Udar 17

Slunjsko blato opet nam se čini ljepljivijim nego bilo gdje drugdje i teško se terencem probijamo kroz njega na poligonu ”Eugen Kvaternik“. Srećom, barem je vrijeme suho, kiša koja je padala danima napokon je prestala, pa je Tigrovima i vojnicima drugih postrojbi koji sudjeluju na vježbi Udar 17 ipak nešto lakše. No, iako je nebo milosrdno, a inženjerija radi jako dobar posao, putovi su toliko mekani i izdubljeni pa su čak i posade Patrija vrlo oprezne dok nadiru kroz Taktičko polje Centar. Razmišljamo da je možda i dobro da je tako, poželjno je na vježbama imati otežane uvjete, nikad se ne zna što može čekati postrojbu u realnim situacijama.
Udar već tradicionalno od 2010. godine znači i najveću godišnju vježbu Hrvatske kopnene vojske, a možemo reći da je ovaj iz 2017. najveći dosad. Vježba ima tri ključna cilja. Prvi je provesti završnu obuku i integraciju snaga Borbene grupe mehaniziranog pješaštva (BGMP) sastavljene uglavnom od pripadnika Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) kako bi se te snage pripremile za provedbu zadaća u operacijama punog spektra. One podrazumijevaju ofenzivne, defanzivne, stabilizacijske i operacije potpore miru. Drugi je cilj provedba ocjenjivanja BGMP-a, a treći realizacija vježbe na zemljištu u kojoj se osoblje obučne skupine susreće sa scenarijem koji realistično prikazuje moguće situacije u operacijama potpore miru. Posebnost Udara 17 jest i u tome da smo nakon petnaestak godina prvi put u OSRH vidjeli da je cijela bojna, dakle, 1. mehanizirana bojna Tigrovi GMBR-a, provela napadnu operaciju kroz združenu vježbu bojnog gađanja. Zanimljivo je i da je 1. mehanizirana satnija Bojne upravo osnovna postrojba kontingenta OSRH koji će uskoro biti upućen u Litvu, na višemjesečnu rotaciju u sklopu koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a (eFP – enhanced Forward Presence).
Kompletna je vježba trajala gotovo tri tjedna, od 18. rujna do 6. listopada. Vježba na zemljištu održana je od 2. do 5. listopada, a vrhunac je bio 3. listopada, kad je u nekoliko sati bila provedena taktička vježba s bojnim gađanjem (TVBG). Naravno, Hrvatski vojnik joj je nazočio, međutim, to kratko vrijeme i nije previše zahvalno za novinarsko praćenje, jer su mjere sigurnosti takve da iziskuju da novinari budu na velikoj udaljenosti od Taktičkog polja Centar, glavnog poprišta napadne operacije, glavnog dijela scenarija vježbe. Bilo je tu gađanja bojnim streljivom iz Patrija, ali i haubica D-30, samovoznih višecijevnih lansera raketa te protuoklopnih sustava, kao i potpore HRZ-a i PZO-a avionima Pilatus PC-9 i helikopterima Mi-8 MTV. Pod simuliranim uvjetima bojišta, tog je dana bila prikazana integracija vatri, upravljanja vatrom i manevrom te provedba usklađenog djelovanja protiv rasporeda protivničkih snaga.
Dakle, za dojmove iz prve ruke Hrvatski je vojnik prvi put posjetio vježbu tjedan dana prije njezina vrhunca, tijekom uvježbavanja, no to razdoblje nije ništa manje važno. Ono znači bezbroj ponavljanja, taktičkih kretanja, napadnih i obrambenih akcija, male i velike scenarije s mnoštvom incidenata, uporabu raznih oružnih sustava… Svaki segment podložan je strogom nacionalnom ocjenjivanju po najvišim kriterijima. ”Prvo je ocjenjivanje 1. BGMP-a provedeno 2014. godine, sad ga ponavljamo,” kaže nam zapovjednik BGMP-a i Tigrova bojnik Mario Mlinarić. Na Slunju je cijela njegova bojna s odgovornom zadaćom što boljeg usklađivanja s drugim sastavnicama Grupe. Među ostalim, na Slunju su vojnikinje i vojnici iz Topničko-raketne, Inženjerijske i PZO bojne te zapovjedne i Vojnoobavještajne satnije GMBR-a, PSYOPS i CIMIC timovi iz više postrojbi… U obučnoj je skupini više od 800 pripadnika, a s ocjenjivačima i suprotnom stranom (OPFOR ili crveni) te potporom, broj ljudi uključenih u vježbu penje se na više od 1000. Osim vojnika iz mehanizirane bojne Tigrovi, na poligonu bismo često naišli i na pripadnike drugih postrojbi. Na promatračnici Debela glava akciju su planirali izvidnici, uvijek tihi i lica zamaskiranih bojom. S druge strane poligona, na jednom pokrajnjem putu, ugledali smo posebno prilagođena vozila PSYOPS tima s velikim zvučnicima na krovu.
Na Taktičkom polju Centar vladala je kontrolirana gužva. S obzirom na cijelu nazočnu ojačanu bojnu, nikad na jednom mjestu nismo vidjeli toliko Patrija, čije su posade obavljale razne zadaće, od osiguranja područja do napada na crvenog, a bila je tu i Patria za izvlačenje te medicinska, tj. baza za medicinsku ekipu ROLE-1. U različitim vremenskim razmacima iz nekog bi gustiša ili puta stigao kakav oklopnjak, a ponekad i MRAP-ovi, terenci ili kamioni. U njih su ulazili i izlazili mnogi vojnici, uglavnom Tigrovi i uvježbavali napad ili taktička kretanja, vješto se krećući kroz negostoljubiv, vlažan okoliš. ”Ovdje smo stvarno na zahtjevnom terenu,” kaže nam pozornik Martin Ratkić između dvaju uvježbavanja. Ciljač je, operater daljinski upravljane oružne stanice u Patriji i nije mu lako čak ni u moćnom vozilu. ”Najbitnije je da posada vozila djeluje kao uigran tim, ima škakljivih situacija, no mislim da nas njihovo rješavanje najbolje priprema za zadaće. A angažman u drugoj zemlji, Litvi, profesionalni je izazov, bez obzira na to koliko mnogo i intenzivno radili kod kuće,” kategoričan je vojnik s tigrom na beretki. Nakon nekog vremena, mnoštvo se vozila i posada okupilo na čistini u taktičkom polju. Bilo je vrijeme za raščlambu upravo provedenih aktivnosti uvježbavanja. U njoj su sudjelovali baš svi, od pješaka koji je član iskrcajnog dijela Patrije i raspravlja s kolegama o osiguranju područja nakon izlaska iz vozila, sve do bojnika Mlinarića i direktora vježbe, zapovjednika GMBR-a brigadnog generala Tihomira Kundida koji se bave provedbom i ciljevima kompletne vježbe.
Nakon kratkog odmora, Patrije se opet pokreću, uvježbavanja se nastavljaju. Čini se da ima još dovoljno vremena prije ocjenjivanja, no ono je dragocjeno i treba ga iskoristiti. Srećom, poligon je velik i pruža dovoljno prostora, ali i mogućnosti za različite scenarije. Zato se na njemu uvijek može vidjeti nešto novo. Primjerice, inženjerija je napravila prijelaz za ljude i vozila preko rječice Suvače u jednom dijelu poligona koji nam je bio potpuno nepoznat. Kao što joj i ime govori, ta je rijeka ”aktivna“ samo nekoliko mjeseci u godini, a obilne rujanske kiše učinile su je prilično ”živahnom“. Promatrali smo vožnju Patrija preko tog prijelaza i, vjerujte, to nije nimalo laka zadaća, no već smo rekli da se vojnici moraju uvježbati i u najsitnijim, naizgled nevažnim detaljima. Satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. satnije Tigrova koja će biti upućena u Litvu i s kolegama iz hrvatskog kontingenta biti dio borbene grupe koju će predvoditi OS SR Njemačke, smatra da takav pristup već pokazuje rezultate. ”Spremni smo za Litvu i takvi ćemo definitivno tamo i stići,” uvjeren je iskusni časnik.


