Radni posjet KFOR-u

Tijekom rotacije 17. i 18. HRVCON-a u području operacije KFOR, od 30. ožujka do 2. travnja u radnom je posjetu Kosovu boravio tim u kojem se nalazio brigadni general Ivica Olujić, načelnik Uprave za logistiku GS OSRH; brigadir Mato Matanović, načelnik Odjela za operacije u tijeku ZOS-a GS OSRH; brigadir Goran Novoselić, voditelj 1. odsjeka u A-3 Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a; pukovnik Ivan Krulić, stožerni časnik za borbenu spremnost u Operativnoj upravi GS OSRH i Velimir Anić, voditelj Službe za graditeljstvo u Sektoru za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a.
Cilj posjeta bilo je stjecanje uvida u život i rad pripadnika OSRH u sastavu HRVCON-a i stožernog osoblja u operaciji KFOR, razgovor sa zamjenikom zapovjednika operacije, zapovjednikom kampa “Bondsteel” te razgovor i sastanci s nadležnim tijelima u operaciji u vezi s preseljenjem HRVCON-a u novu helikoptersku operativnu bazu “Slatina” u Prištini.
OSRH sudjeluje u operaciji KFOR od 16. lipnja 2009., a trenutačno je u rotaciji 18. HRVCON koji se sastoji od helikopterske sastavnice pod zapovijedanjem satnika Siniše Ante Kozine, te stožernih časnika i dočasnika u Zapovjedništvu KFOR-a gdje je nacionalni vojni predstavnik brigadir Nediljko Bojić. Zadaća je pripadnika HRVCON-a u operaciji KFOR zračni transport ljudi i roba, rad u stožeru operacije te logistička potpora vlastitih snaga.

Do kraja 2015. planira se prelazak operacije KFOR u sljedeću fazu koja predviđa smanjivanje snaga na 2500 pripadnika. Ukinut će se određen broj kampova u kojima su razmještene helikopterske snage zemalja sudionica, među njima i kamp “Bondsteel” u Uroševcu, a planirana je izgradnja nove helikopterske baze na vojnom dijelu prištinske zračne luke. U skladu s tim provest će se i preseljenje HRVCON-a na novu lokaciju baziranja.
Tijekom posjeta tim je obišao i Janjevo gdje se susreo sa župnikom i mještanima.