Trg Hrvatske vojske i Prilaz Zbora narodne garde u MORH-u

“Kad budete prolazili Trgom Hrvatske vojske i ovim Prilazom, neka vas to uvijek podsjeća na stvaranje države,” rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević

U ozračju svečanog obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, u Ministarstvu obrane održana je 27. svibnja svečanost imenovanja središnjeg prostora kompleksa MORH-a i GS OSRH u Trg Hrvatske vojske i Prilaz Zbora narodne garde. U sklopu obilježavanja održana je u Domu HV-a “Zvonimir” svečana akademija, a otvorena je i izložba proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener, zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a (Deputy Chairman Military Committee – DCMC) general-pukovnik Steven M. Shepro, posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina, zapovjednici grana, načelnici uprava, zapovjednici pristožernih postrojbi i drugi. Naime, povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, tradicija imenovanja središnjih prostora Ministarstva obrane i Glavnog stožera nastavila se imenovanjem Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde, čime je odana počast Hrvatskoj vojsci i svima koji su sudjelovali u njezinu ustrojavanju, a samim tim i u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

 “Hrvatska vojska nije naslijeđena, ona je stvorena u Domovinskom ratu. Domovinski rat naš je temelj i drago mi je da Hrvatsku vojsku prožimamo vrijednostima Domovinskog rata. Drago mi je što smo danas imenovali i Prilaz Zbora narodne garde jer upravo je ZNG preteča Hrvatske vojske. Hvala svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na svemu što su učinili za našu vojsku, ali i državu,” rekao je ministar Krstičević.

Umirovljeni general Ante Gotovina rekao je kako je Hrvatska vojska jamac stabilnosti i sigurnosti naše zemlje te kako to iz godine u godinu iznova dokazuje. “Uvijek je mnoštvo emocija na dane poput ovih. Oružane snage u svijetu, pa tako i kod nas, jedan su od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti,” istaknuo je. Povodom obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske vojske, predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je u Ministarstvu obrane izložbeni prostor proizvoda hrvatske obrambene industrije. “Imamo sjajnu obrambenu industriju i drago mi je da smo u Ministarstvu obrane otvorili ovaj showroom kako bismo tijekom službenih posjeta stranih izaslanstava predstavili kvalitetu njezinih proizvoda,” rekao je ministar Krstičević.

Na svečanoj akademiji održanoj u Domu HV-a “Zvonimir” visoki uzvanici prisjetili su se značaja i uloge hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne i slobodne hrvatske države te važnosti daljnjeg ulaganja u razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske. Izaslanik Predsjednice Republike čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan. Zahvalio im je također na svemu što su učinili za ugled koji je Hrvatska vojska stekla u međunarodnoj javnosti. “Kroz razvoj kulture izvrsnosti u kojoj su uspjeh, zalaganje i osobno usavršavanje prvo i jedino mjerilo svakog našeg vojnika, jamčimo kako će Hrvatska vojska i u budućnosti biti jamac sigurnosti, prosperiteta i blagostanja Hrvatske,” poručio je Zrinko Petener.

Osvrnuvši se na Veliku smjenu straže, pokaznu vježbu na Jarunu te međunarodnu vojnu vježbu Immediate Response, ministar obrane istaknuo je kako se tim na dostojanstven način odalo priznanje Hrvatskoj vojsci, njezinim bivšim i sadašnjim pripadnicima te svim hrvatskim braniteljima. “U njihovoj žrtvi svi zajedno pronađimo motivaciju kako bismo se i danas, s istim žarom, borili za hrvatske nacionalne interese i Hrvatsku vojsku. Oni, kao i svi ostali hrvatski branitelji, predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i našim ratnim ministrom Gojkom Šuškom, ostvarili su najvažniju zadaću – slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku,” rekao je ministar Krstičević te dodao: “Nikad se nismo umorili od stvaranja moćne, moderne i sposobne Hrvatske vojske.” “Kad budete prolazili Trgom Hrvatske vojske, neka vas to ime podsjeća na stvaranje hrvatske države, na pobjedu u Domovinskom ratu i na sve one heroje koji su pod tim imenom poginuli. Današnjim imenovanjem simbolično smo povezali Hrvatsku vojsku s njezinom pretečom –Zborom narodne garde,” naglasio je ministar. General Šundov rekao je kako mu je iznimna čast biti načelnik Glavnog stožera vojske koja je još u Domovinskom ratu pokazala snagu i zajedništvo.

“Danas je Hrvatska vojska u spremnosti izvršavati sve zadaće koje se pred nju postave, bilo da je riječ o međunarodnim operacijama i misijama ili pak obrani hrvatskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti. S druge strane, kako smo se uvjerili već više puta, Hrvatska vojska uvijek će pomagati svojem narodu gdje god je potrebno, odnosno gdje to civilne institucije nisu u mogućnosti samostalno učiniti,” rekao je načelnik GS OSRH. Na svečanoj akademiji uručene su odluke o promicanjima, pohvale i nagrade. Predsjednica Republike Hrvatske promaknula je u viši čin ukupno 137 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga. Načelnik Glavnog stožera promaknuo je u viši čin 272 dočasnice i dočasnika te pohvalio i nagradio 61 pripadnika Hrvatske vojske. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane nagradio je i pohvalio 52 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske.

Tom prilikom uručene su i nagrade za osvojena druga i treća mjesta na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2019”. Treće mjesto osvojila je skupnica Željka Saratlija iz Pukovnije Vojne policije, a drugo skupnica Sandra Andrašek iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. U muškoj kategoriji treće mjesto osvojio je skupnik Marino Protrka iz Zapovjedništva specijalnih snaga, a drugo natporučnik Ivan Gerenčir iz Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a. Povodom povratka aviona MiG-21 heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina nakon 28 godina u Hrvatsku, uručene su nagrade timu pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu koji je radio na tom projektu. Nagradu je u ime cijelog tima HRZ-a i ZzP-a primio načelnik Stožera HRZ-a brigadir Michael Križanec.

OJI

Snimio Josip Kopi