Kacige na testiranju
Na glavama vojnika iz jedne od desetina Tigrova ugledali smo kacige koje prije nismo viđali, barem ne kod pripadnika mehanizirane satnije. Riječ je, naravno, o proizvodima preloške tvrtke Šestan-Busch i to o modelu BK-ACH (borbena kaciga-advanced combat helmet) s normalnim rezom. Prema već znanom i dobrom običaju, hrvatski su vojnici dobili manji broj novih kaciga na testiranje kako bi dali stručno mišljenje o njihovoj kvaliteti i funkcionalnosti. Prema navodima proizvođača, BK-ACH je balistička kaciga za vojsku i može se usporediti s američkim modelima ACH. Izrađena je od aramidnih vlakana ili UHMWPE (polietilena ultravisoke molekularne težine) i dizajnirana kako bi osigurala maksimalnu fleksibilnost, udobnost i vrlo malu traumu. Posebni EBSP proizvodni proces osigurava visoku razinu zaštite protiv svih vrsta fragmenata, gelera i metaka. Kaciga i svi njezini dijelovi otporni su na sve vremenske uvjete. Dostupna je u trima široko prihvaćenim inačicama: normalan, srednji i visoki rez.
Protubalistička zaštita:
– razina IIIA prema NIJ 0101.04
– v50≥ 650 m/s prema STANAG-u 2920


Kontingent u NATO-ovu eFP
Hrvatski kontingent koji će biti upućen u Litvu u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačanja prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) činit će 1. mehanizirana satnija Tigrova, ojačana desetinom za potporu iz Logističke satnije Tigrova, skupina za vezu sastavljena od vezista iz Tigrova i GMBR-a, časnik za OJI, četveročlani tim Vojne policije i stožerno osoblje.


