projekt System & Management GmbH (PSM), zapravo konzorcij domaćih namjenskih divova Rheinmetalla i Krauss-Maffei Wegmanna (KMW), 24. lipnja službeno predala njemačkim oružanim snagama prvi u cijelosti proizvodni primjerak borbenog vozila pješaštva nazvanog Puma. Vozilo na gusjenicama projekt je zamjene Bundeswehrova BOV-a Marder predstavljenog još prije četrdeset godina. Prema ugovoru sklopljenom 2004. i danas vrijednom oko 4,3 milijarde eura, njemačke će postrojbe do 2020. primiti 350 Puma s dodatnom opremom.

(Foto: Rheinmetall)

Sudeći po performansama i opremi, Puma bi u svojoj klasi trebala biti na najvišoj razini kvalitete. Opremljena je novorazvijenim automatskim topom MK30-2/ABM 30 mm koji može djelovati s programiranim streljivom. Zahvaljujući hidropneumatskom podvozju i snažnom motoru, posjeduje visoku pokretljivost na različitim terenima i dostiže brzinu od 70 km/h, što znači da može djelovati u paru s njemačkim tenkom Leopard 2. Vozilo i posadu štiti modularni sustav s aktivnim i pasivnim komponentama, a zapovjedno-nadzorna tehnologija je digitalizirana. Napredna optika, optronika i senzori posadi omogućuju da prati zbivanja u okolišu unutar 360 stupnjeva.
Najveća bruto masa Pume iznosi 43 tone, a na razini A (mogućnost transporta avionom Airbus A400M) 31,45 tona. Snaga motora iznosi 800 kW (1088 KS). Kao sekundarno oružje služi laka strojnica Heckler & Koch MG 4 kalibra 5,56, a za protuoklopnu borbu sustav SPIKE LR (EuroSpike).

D. VLAHOVIĆ