Epidemiolozi u Hrvatskoj vojsci protiv koronavirusa

Odjel za preventivnu medicinsku zaštitu Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu svakodnevno prati i analizira epidemiološku situaciju u vezi koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu, osobito u zemljama u kojima pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u operacijama potpore miru, a Odjel za veterinu Vojnog zdravstvenog središta provodi protuepidemijsku mjeru dezinfekcije

Za praćenje epidemiološke situacije u Hrvatskoj i svijetu te kod pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske u zemlji i na području operacija te provođenje epidemioloških nadzora i izvida zadužen je Odjel za preventivnu medicinsku zaštitu Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu.

Od prve pojave koronavirusa u Kini u prosincu 2019., Odjel prati epidemiološku situaciju, a s obzirom na temeljnu zadaću preventivnog djelovanja, prvi informativni i edukativni dopis o koronavirusu prema svim područnim vojnim ambulantama i prema svim postrojbama Hrvatske vojske upućen je 28. siječnja.

Analizom aktualne situacije vezane uz bolest COVID-19 krajem siječnja, Odjel je predvidio razvoj epidemije u Hrvatskoj i potrebu za zaštitnom opremom pa je početkom veljače pokrenut postupak nabave zaštitne opreme i sredstava (antivirusni kompleti, dezinfekcijska sredstva) za sve zdravstvene djelatnike Vojnog zdravstvenog središta, područnih vojnih ambulanti, zavoda i odjela.  Prvi slučaj oboljelog od koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače, a prvi slučaj oboljelog u Hrvatskoj vojsci 13. ožujka 2020.

Odjel se organizirao u pet epidemioloških timova i dva analitička tima u Zagrebu i Splitu koji djeluju u više smjerova. Od ukupno 16 djelatnika, pet je doktora medicine: brigadir Vedran Čilić, spec. epidemiolog, pukovnica prim. dr. sc. Davorka Perić spec. epidemiolog, pukovnik  Željko Gizdić spec. epidemiolog, pukovnik Erlend Bolfan spec. epidemiolog, pukovnica mr. Vanja Bušac, dr. med. iz područja epidemiologije.

Odjel kontinuirano prati priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji djeluje u sklopu Nacionalnog stožera civilne zaštite, te se izvješćuju svi zdravstveni djelatnici o stručnim preporukama HZJZ-a. Također, Odjel je sudjelovao u izradi Standardnog operativnog postupka (SOP) 4301 Postupanje u slučaju pojave virusa ili zaraza kod pripadnika stražarskog osiguranja, a stručnim mišljenjem pripadnici Odjela sudjelovali su u prilagodbi teretnog prostora helikoptera u svrhu prijevoza COVID-19 sumnjivih pacijenata. Ovisno o trenutačnom stanju i razvoju epidemiološke situacije Odjel kontinuirano predlaže protuepidemijske mjere u postrojbama Hrvatske vojske, (npr. protuepidemijske mjere kod helikopterskog prijevoza COVID-19 sumnjivih ili oboljelih osoba, protuepidemijske mjere u kampu pri provedbi karantene pripadnika Hrvatske vojske prije upućivanja u područje operacija).

Mjere zaštite

Kad je prisutna sumnja na koronavirus, prilikom provođenja svojih zadaća svi djelatnici Odjela koriste antivirusne komplete i dezinfekcijska sredstva, a u sve postrojbe, odmah nakon pojave prvog hrvatskog pacijenta oboljelog od koronavirusa, upućen je letak o mjerama prevencije kojim su propisane mjere čišćenja i dezinfekcije u kolektivu i mjere osobne zaštite djelatnika. Također, propisane su i mjere osobne zaštite za logističko osoblje, koje je pridodano samoodrživom ekspedicijskom kampu u sklopu Primarnog intenzivističkog respiratornog centra u  KB-u Dubrava, a ujedno su dane upute o pranju, čišćenju i dezinfekciji sanitetskih vozila, ali i drugih vozila u postrojbama. Svim djelatnicima preporučena je fizička distanca od dva metra i izdane su upute o pravilnom nošenju zaštitnih maski i rukavica, ovisno o prirodi posla.

Odjel od početka djelovanja kontinuirano ima jedan epidemiološki tim u 24-satnoj pripravnosti

Kad je riječ o konkretnom operativnom djelovanju, Odjel od početka djelovanja kontinuirano ima jedan epidemiološki tim u 24-satnoj pripravnosti, a od 20. ožujka četiri epidemiologa Odjela stavljena su u pripravnost na listu HZJZ-a s ovlaštenjem za pripadnike Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Po dojavama o sumnji na pojavu koronavirusa kod pripadnika Hrvatske vojske, pripadnici Odjela provodili su epidemiološke izvide te su dosad intervenirali u vojarnama u Gospiću, Zagrebu, Kninu, Našicama i Zemuniku. Odjel provodi i epidemiološka anketiranja kod pripadnika sa sumnjom na koronavirus i njihovih kontakata uz određivanje mjere samoizolacije uz brojna telefonska savjetovanja, kao i epidemiološko praćenje oboljelih i njihovih kontakata do povratka na posao. Ukupno je do 7. svibnja određeno 135 mjera samoizolacije za pripadnike Hrvatske vojske.