Uspješna integracija sposobnosti
Završnom prikazu vježbe, tj. taktičkoj vježbi s bojnim gađanjem 3. listopada nazočili su i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OSRH) general zbora Mirko Šundov sa suradnicima. Na Slunju su bili i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske Savezne Republike Njemačke general-pukovnik Carsten Jacobsen i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske OS Mađarske general-bojnik Gabor Borondi.
Ministar Krstičević istaknuo je kako je vježba pokazala usklađeno međurodovsko djelovanje kroz integraciju više sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu te kako ovakve vojne vježbe znatno pridonose podizanju obrambenih sposobnosti.
“Nadam se kako ćemo ove nove sposobnosti vrlo brzo integrirati s ovdje viđenim te kako će one dati novu dimenziju modernizaciji Hrvatske vojske. Čestitam vam na prikazanoj visokoj razini obučenosti koja nas je isto tako krasila i u pobjedničkom Domovinskom ratu. Danas ste dokazali da ste dostojni nasljednici hrvatskih branitelja i da Oružane snage s vama u sastavu imaju sigurnu budućnost,” poručio je ministar.
Direktor vježbe brigadni general Tihomir Kundid istaknuo je: “Prvi smo put uspjeli integrirati jednu vježbu bojnog gađanja u proces ocjenjivanja borbene spremnosti. Danas smo mogli vidjeti usklađenost pokreta, paljbe i svih drugih elemenata na bojišnici koji pokazuju kako naše Oružane snage imaju visoku razinu spremnosti obučenosti, a vidjeli smo da su besprijekornio opremljeni te mogu izvršavati sve zadaće koje se od njih očekuju.”
OJI


Ocjenjivači iz SHAPE-a
Ocjenjivanje vježbe provelo je 66 certificiranih ocjenjivača prema elementima sustava za ocjenjivanje borbene spremnosti CREVAL (Combat Readiness Evaluation) uz nazočnost četiriju časnika supervizora iz Glavnog stožera OSRH, dvaju predstavnika Inspektorata obrane i četiriju NATO-ovih promatrača. Naime, ovo je prvi put da NATO-ovi ocjenjivači iz najviše strateške razine (SHAPE) nadziru rad jednog ocjenjivačkog tima. Dobivenu ocjenu supotpisuju NATO-ovi promatrači i dostavljaju je u Zapovjedništvo kopnenih snaga NATO-a.
”Duboko sam impresioniran vašim sposobnostima i vrlo aktivnom pristupu prema NATO-u te vašem nastojanju da pokažete mogućnosti. Zahvaljujem na mogućnosti da budem ovdje i procjenjujem vaše vještine. Hrvatski CREVAL ocjenjivači su doista vrlo dobro obučeni i izvježbani. Osoblje koje je zaduženo za ocjenjivanje postrojbi i sposobnosti je doista najbolje. Mogu samo ustvrditi da je vaše nacionalno ocjenjivanje u potpunosti u skladu s NATO-ovim standardima što je nama vrlo značajno,” istaknuo je čelnik NATO-ove ocjenjivačke skupine, poljski brigadir Jarosław Pyła, viši NATO-ov monitor.


General-pukovnik Carsten Jacobsen zamjenik zapovjednika Kopnene vojske Savezne Republike Njemačke koji već dugo surađuje s pripadnicima Hrvatske vojske, od Kosova do Afganistana, nakon završnog prikaza vježbe izjavio je: ”Ovo je bila prilika vidjeti razinu obučenosti i opremu hrvatskih vojnika jer će za otprilike pola godine dio vojnika zajedno s njemačkom borbenom grupom biti upućen u Litvu gdje sam nedavno vidio njihove vojnike i obuku i zato je bitno da vidim i vaše vojnike ovdje.“ General Jacobsen smatra da je dobar primjer vidjeti hrvatske vojnike koji se pripremaju za zajednički angažman s njemačkim vojnicima koji idu u Litvu i tako iskažu solidarnost unutar NATO-a.
Zamjenik zapovjednika Kopnene vojske OS-a Mađarske general-bojnik Gabor Borondi istaknuo je da su hrvatske postrojbe u lipnju sudjelovale na vježbi u Mađarskoj. ”Vježba je impresivna, vrlo dobro organizirana, a vojnici su profesionalni. Započeli smo zajednički posao jer smo susjedne zemlje i članice NATO-a. Izgradnja povjerenja i međusobno upoznavanje vrlo je važno,“ zaključio je general-bojnik Borondi.


Marko Škovrlj, Domagoj VLAHOVIĆ, OJI, snimili: Tomislav BRANDT i Mladen ČOBANOVIĆ