Susret zapovjednika mornarica Mediterana – MARCOMET 15

Na godišnjem su Susretu zapovjednika mornarica Mediterana – MARCOMET 15, koji se početkom srpnja održavao u Londonu, sudjelovali zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović i operativni časnik u Odjelu N-3 ZHRM-a satnik Silvije Grgić.
Među izaslanstvima iz 39 zemalja, NATO-a i pozvanih zemalja partnera, konferenciji su nazočili: predsjedavajući NATO-ova Vojnog odbora general Petr Pavel, zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformacije general Jean-Paul Paloméros, zamjenik Savezničkog zapovjedništva za Europu general Sir Adrian Bradshaw te bivši zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za Europu umirovljeni admiral James Stavridis.
Konferencija je provedena kako bi se raspravilo o trenutačnim i budućim mornaričkim sigurnosnim izazovima, a glavne su teme bile ukrajinska kriza, Mediteran i problematika vezana uz migracije sa sjevera Afrike, te budućnost vezana uz Baltik.
Prilikom uvodnog obraćanja zapovjednik MARCOM-a viceadmiral Peter Hudson podsjetio je na smjernice NATO-ova samita u Walesu. Veća spremnost i sposobnost bržeg odgovora pomorskih snaga glavna je zadaća tijekom 2015. zbog čega tema ovogodišnje konferencije i nosi naziv NATO’s Future Maritime Posture – Readiness and Responsiveness for a New Era.
Program konferencije sadržavao je pet tematskih područja. Prva je tema bila posvećena tradicionalnim i netradicionalnim zadaćama i sposobnostima mornarica, kao i trenutačnim ugrozama, te posebno, izazovima vezanim uz ukrajinsku krizu. Naznačena je važnost savezništva na Baltiku i Crnom moru te važnost izazova na Mediteranu.
Druga je tema bio Mediteran. Raspravljalo se o njemu kao o važnoj pomorskoj tranzitnoj zoni te o utjecaju njegova šireg područja na sigurnost Europe. Istaknuta je važnost suradnje NATO-a i EU-a u smislu zajedničkog odgovora na brojne prijetnje koje su danas prisutne na Mediteranu i okolnom području. Zapovjednik Flote RM-a Republike Italije viceadmiral Filippo Maria Foffi istaknuo je aktivnosti koje se na Mediteranu provode, a odnose se na izbjegličku krizu iz pravca Libije (EU-ova operacija Triton i operacija RM-a Republike Italije Mare Sicuro).
Tijekom treće teme raspravljalo se o izazovima na najvećim svjetskim morskim područjima te o naporima koje NATO provodi kako bi poboljšao partnerske odnose. Još su jednom kao područje od posebnog značaja istaknuti Baltik i Indijski ocean.
Četvrta je tema imala za cilj ponuditi odgovore na izazove s kojima se mornarice susreću, a tiču se stalnog smanjenja osoblja, smanjenog financiranja te nedovoljne i neadekvatne obuke. Istaknuta je potreba za zajedničkim uvježbavanjima pri čemu je naznačena vježba Trident Juncture 2015. Posebno je istaknuta potreba razvoja i uvođenja novih tehnologija (uporaba borbenih bespilotnih letjelica te podvodnih besposadnih plovila).
O izazovima, budućnosti i ulozi ratnih mornarica u XXI. stoljeću i značaju pomorske domene u suvremenom svijetu, čelnici mornarica razgovarali su tijekom zadnje teme konferencije. Kroz perspektivu mornarice SAD-a, o trenutačnim je zbivanjima govorio zapovjednik JFC-a Napulj i zapovjednik američkih mornaričkih snaga za Europu i Afriku admiral Mark Ferguson.

S. Grgić / M. Siriščević
Foto: MARCOMET 15