Zapovjednik ZSS-a na prvom Joint EU/NATO SOF seminaru

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija sudjelovao je na prvom seminaru specijalnih snaga Europske unije i NATO-a (Joint EU/NATO Special Operation Forces – SOF) i na  trećem globalnom simpoziju specijalnih snaga koji su održani od 24. do 27. rujna 2018. u Madridu.

Na seminaru se razgovaralo o potrebama za uključivanje specijalnih snaga u međunarodne vojne operacije EU-a radi sposobnosti i iskustva koje specijalne snage imaju u provedbi vojne pomoći. Održan je i panel o potrebi integracije tehnoloških inovacija i inovacija u menadžmentu te njihova dijeljenja među članicama NSHQ, s ciljem odgovora na potencijalne suvremene ugroze te povećanja uspješnosti izvršavanja zadaća specijalnih snaga.

Na simpoziju, kojim je predsjedao španjolski načelnik Glavnog stožera general Fernando Alejandre Martinez, sudjelovalo je više od stotinu izaslanstava zapovjedništava specijalnih snaga i sigurnosno-obavještajnih agencija te stručnjaka iz područja obrambene politike. Održano je niz panela na kojima se razgovaralo o potrebi suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa specijalnim snagama u svrhu sprečavanja kriminalnih aktivnosti terorističkih skupina (krijumčarenje ljudi, preprodaja droga i drugo). Bilo je riječi i o utjecaju medija na operativnu sigurnost u provedbi specijalnih operacija te o potrebi suradnje specijalnih snaga s medijima.

General Turalija na seminaru je sudjelovao na poziv zapovjednika NATO-ova Zapovjedništva specijalnih snaga (NSHQ) admirala Colin Kilraina s kojim se i sastao na marginama seminara. Tijekom bilateralnog razgovora admiral Kilrain izrazio je potporu uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga sa središtem u Hrvatskoj te ujedno zatražio potporu generala Turalije i ZSS-a u razvoju specijalnih snaga  partnerskih zemalja u regiji.

 

Tekst i foto: Filip Tunjić i Klaudio Simonović