Tigrovi na putu obrane Banovine

U sjećanje na žrtvu branitelja Banovine, 45 pripadnika 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske provelo je u veljači dvodnevnu hodnju dugu 47 kilometara na relaciji Petrinja – Sunja – Hrvatska Kostajnica

Hrvatske su se granice tijekom Domovinskog rata hrabro i neustrašivo branile i na prostorima Banovine. Mnogi su heroji na tom putu svoje živote zauvijek položili na oltar domovine.

U sjećanje na žrtvu branitelja Banovine, 45 pripadnika 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske provelo je u veljači dvodnevnu pješačku hodnju na relaciji Petrinja – Sunja – Hrvatska Kostajnica.

“Željeli smo ovom hodnjom završiti obučni ciklus novopridošlih pripadnika u bojnu Tigrovi te odati počast žrtvama stradanja u Gornjem Komarevu, Sunji i Hrvatskoj Kostajnici,” objašnjava nam operativni časnik 1. mehanizirane bojne Tigrovi satnik Tihomir Kastmiler.

S punom ratnom opremom – više od 20 kilograma opreme u naprtnjači, te puškom i prslukom, mladi Tigrovi krenuli su ispred vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji na svoju dosad najdulju hodnju.

Na dijelu trase pridružili su im se predstavnici udruga dragovoljaca Domovinskog rata Siska i Sunje, koji su im iz prve ruke prenijeli sjećanja na ratna događanja 90-ih.

Simbol otpora

Nakon prevaljenih 27 kilometara stigli su u Sunju, mjesto koje je zbog pretrpljenih razaranja te hrabrosti i žrtve branitelja prozvano malim Vukovarom. Sunja je godinama bila simbol otpora hrvatskih branitelja, jedini prostor na desnoj obali Save koji neprijatelj nikad nije zauzeo… U kinodvorani je pripadnicima Tigrova predavanje održao brigadir Predrag Krapljan, načelnik obrane grada Sunje.

Drugog dana hodnje pripadnicima Tigrova pridružila se i ekipa Hrvatskog vojnika. Iako je pred njima bila još jedna intenzivna dionica, nestrpljivo su je iščekivali. Motiv im je, kažu, sjećanje na sve poginule pripadnike, dragovoljce i civile koji su na tom području Hrvatsku branili svojim životima. “Što je za nas nekoliko žuljeva prema njihovoj patnji,” govore nam složno… “Uostalom, bol nije ozljeda,” dodaju….

Pred njima je bilo 20 kilometara od Sunje preko Majura do Hrvatske Kostajnice, na kojima su ih čekala brojna mjesta sjećanja i neispričanih priča. Vrijeme su kratili razgovorom i pjesmom. S prozora su ih znatiželjno promatrali brojni mještani, koji su naglasili kako im je uvijek drago vidjeti vojsku među narodom. Posebno ih je veselilo što je riječ o mladima…

Motiviranost i spremnost

Hodnju završavaju na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice, kraj spomen-obilježja ubijenom heroju Gordanu Ledereru, snimatelju HTV-a koji je s kamerom u ruci svjedočio istinu o Domovinskom ratu. Poginuo je na radnom mjestu, pogođen snajperskim metkom dok je snimao hrvatske branitelje u akciji.

Na mjestu njegove pogibije predsjednik HVIDRA-e Hrvatske Kostajnice Miroslav Ivezić i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža Orkan održali su pripadnicima Tigrova predavanje Uloga Tigrova u Domovinskom ratu u Hrvatskoj Kostajnici.

“Ovo je više od posjeta, više od hodnje… Ovo je poruka braniteljima kako su stvorili Hrvatsku koja je vječna,” poručio je mladim pripadnicima pukovnik Ivica Pandža Orkan. Rekao je kako vjeruje da je Hrvatska u njihovim rukama sigurna.

Po završetku hodnje satnik Kastmiler naglasio je koliko se ponosi novim pripadnicima: “Dokazali su motiviranost i spremnost, ali i oživili uspomene na hrvatske branitelje.”

Uz malo umora i bolnih mišića, ali puni novih saznanja i uspomena, mladi Tigrovi zadovoljni su se vratili u vojarnu, gdje ih čekaju novi izazovi na njihovu putu u Hrvatskoj vojsci.

Izjave pripadnika

vojnikinja Laura Mrkonja: “Hodnja je zahtjevna, najdulja koju smo dosad imali, ali sve je lakše uz međusobnu podršku. Jedni smo drugima najbolja motivacija.”

vojnik Mihael Cindrić: “Dolazim iz vojničke obitelji. Otac i stričevi služili su vojsku te sam uz njihov poticaj i sam odlučio pristupiti. Ovom smo hodnjom još jednom prešli svoje granice, a poseban je doživljaj bio čuti priče i sjećanja iz Domovinskog rata.”

vojnik Marko Mitrović: “Petrinjac sam tako da je ova hodnja za mene posebno značajna. Bilo je zahtjevno, ali napor se isplatio. Ponos je i čast biti pripadnik Hrvatske vojske i Tigrova.”

vojnikinja Sara Lukes: “Osim samog izazova hodnje, uz sjećanja branitelja ovih područja saznali smo puno toga što nas je motiviralo za nastaviti dalje. Ovo je bilo emotivno i poučno iskustvo.”

vojnik Denis Anušić: “Svi smo ovdje kao mala obitelj – čuvamo se i držimo zajedno. Kad ne ide – malo se pogurnemo. Nije teško – pa što može biti teško za hrvatskog vojnika?”

vojnikinja Adela Žličarić: “Ponosna sam na sebe i na cijelu ekipu. Ovo je kruna naše obuke i uspješno smo je završili. Pokazali smo da dišemo jedni za druge, ne odustajemo nego motiviramo i idemo dalje.”

Doris RAVLIIĆ, FOTO: Mladen ČOBANOVIĆ