Tigar 22 – priprema za Kosovo

U vježbi Tigar 22 na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade uvježbavali su borbene situacije, interakciju s civilima, ophodnje, čuvanje baze te osiguranje manastira

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ kod Slunja od 18. do 25. ožujka provodila se vježba na zemljištu Tigar 22 čiji je cilj provjera sposobnosti Mehanizirane satnije, koja će se uputiti u područje operacije u sastavu 37. HRVCON-a u operaciji KFOR na Kosovo.

Kako bi sukladno stvarnim zadaćama i situacijama cijeli scenarij vježbe bio što realističniji, slunjski poligon tako je nakratko postao NATO-ova baza kamp Villaggio, a pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade uvježbavali su borbene situacije, interakciju s civilima, ophodnje, čuvanje baze te osiguranje manastira koji je za potrebe vježbe nazvan Mrzlo polje.

Ekipa Hrvatskog vojnika slunjski je poligon posjetila na samom početku vježbe u kojoj je sudjelovalo ukupno 189 pripadnika. Uz pripadnike Tigrova, tu su i pripadnici Središta za borbenu obuku, koji će koristeći sustav Miles provesti i ocjenjivanje vježbe, a potporu vježbi daju i ostale postrojbe GMBR-a.

”Scenarij vježbe zamišljen je tako da bude što bliži onom što postrojbu čeka u području operacije. U svrhu toga u pripremi vježbe sudjelovali su i pripadnici 35. HRVCON-a (kontingent u čijem je sastavu prvi put djelovala i Motorizirana satnija s tehnikom op. a.) te smo njihova iskustva uklopili u plan vježbe, ali i njezinu provedbu,“ tumači nam zamjenik direktora vježbe bojnik Ivica Lišnjić, ujedno i zapovjednik upravljačkog tijela vježbe, EXCON-a. Konkretno, naša postrojba u sklopu ove operacije na Kosovu ima zadaću osiguravati glavni kamp, u kojem su smještene naše i druge postrojbe koje se nalaze u području operacije. Druga je zadaća osiguranje manastira Visoki Dečani i takve su zadaće primijenjene i u ovoj vježbi.

Multinacionalno okruženje

”Sudionici vježbe osiguravaju jednu bazu i iz nje kreću ophodnje po okolnom području te osiguravaju manastir Mrzlo polje. Postrojba kroz te zadaće nailazi na razne incidente koji bi se mogli dogoditi na Kosovu. Iako se radi o mirovnoj operaciji bez ugroze, mi ovdje uvježbavamo najgori mogući scenarij  tako da smo kombinirali borbene situacije i one u kojima bi se stvarno mogli naći – interakcija s civilima, prometne nezgode, rješavanje zahtjeva lokalnog stanovništva i slično,“ pojašnjava bojnik Lišnjić te dodaje kako vježba traje neprekidno 72 sata tako da su mogući i incidenti tijekom noćnih sati, odnosno sudionici vježbe i tijekom noći vrše ophodnje i dežuraju na promatračkim postajama.

Premda sve reakcije na incidente i postupanja u vježbi Tigar 22
ocjenjuju pripadnici Središta za borbenu obuku, pravo ocjenjivanje 37. HRVCON-a uoči upućivanja u operaciju provest će se u vježbi Stabilnost sredinom travnja. Prije nego što smo se iz EXCON-a uputili na lokaciju Božići, gdje je uspostavljen kamp Villagio Italia, razgovaramo i s bivšim zapovjednikom Motorizirane satnije iz sastava 35. HRVCON-a, natporučnikom Robertom Kurevijom, koji nam otkriva kako su kolegama prenijeli svoja iskustva iz sudjelovanja u ovoj misiji kako bi se što bolje obučili za zadaće koje ih očekuju.

”Iskustva iz područja operacije su pozitivna. Bili smo u prilici stjecati iskustva u multinacionalnom okruženju jer smo radili s pripadnicima oružanih snaga Austrije, Italije i Slovenije, kao i s lokalnim stanovništvom. Suradnja s civilima bila je više nego dobra, stanovnici Kosova iznimno nas cijene, a prilikom osiguranja manastira Visoki Dečani uspostavili smo i jako dobre odnose s ocem Savom Janjićem. Mi se uvijek pripremamo za najgore scenarije, no srećom naša je misija prošla mirno, a vjerujem da će takva biti i ova u koju će se uputiti naši pripadnici,“ rekao nam je natporučnik Kurevija.

