Svečano uručenje činova i pohvala u MORH-u

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, 31. srpnja 2020. održano je u Ministarstvu obrane RH svečano uručenje činova i pohvala pripadnicima Oružanih snaga RH i Ministarstva obrane

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja u MORH-u je održana svečana dodjela činova i pohvala| Foto: MORH / J. Kopi

 

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je i zahvalio svim pripadnicima Hrvatske vojske na promaknućima, pohvalama i nagradama. Zahvalio je također svima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote, kao i članovima njihovih obitelji.

“U tim trenucima Hrvatska vojska i hrvatski vojnik bili su najjače oružje koje smo imali. Mnogi su tad, koji su napadali Republiku Hrvatsku, bili tehnički opremljeniji i jači od nas. Mi smo pobijedili zato što smo Hrvatska vojska, zato što smo hrvatski vojnik i vojnikinja, koji voli svoju domovinu i bori se za nju,” rekao je ministar Banožić.

Čestitajući promaknutima, nagrađenima i pohvaljenima, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj istaknuo je kako danas imamo priliku prepoznati najbolje među nama, one koji su se istaknuli radom, zalaganjem i djelima.

“Danas se okupljamo uoči jednog od najvećih praznika u modernoj povijesti Republike Hrvatske, dana kad smo prije 25 godina ostvarili uvjerljivu i briljantnu pobjedu kojom smo potvrdili državnu cjelovitost, suverenitet i odbili pokušaje okupacije dijela našeg teritorija. Hrvatska je vojska nastala u Domovinskom ratu. U svega četiri godine izrasla je u moćnu borbenu silu,” rekao je admiral Hranj.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović promaknuo je u viši čin 161 časnicu i časnika OSRH.

Načelnik Glavnog stožera promaknuo je u viši čin 218 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga. Ministar obrane nagradio je i pohvalio 31 pripadnicu i pripadnika OSRH. Načelnik Glavnog stožera nagradio je i pohvalio 48 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga.

Brigadir Damir Šlat istaknuo je kako mu je iznimna čast, zadovoljstvo i ponos što je sudjelovao u Oluji, a danas je, 25 godina poslije, promaknut.

“Imao sam 25 godina u trenutku Oluje i kad bih birao trenutak promaknuća u brigadira, što je vrhunac vojničke i časničke karijere, bolji trenutak od ovog ne bih mogao izabrati,” rekao je.

Stožerna narednica Renata Sedlar izjavila je kako je promaknuće za nju vrhunac vojne dočasničke karijere: “Nakon 29 godina službe, da sam mogla birati bolji dan za promaknuće ne bih ga mogla izabrati, a to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.” (OJI)


ČESTITKA MINISTRA OBRANE

Poštovani djelatnici Ministarstva obrane,

poštovani pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske i policije,

dragi hrvatski branitelji,

Hrvatice i Hrvati,

čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

S ponosom se prisjećamo 5. kolovoza 1995., kad je hrvatski narod pod hrvatskim stijegom krenuo u završno ostvarenje stoljetnog sna o stvaranju samostalne i demokratske Republike Hrvatske. Završetkom vojno-redarstvene operacije Oluja, prije 25 godina, taj je san i ostvaren.

Oluja je simbol zajedništva i junaštva i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu.

Ključ pobjede u Domovinskom ratu bili su ljudi, hrabri i odvažni hrvatski branitelji, koji su pokazali hrvatsko zajedništvo, snagu i slogu.

Iskazujem zahvalnost svim sudionicima operacije Oluja, koji su domoljubljem, srčanošću, odlučnošću i hrabrošću izborili hrvatsku slobodu i neovisnost.

Najveću zahvalu upućujem obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja.

Pobjednička Hrvatska vojska stvorena u Domovinskom ratu danas je jamac mira i stabilnosti i pomaže svojem narodu kad je najpotrebnije.

Danas slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj.

Upućujem iskrene čestitke i želim puno uspjeha u životu i radu.

Ministar obrane

Mario Banožić