Timovi MORH-a zaduženi za velike događaje

 U MORH-u, pod nazivom HR PRES 2020 MORH, od 1. rujna 2019. djeluju dva tima koja okupljaju djelatnike iz različitih postrojbi, uprava i službi. Njihova je zadaća za vrijeme šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije organizirati jedanaest događaja koji se održavaju u Hrvatskoj i čiji je nositelj Ministarstvo obrane

U MORH-u, pod nazivom HR PRES 2020 MORH, od 1. rujna 2019. djeluju dva tima koja okupljaju djelatnike iz različitih postrojbi, uprava i službi. Njihova je zadaća za vrijeme šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije organizirati jedanaest događaja koji se održavaju u Hrvatskoj i čiji je nositelj Ministarstvo obrane.

Za organizaciju i provedbu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a u dijelu za koji je nadležno Ministarstvo obrane zadužena je Uprava za obrambenu politiku. Za potrebe što učinkovitije provedbe zadaća koje proizlaze iz predsjedanja osnovana su dva radna tima, koja svakodnevno surađuju: Političko-vojni tim na čijem je čelu brigadir Zdravko Perajica te Organizacijski tim na čelu s brigadirom Denisom Kovačevićem. Koordinator dvaju timova je brigadir Tomislav Galić, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Uprave za obrambenu politiku.

Njihovo radno vrijeme tijekom predsjedanja, a posebno uoči velikih događaja, često prelazi i 12 sati, a odmor i neradni vikendi su rijetkost. Unatoč tomu, u timovima vlada pozitivna radna atmosfera.

S brigadirom Kovačevićem uspjeli smo kratko porazgovarati, a za to su vrijeme članovi njegova tima oko nas marljivo radili. Pred njima je još puno posla, a vremena nikad dovoljno.

Političko-vojni i Organizacijski tim HR PRES 2020 MORH-a osnovani su još 1. rujna 2019. godine Odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane te sukladno Zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH. Nakon toga počelo je okupljanje članova timova.

“Naš tim broji deset osoba koje su svaki dan na ovom radnom mjestu, a po potrebi surađujemo i s ostalim djelatnicima MORH-a i OSRH ovisno o specifičnostima zadaće. Ovdje su djelatnici Sektora za potporu, usluge i kontrolu kvalitete, nas dvojica iz Zapovjedništva za potporu, zatim dvoje kolega iz Uprave za obrambenu politiku, dvoje iz Vojne policije, kolega iz VSOA-e i kolegica iz Samostalnog odjela za protokol. Imamo i svakodnevnu potporu dvojice vozača za potrebe tima. Sukladno Odluci Upravljačkog vijeća HR PRES 2020, u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” kao potpora MUP-u organiziran je Dispečerski centar te smještaj za više od 90 službenih vozila HR PRES-a,” objašnjava brigadir Kovačević. Uz sve nabrojene, potporu imaju i od kolega iz Samostalne službe za odnose s javnošću.

 Zadovoljni dosadašnjom suradnjom i organizacijom

 “Svakodnevno surađujemo s Tajništvom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a HR PRES 2020, koje je kao samostalni sektor oformljeno u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Moram naglasiti i svakodnevnu dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova,” kaže voditelj Organizacijskog tima.

Za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH rade na organizaciji niza događaja, a riječ je o sastancima i konferencijama koje uobičajeno organizira zemlja predsjedateljica uz potporu europskih institucija i partnera.

Od početka hrvatskog predsjedanja u fokusu su organizacijske pripreme, prikupljanje informacija o programima za delegacije, akreditiranje i dogovaranje daljnje koordinacije. “Vojna policija daje vozače i osiguranje štićenih osoba te će po potrebi biti angažirano oko 200 djelatnika – 130 vojnih policajaca, vozača i osiguranja te 70 vozača iz MORH-a i OSRH,” kaže brigadir Kovačević.

Iza njih je organizacija velikog dvodnevnog događaja – Neformalnog sastanka ravnatelja za obrambenu politiku članica EU-a, kojem su nazočila 84 delegata, od kojih je 76 iz drugih zemalja. Format sastanka bio je 1 plus 1, odnosno po dva delegata iz svake članice EU-a. Tijela Unije: Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS), Europska komisija, Europska obrambena agencija (EDA) i Vojno osoblje EU-a (EUMS), te delegati NATO-a.

Naš je tim prvog dana organizirao prijevoz iz zračne luke, a zatim svečanu večeru u Hrvatskom glazbenom zavodu. Drugog je dana na rasporedu bila organizacija radnog sastanka u hotelu Hilton Garden Inn.

“Uz Organizacijski i Političko-vojni tim, angažirani su i pripadnici Pukovnije Vojne policije, djelatnici Doma Stožera te Službe za potporu, promet i usluge. Političko-vojni tim sve vrijeme radnog sastanka vodio je računa o temama i tijeku konferencije, a Organizacijski tim brinuo se o organizacijsko-logističkim aspektima. Po povratku u njihove zemlje, od delegata smo primili više pisama zahvale kojima su sudionici radnog sastanka izrazili iznimno zadovoljstvo organizacijom,” ističe brigadir Kovačević, koji je inače na dužnosti načelnika G3 u Zapovjedništvu za potporu.

Važno je također reći da svi članovi tog tima imaju iskustvo u organizaciji velikih događaja, poput Croatia Summita, ASDA-e, ministarskih konferencija, konferencija načelnika GS OSRH itd.