Reakcije na incidente

Iz EXCON-a se upućujemo prema simuliranoj NATO-ovoj bazi, a putem do Božića susrećemo i vozila M-ATV koja vrše ophodnje slunjskim poligonom, dok se iza njih kreću i ocjenjivači i pažljivo bilježe reakcije na incidente. Jedna je ophodnja tako naišla na eksplozivnu napravu te upala u zasjedu, a suprotna strana, tzv. OPFOR u ovom su slučaju bili pripadnici mb Vukovi. Uz pomoć pripadnika Snaga za brzo djelovanje (QRF), napadači su brzo svladani.

Stižemo ubrzo i u kamp Villaggio, a ondje dio pripadnika kontrolira ulaz u bazu, dok dio pripadnika rješava moguću incidentnu situaciju – dvoje civila koji promatraju ulaz u bazu.

”Rad na glavnom ulazu uključuje pregled vozila, pregled osoba, kao i osiguranje baze. Iako smo imali potencijalno incidentnu situaciju, dosad nije bilo postupanja,“ kaže nam zapovjednik desetine desetnik Hrvoje Forecki.

”Naša je zadaća uspostaviti sigurnost na ovom području. Pokušavamo simulirati što više događaja kako bismo bili spremni za ono što nas na Kosovu očekuje. Svi sudionici vježbe raspoređeni su po poligonu i rade svoje zadaće,“ nadovezuje se vojnik Ivan Andžić.

Ulaganje u obuku mladih

U razgovoru s dočasnicima iz Tigrova doznajemo kako se u postrojbi ulaže dosta truda u obuku mladih, novih pripadnika kako bi uz bok sa starijim, iskusnijim pripadnicima izvršavali sve zahtijevane zadaće. Da takav pristup daje rezultate, potvrđuje i primjer mladog vojnika Matka Netingera koji je Tigrovima pristupio prije samo šest mjeseci i već je dobio priliku sudjelovati u mirovnoj operaciji.

”Zbog truda i zalaganja tijekom integracijske obuke i poslije u samoj satniji dobio sam priliku biti ovdje. Počašćen sam pozivom da sudjelujem u misiji i trudim se odraditi svoj posao, dajem sve od sebe. Uz dočasnike i časnike lako se pripremiti, od njih se može dosta toga naučiti,“ kaže vojnik Netinger.

Kako se odvija vježba i kako njegovi pripadnici odgovaraju na postavljene izazove, na slunjskom poligonu pratio je i zapovjednik Tigrova bojnik Marko Krpan.

zapovjednik Tigrova bojnik Marko Krpan

”Iako smo na početku vježbe, zadovoljan sam. Naravno, uvijek može bolje i tome treba težiti, ali vidim poboljšanja i unapređenja u odnosu na svaku prethodnu vježbu u kojoj smo sudjelovali. Ipak, djelatnici SBO-a, koji su u ulozi ocjenjivača, dat će konačnu ocjenu koliko smo bili uspješni sukladno zahtijevanim zadaćama,“ komentirao je bojnik Krpan. Ističe kako su im u pripremi ove vježbe iznimno bila korisna iskustva pripadnika Vukova, koji su činili glavninu 35. HRVCON-a jer se s ovakvom vrstom operacije Tigrovi dosad nisu susreli.

”Tigrovi su dosad sudjelovali u cijelom nizu operacija poput one u Afganistanu ili Republici Litvi, no ova će misija donijeti nova iskustva, nove naučene lekcije koje će ovi pripadnici 37. HRVCON-a prenositi na druge pripadnike kako bi stekli jednu novu sposobnost i kako bi bili spremni za buduće izazove postavljene pred našu postrojbu,“ kaže bojnik Krpan. Osvrnuo se i na činjenicu da je jedan pripadnik kontingenta i mladi Tigar koji je tek nedavno prošao integracijsku obuku.

”U Tigrovima vrijedi načelo jednakih mogućnosti za sve pripadnike, ne radi se razlika između starih i mladih, niti između onih koji imaju tri misije i onih koji su došli prije nekoliko mjeseci u vojsku. To je dobitna kombinacija iskustva i mladosti i na taj način širimo bazu ljudi koji će u budućnosti biti spremni za prenošenje naučenih lekcija i stečenih iskustava,“ zaključuje zapovjednik Tigrova.

TEKST: Martina Butorac

FOTO: Tomislav Brandt