Znanjem i sposobnostima u buduće bitke

“Ovo je Učilište utemeljeno u teškim prilikama u Domovinskom ratu, u poratnom razdoblju nastavljena je njegova uspješna misija i afirmacija, a ova je obrazovna ustanova dala svoj velik doprinos i u procesima transformacije našeg obrambenog sustava na putu ulaska u NATO savez,” rekla je na obilježavanju obljetnice predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović…

Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” obilježilo je 18. prosinca 24. obljetnicu svojeg postojanja. Prigodnoj su svečanosti nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, izaslanik ministra obrane Ante Kotromanovića general-pukovnik Mirko Šundov, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras, predstavnici sveučilišne zajednice, visoki civilni i vojni gosti, brojni uzvanici te djelatnici HVU-a i polaznici vojnih škola. Nazočili su i predstavnici obitelji dr. Franje Tuđmana čije ime HVU nosi od rujna 2015., kao i predstavnici obitelji Janka Bobetka, Blage Zadre, Andrije Matijaša Pauka, Predraga Matanovića, čija imena nose pojedine škole sastavnice HVU-a.
Čestitajući obljetnicu i zahvaljujući svima koji su tijekom godina pridonijeli osnivanju i razvoju Hrvatskog vojnog učilišta, Predsjednica Republike naglasila je kako je ovogodišnja svečanost posebna zato što je to prva obljetnica u kojoj HVU nosi ime Franje Tuđmana. “Tom smo odlukom još jednom istaknuli ulogu i značenje prvog hrvatskog predsjednika u stvaranju samostalne i suverene RH, i njegovu ulogu vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga tijekom Domovinskog rata,” rekla je Predsjednica te se osvrnula na ratno vrijeme kad je utemeljen HVU, ali i ulogu koju je imao nakon toga: “Ovo je Učilište utemeljeno u teškim prilikama u Domovinskom ratu, u poratnom razdoblju nastavljena je njegova uspješna misija i afirmacija, a ova je obrazovna ustanova dala svoj velik doprinos i u procesima transformacije našeg obrambenog sustava na putu ulaska u NATO savez.” Naglasivši kako su mnogi u proteklom razdoblju dali svoj doprinos osnaživanju i razvoju Učilišta, predsjednica Republike zaključila je: “Upravo je to preneseno i ugrađeno iskustvo i znanje jedna od osnovnih snaga Učilišta koje je uvijek znalo prepoznavati aktualne potrebe Oružanih snaga i obrambenog sustava te mu u tom smislu pružiti najkvalitetniju potporu.”
Načelnik GS OSRH prisjetio se vremena i okruženja u kojem je Učilište stvarano. “Tijekom rata iz škole smo odlazili direktno na bojište pa su tako na HVU-u školovani istinski heroji Domovinskog rata kao što su Predrag Matanović, Damir Tomljanović Gavran, Marijan Celjak i mnogi drugi koji su dali živote za našu Hrvatsku.
Oni su bili lokomotive razvoja Hrvatske vojske i njihov je gubitak nadoknadiv jedino ako na njihovu sustavu vrijednosti, na domoljublju i vjernosti domovini gradimo našu vojsku i naše buduće dočasnike i časnike,” rekao je general Lovrić pa nastavio: “Dragi kadeti, dočasnici i časnici, pripadnici HVU-a, od vas očekujem da kao što su oni bili heroji rata, vi budete heroji mira i heroji znanja – da znanjem i sposobnostima dobivate buduće bitke.”
Okupljene je kao izaslanik ministra obrane pozdravio general-pukovnik Mirko Šundov koji je rekao da se na Hrvatskom vojnom učilištu odvijaju brojni važni događaji, od preimenovanja Učilišta i njegovih sastavnica, adaptiranja i renoviranja objekata, te posebno pokretanja novih studijskih programa. Dodao je kako je sve to dokaz i primjer dobre suradnje MORH-a, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Glavnog stožera, Hrvatskog vojnog učilišta i sveučilišne zajednice. “U ime ministra obrane i osobno želim zahvaliti i čestitati vodstvu i svim pripadnicima HVU-a, a posebno nastavnicima i polaznicima na trudu i zalaganju. Vjerujem da se postignuća i napredak mogu postići samo znanjem, sposobnostima i vještinama,” rekao je general Šundov.
Domaćin događanja zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić prisjetio se početaka i vremena osnivanja HVU-a: “U sklopu svih promjena i izgradnje zemlje, prije 24 godine započeli smo izgradnju i utvrđivanje HVU-a kao mjesta gdje će se stjecati nova znanja i nove sposobnosti. Bili su to iznimno teški uvjeti – odmah iz klupa išlo se na ratište.” General Barić istaknuo je kako razvoj HVU-a u punom smislu počinje nakon Domovinskog rata kad se stvara novi sustav obrazovanja, obuke i izobrazbe dočasnika i časnika, a od 2012. do 2014. počinje njegova transformacija u visokoobrazovnu znanstveno-istraživačku ustanovu. “Vrhunac je svih aktivnosti Hrvatskog vojnog učilišta upravo pokretanje novih studijskih sveučilišnih programa – Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, koji su razvijeni u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu,” naglasio je zapovjednik HVU-a, zahvalivši na kraju svima koji su tom procesu pridonijeli, posebno MORH-u i Glavnom stožeru koji su prepoznali prioritete ulaganja u takvu ustanovu.


Na HVU-u se od 1991. godine provode prve časničke i dočasničke obuke za pripadnike Zbora narodne garde. Od 1993. nosi ime Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski” i u njemu se provode temeljni i napredni časnički i dočasnički tečajevi u Časničkoj i Dočasničkoj školi. Te je godine osnovana i Zapovjedno-stožerna škola “Blago Zadro”, a 1995. i Škola stranih jezika. Od 1998. godine u Ratnoj školi “Ban Josip Jelačić” provodi se najviša razina izobrazbe.


Model civilno-vojne izobrazbe nazvan program “Kadet” započeo je 2003., a 2014. godine na HVU-u započinju i novi sveučilišni studijski programi Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. Od 18. rujna 2015. godine HVU nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, dok je nova ustrojstvena jedinica Centar vojnih škola preuzela ime Petra Zrinskog.


Lada Puljizević, Snimio Tomislav Brandt