Vježba s najdužom tradicijom

Dvadeset i sedmu godinu zaredom na rtu Kamenjak održana je vojna vježba postrojbi protuzračne obrane Štit 22. Sudjelovali su pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država

Na najjužnijem istarskom rtu Kamenjak, na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” od 4. do 13. travnja 2022. održana je međunarodna vojna vježba Štit 22. Vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci provodi se uzastopno već 27 godina, a s obzirom na to da se u početku održavala dva puta godišnje, sad je obilježila svoju 34. provedbu. Dobila je međunarodni karakter 2014. godine zahvaljujući sudjelovanju pripadnika Slovenske vojske, a ove je godine glavna posebnost to što u njoj  prvi put sudjeluju pripadnici 173. zračno-desantne pješačke brigade Sky Soldiers OS-a SAD-a.

Dan uvaženih gostiju organiziran je 8. travnja 2022., a bojnom gađanju ciljeva u zračnom prostoru i nastavku raketnih i topničkih gađanja na radio vođenu maketu zrakoplova nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. Dragan Lozančić, pročelnik vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost kontraadmiral Predrag Stipanović, izaslanik ministra obrane RH i savjetnik ministra za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, predstavnik 173. zračno-desantne brigade bojnik William Connors te generali i zapovjednici postrojbi Hrvatske
kopnene vojske.

Jačanje interoperabilnosti

Prije početka bojnih gađanja nazočnima se obratio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić koji je naglasio kako je glavni cilj i svrha vježbe jačanje interoperabilnosti i podizanje obrambenih sposobnosti kroz uvježbavanje taktika, tehnika i procedura nadzora zračnog prostora, uočavanja, prepoznavanja i identifikacije ciljeva te provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama lakim prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane i samohodnim protuzrakoplovnim topovima. ”Posebne zahvale upućujem pripadnicima oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koji su svojim sudjelovanjem učinili vježbu Štit 22 izazovnijom i realističnijom,“ rekao je general Šerić i istaknuo kako je siguran u uspješno ispunjene ciljeva vježbe.

Na vježbi je sudjelovalo 250 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država koji su uspostavili odličnu suradnju i razmijenili iskustva u protuzračnoj obrani. Hrvatski vojnici gađali su protuzrakoplovnim topovima 20 milimetara, a za metu su imali radio vođenu maketu zrakoplova. Američki vojnici gađanje su proveli lakim prijenosnim raketnim sustavima Stinger, a meta je bila imitator zračnog cilja koji se ispaljuje iz raketnog lansera 107 milimetara.

Mladi poručnik Jure Brkić, zapovjednik 2. raketnog voda Raketne bojne Pukovnije protuzračne obrane, na Danu uvaženih gostiju preuzeo je ulogu moderatora i nakon što su ispunjeni svi preduvjeti za početak topničkog gađanja vodio nas je kroz cijelo bojno gađanje ciljeva u zračnom prostoru na radio vođenu maketu zrakoplova pripadnika Pukovnije protuzračne obrane. ”Na vježbi obnašam ulogu časnika za komunikaciju između naših snaga i snaga Sjedinjenih Američkih Država i mogu reći da je komunikacija protekla jako dobro,“ rekao je poručnik Brkić kojem je ovo drugi put da sudjeluje na međunarodnoj vojnoj vježbi Štit. ”Stekao sam jako dobra iskustva u pogledu same organizacije i suradnje s partnerskim zemljama,“ sa zadovoljstvom nam je rekao poručnik i pohvalio se kako je imao čast sudjelovati u timu s Amerikancima i provesti s njima gađanje iz raketnog protuzračnog sustava Stinger.

Izazovno gađanje

Nakon što su hrvatski PZO-ovci uspješno i precizno gađali radio vođenu maketu zrakoplova uslijedilo je gađanje pripadnika 173. zračno-desantne pješačke brigade Sky Soldiers lakim prijenosnim raketnim sustavom Stinger na imitator zračnog cilja. Zbog jakog vjetra meta je imala izazovniju putanju što je učinilo gađanje realističnijim i izazovnijim, pogotovo za američke pripadnike koji nisu navikli na gađanje u ovakvim uvjetima, ali zahvaljujući pripremama i obukama uspješno su izvršili zadaću. 

Satnik Josip Čulina, zapovjednik raketne bitnice u Pukovniji protuzračne obrane, tijekom cijele vježbe bio je koordinator između pripadnika hrvatske i američke vojske u tehnikama, postupcima i taktikama uvježbavanja i pripremama za samo bojno gađanje. ”Postigli smo vrhunsku suradnju s Amerikancima i interoperabilnost u svakom pogledu, razmijenili smo jako bitna iskustva te smo u potpunosti imali pristup raketnom sustavu Stinger,“ kaže satnik Čulina koji ističe veliko zadovoljstvo provedenom vježbom. Međunarodna vojna vježba Štit 22 svojom je uspješnom 34. provedbom još jednom postigla zadani cilj i pokazala zavidne sposobnosti postrojbi protuzračne obrane u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru.

Tekst Janja Marijanović

Foto Martina Stanković