Seminar Upravljanje ljudskim resursima u MORH-u i OSRH

”Potrebno je učiniti sve da se stvore uvjeti da sustav bude još bolji. Radite bitan posao, mislim da smo napravili korak naprijed u personalnoj politici i planiranju,” rekao je ministar Ante Kotromanović izražavajući želju da svi procesi  upravljanja ljudskim resursima budu još brži, učinkovitiji i fleksibilniji….

U vojarni ”Petar Zrinski” 11. je lipnja otvoren seminar Upravljanje ljudskim resursima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske. Dvodnevni seminar organizirala je Uprava za ljudske resurse MORH-a, a polaznici su predstavnici ustrojbenih cjelina povezanih s upravljanjem ljudskim resursima, te drugi djelatnici u sustavu MORH-a i OSRH čija su ustrojbena mjesta povezana s tim područjem. Otvorenju seminara nazočili su, među ostalima, ministar obrane RH Ante Kotromanović, direktor Glavnog stožera kontraadmiral Robert Hranj, pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, ravnatelj HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, pomoćnica ministra za ljudske resurse Sunčana Vukelić, načelnica Personalne uprave GS OSRH brigadna generalica Gordana Garašić i drugi.
Ovo je treći po redu seminar takve vrste, prva su dva održana u Zagrebu (ožujak 2014.) i Splitu (listopad 2014.). Cilj je raščlamba djelovanja i rezultata postignutih u proteklom razdoblju te analiza aktualnog stanja, kao i planiranje smjernica i budućih aktivnosti, u skladu sa strateškim dokumentima, zakonima, propisima  i pravilnicima.
Seminar obuhvaća sljedeće teme: personalna stanja i procesi u MORH-u i OSRH u 2015., Dugoročni plan razvoja OSRH 2015. – 2024. – zadaće u području upravljanja osobljem, postignuća i izazovi u provedbi politike ravnopravnosti spolova u MORH-u i OSRH, menadžment, izvještajni sustav Ministarstva obrane, propisi iz vojnog zdravstva – raščlamba provedbe, kineziologija u MORH-u i OSRH, Pravilnik o vojnom školovanju- upoznavanje s novom regulativom, transformacija i reorganizacija sustava izobrazbe, vojna izobrazba i njezin utjecaj na proces upravljanja osobljem, smjernice za vojnu izobrazbu 2015. – 2017., novi model tranzicije i zbrinjavanja osoblja te organizacijska kultura.

U obraćanju na otvaranju seminara ministar Kotromanović naglasio je da je potrebno učiniti sve da se stvore uvjeti da sustav bude još bolji.”Radite bitan posao, mislim da smo napravili korak naprijed u personalnoj politici i planiranju, ” rekao je ministar, izražavajući želju da svi procesi upravljanja ljudskim resursima budu još brži, učinkovitiji i fleksibilniji. Od djelatnika je zatražio da više idu na teren, ponajviše postrojbama. Zahvaljujući kvalitetnom personalnom upravljanju, ljudi se osjećaju sigurniji i smanjuje im se opterećenje koje izaziva čekanje provedbi procedura i rješavanja dokumenata, zaključio je ministar obrane.
U ime načelnika GS OSRH kontraadmiral Hranj istaknuo je da seminar ima ozbiljnu i punu agendu, s prevažnim pitanjima koja bitno utječu na profesionalni razvoj i statusna pitanja pripadnika MORH-a i OSRH. “Vjerujem da će seminar dati odgovore na brojna pitanja s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, ” rekao je direktor Glavnog stožera.

Domagoj Vlahović
Snimio Tomislav Brandt