Stipendistima zrakoplovnim tehničarima uručeni ugovori

Pomoćnik ministra obrane za ljudske potencijale Zoran Piličić uručio je 26. veljače u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikog Gorici ugovore o stipendiranju učenicima koji se školuju za deficitarno zanimanje zrakoplovnog tehničara za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. U svojem je obraćanju istaknuo zadovoljstvo zbog suradnje i uručivanja ugovora. Podsjetio je kako je u fokusu sustava uvijek čovjek te kako su sadašnji i budući djelatnici najveća vrijednost: “Jedna je od naših najvažnijih zadaća ulaganje u mlade ljude, pa tako i u vas koji ste naša budućnost i koji ćete jednog dana održavati svu zrakoplovnu tehniku.” Naglasio je i kako kroz tu potporu mladima žele osigurati radna mjesta, što dokazuje činjenica kako su prijašnji stipendisti odmah po završetku školovanja našli mjesto u sustavu.

Prisutnima se obratio i zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić, koji je spomenuo kako je MORH otprije prepoznat kao dobar poslodavac te istaknuo kako su ugovori o stipendiranju još jedan poticaj mladim naraštajima da svoju karijeru razvijaju u velikoj obitelji pripadnika ratnog zrakoplovstva. “Raduje nas činjenica da su mladi ljudi prihvatili ponudu MORH-a i odlučili ući u svijet zrakoplovstva, i to u područje zrakoplovne tehnike, koja je temelj svakog letenja, a posebice vojnog,” zaključio je general Mikić. Ravnatelj škole Vedran Šarac zahvalio je prisutnima i naglasio kako su stipendije nadogradnja dosadašnje suradnje, koja se odvija kroz praktičnu nastavu u postrojbama HRZ-a, te izrazio želju za njezinim nastavkom. Ugovore je primilo 13 polaznika škole. Među njima je i jedna djevojka, Ivona Vedriš, učenica trećeg razreda, koja je, govoreći o budućnosti, istaknula: “Potpisivanjem ugovora pružena mi je sjajna prilika. Radujem se poslu koji me čeka u Hrvatskoj vojsci.”

Krajem 2018. godine 30 učenika stipendista 4. razreda šk. god. 2017./2018. uspješno je završilo školovanje i reguliralo dragovoljno vojno osposobljavanje te primljeno u djelatnu vojnu službu. Svi su raspoređeni u postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na dužnosti zrakoplovnih mehaničara. Jedan je od njih i vojnik Karlo Vargek, koji je također nazočio svečanosti. “Stipendijom su mi se otvorila vrata Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Zaista sam ponosan i sretan što imam priliku biti dio jedne od najboljih grana Hrvatske vojske,” prenio nam je svoje iskustvo.

Doris Ravlić
snimio Mladen Čobanović