Trenutačno su koncentrirani na jedan od glavnih događaja predsjedanja Vijećem EU-a kad je u pitanju obrambeni sektor. Riječ je o Neformalnom sastanku ministara obrane EU-a, koji se održava 4. i 5. ožujka u Zagrebu. Upravo taj sastanak te Ministarska konferencija EU-NATO suradnja, kao zajednička aktivnost s Ministarstvom obrane SR Njemačke planirana za lipanj u Splitu, najveći su i najzahtjevniji događaji u organizacijskom smislu.

Najveći posao tek slijedi

Prema riječima voditelja Organizacijskog tima, najstresniji će biti ožujak. Uz Neformalni sastanak ministara obrane, u planu su dvije konferencije i Neformalni sastanak radne skupne Vojnog odbora EU-a.

Među njima ističe se konferencija na visokoj razini pod nazivom Otvaranje potencijala europske obrambene suradnje: Nove prilike za osnaženu europsku obrambenu industriju, planirana za 24. ožujka u Zagrebu.

“Sve što smo napravili rezultat je timskog rada. Svakog smo dana ovdje, a prije događaja i po 12 sati dnevno. U ožujku imamo četiri događaja, od kojih su dva na visokoj razini. Sve se mora dosta unaprijed organizirati u koordinaciji i suradnji s Tajništvom predsjedanja, Stalnim predstavništvom RH pri EU-u i Vojnim predstavništvom RH pri NATO-u i EU-u te tijelima Europske unije kako bi dolazak delegacija protekao u najboljem redu. S obzirom na to da je riječ o velikom poslu u kratkom vremenu, javljaju se brojni izazovi, ali zato smo tu – kako bismo brzo pronašli najprikladnija rješenja,” govori nam brigadir Kovačević te naglašava izvrsnu suradnju s brigadirom Galićem i brigadirom Perajicom, Tajništvom predsjedanja, svim sudionicima, a posebno lokalnom i područnom samoupravom: od Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Zagreba…

“Ovdje nemamo dvije osobe koje rade jedan posao, nego jedna osoba radi dvije ili tri stvari. Dakle, opterećenje je veliko, ali uz dobro planiranje sve se može obaviti. Rijetki će od nas imati priliku raditi na sljedećem hrvatskom predsjedanju, tako da je ovo za sve nas velik događaj i imamo čast biti njegovim dijelom,” zaključuje brigadir Kovačević.

 


Dispečerski centar u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi Croatia”

“HR PRES 2020 također je u potpori ostalim tijelima državne uprave prema njihovim zahtjevima, što se provodi u suradnji s MUP-om. Odlukom donesenom na Upravljačkom vijeću na razini Vlade, sva vozila koja su angažirana i unajmljena za predsjedanje smještena su u vojarni ‘1. gbr Tigrovi – Croatia’. Ususret nam je izišao ZzP i organiziran je Dispečerski centar u kojem radimo zajedno s MUP-om, a kroz koji svakodnevno prolaze sva službena vozila hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.”

 


Konferencija o europskoj obrambenoj industriji

U sklopu događaja koji se održavaju u RH i čiji je nositelj Ministarstvo obrane omogućit ćemo obilazak hrvatskih tvrtki iz područja obrambene industrije. “U Zagrebu će se 24. ožujka održati konferencija na visokoj razini pod nazivom Otvaranje potencijala europske obrambene suradnje: Nove prilike za osnaženu europsku obrambenu industriju. Važna je, među ostalim, za promoviranje hrvatskih tvrtki i domaće obrambene industrije, ali i predstavljanje novih inicijativa i fondova Europske unije kojima se uspostavljaju financijska sredstva koja dodatno mogu potaknuti suradnju malih i srednjih poduzeća iz područja obrambene industrije i utjecati na gospodarski rast. Isto tako, tu su i strane tvrtke te razni fondovi u kojima naše tvrtke mogu sudjelovati. Konferenciju planiramo u suradnji s Europskom obrambenom agencijom, čiji su predstavnici 28. siječnja bili kod nas kako bismo obišli lokacije i dogovorili organizaciju konferencije.”

 


Najvažniji događaji pred timom MORH-a u RH

Zagreb:

  • Neformalni sastanak ministara obrane, 4. i 5. ožujka
  • Prva konferencija treće faze Savjetodavnog foruma za održivu energiju u sigurnosnom sektoru, 17. i 18. ožujka
  • Konferencija na visokoj razini Otvaranje potencijala europske obrambene suradnje: Nove prilike za osnaženu europsku obrambenu industriju, 24. ožujka
  • Neformalni sastanak Skupine za političko-vojna pitanja, 2. i 3. travnja
  • Neformalni sastanak radne skupine Vojnog odbora EU-a (EUMC WG) i Neformalni sastanak radne skupine Vojnog odbora EU-a za razvoj sposobnosti (EUMC WG/HTF), 25. do 27. ožujka
  • Neformalni sastanak Vojnog odbora EU-a – EUMC, 22. do 24. travnja
  • Neformalni sastanak Posebnog odbora Athena, 29. i 30. travnja

Split:

  • Ministarska konferencija EU-NATO suradnja, 9. lipnja

Dubrovnik:

  • Olimpijada znanja iz područja ZSOP-a 1. – 5. lipnja

 

OJI

Foto Mladen Čobanović