Termalni ciljnici za Američku kopnenu vojsku

(Foto: BAE Systems)

Američka kopnena vojska (US Army) dodijelila je početkom listopada tvrtki BAE Systems ugovor vrijedan 13,9 milijuna dolara kojim se omogućuje početak proizvodnje nove obitelji termalnih ciljnika FWS-I (Family of Weapon Sights-Individual). FWS-I namijenjen je opremanju vojnika u sklopu programa ENVG III (Enhanced Night Vision Goggle III) i programa Family of Weapon Sights –Individual.
Prvi ugovor predviđa proizvodnju 100 ciljničkih sustava. FWS-I omogućuje vojnicima nadzor i zahvat cilja u svim meteorološkim uvjetima i noću. BAE Systems je kod ciljnika prvi put primijenio 12-mikronsku tehnologiju koja omogućuje izradu manjeg i lakšeg uređaja s visokom kvalitetom slike. Nehlađeni termovizijski sustav omogućuje jasan pogled na cilj udaljen više od 1000 metara. Izrađen je tako da se može jednostavno postaviti na oružje i integrirati s ostalim ciljničkim uređajima. Predviđeno je postavljanje na puške M4 i M16A4, laku strojnicu M249 te ručne bacače M136 i M141.
Kad se kombinira u sustav ENVG III, uporabom posebnog RTA (Rapid Target Acquisition) modula omogućuje bežično povezivanje ciljničkog sustava i vojnikovih naočala za noćno djelovanje. To omogućuje brzo lociranje cilja i brzo ciljanje iz bilo kojeg položaja, bez potrebe za podizanjem oružja do ciljničke crte. U konačnici, omogućuje strijelcu precizno djelovanje bez potrebe za izlaganjem izvan sigurnosti zaklona.

Leida PARLOV