Do 7. svibnja na COVID-19 testirano je ukupno 28 pripadnika Hrvatske vojske, a oboljelo je 13 pripadnika Oružanih snaga i jedan djelatnik Ministarstva obrane. Od toga, u Republici Hrvatskoj oboljelo je šest pripadnika Hrvatske vojske i jedan djelatnik Ministarstva obrane, od kojih je trenutačno petero izliječeno. Oboljela su i trojica pripadnika 32. HRVCON KFOR koji su repatrirani u Hrvatsku te četiri pripadnika oboljela u eFP Litva.

Mirovne operacije

Odjel provodi i brojne aktivnosti vezane uz mirovne operacije pa je tako 5. ožujka proveden epidemiološki nadzor tranzitnog kampa 12. HRVCON RS, 27. ožujka i 8. travnja proveden granično-sanitarno-epidemiološki nadzor pripadnika 11. i dijela 12. HRVCON RS s povratka iz operacije potpore miru, zatim nadzor 14-dnevne karantene za pripadnike 1. bojne NATO-ove CIS skupine u misiji Odlučna potpora. Izdan je i certifikat o negativitetu na COVID-19 za pripadnike Hrvatske vojske prije upućivanja u HRVCON u Afganistan za pripadnike 1. bojne NATO-ove CIS skupine i za eFP Litva.

Također, odrađen je i epidemiološki nadzor provođenja 14-dnevne karantene za pripadnike 33. HRVCON KFOR u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem prije njihova odlaska u misiju.

Odjel svakodnevno prati i analizira epidemiološku situaciju u vezi koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu, a osobito u zemljama gdje pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u operacijama potpore miru. Uveden je i registar kontakata oboljelih od koronavirusa, koje su anketirali epidemiolozi Odjela, o izdanim mjerama samoizolacije i o rezultatima testiranja na koronavirus, a analitički timovi u Zagrebu i Splitu svakodnevno ažuriraju pristigle podatke. Svakodnevno se provodi i stručna evaluacija prethodno poduzetih epidemioloških mjera i aktivnosti.

Protuepidemijske mjere dezinfekcije

Protuepidemijske mjere dezinfekcije provodi Odjel za veterinu Vojnog zdravstvenog središta na čelu s brigadirom Željkom Javorom

Protuepidemijske mjere dezinfekcije, koje Odjel propisuje, provodi Odjel za veterinu Vojnog zdravstvenog središta na čelu s brigadirom Željkom Javorom pa je tako Odjel za veterinu proveo 39 preventivnih i protuepidemijskih mjera na području RH, što uključuje i mjere zahtijevane s drugih razina.

Od 13. ožujka do 23. travnja mjere su provedene u 48 objekata Oružanih snaga i Ministarstva obrane, 40 motornih vozila, dva vozila štićenih osoba, dva šatora M 70, 25 šatora Alaska u ekspedicijskom kampu te četiri helikoptera Mi-171Sh. Također, Odjel za veterinu proveo je obuku iz provedbe mjera dezinfekcije za šest pripadnika Bojne NBKO-a HKoV-a, šest pripadnika NBKO-a Gardijske mehanizirane brigade iz Knina za potrebe provedbe dezinfekcije helikoptera Mi-171Sh u Divuljama.

Iako u svijetu pandemija ne posustaje, a procjena rizika Svjetske zdravstvene organizacije na globalnoj je razini visoka, u Hrvatskoj se epidemiološka situacija trenutačno može procijeniti povoljnom, što se mjeri reprodukcijskim faktorom (RO) koji iznosi 0,65.

Međutim, činjenica je da je SARS CoV-2 novi virus koji je još uvijek predmet znanstvenih istraživanja i ne može se točno procijeniti njegovo ponašanje u budućnosti. Za sada nema lijeka niti cjepiva pa do njihova pronalaska i dalje treba provoditi mjere prevencije širenja virusa u populaciji, uključujući  i pripadnike Hrvatske vojske. Mjere su usmjerene prije svega na pojačane opće higijenske mjere (čišćenje, pranje i dezinfekcija, te učestalo provjetravanje) radnih i sanitarnih prostorija i mjere osobne higijene (pranje ruku), uz mjeru socijalnog distanciranja (fizički razmak od dva metra između ljudi) uz nošenje zaštitnih maski i rukavica.

Pripremila Martina Butorac

Fotoarhiva ZzP-a


Brojke

14 pripadnika Hrvatske vojske ukupno oboljelo od koronavirusa

 

39 preventivnih i protuepidemijskih mjera provedeno na području RH

 


Aktivnosti i poduzete mjere zdravstvene struke Hrvatske vojske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima sastao se 5. svibnja  s medicinskim osobljem iz sastava Hrvatske vojske, pripadnicima Odjela za preventivnu medicinsku zaštitu i Odjela za veterinu Vojnog zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu.

Sastanku su nazočili: posebni savjetnik ministra Božo Kožul, savjetnik ministra za vojna pitanja brigadir Anto Zelić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, zapovjednik Vojnog zdravstvenog središta brigadir Dragan Ljubičić, načelnik Odjela za preventivnu medicinsku zaštitu brigadir Vedran Čilić te liječnici i predstavnici zdravstvene i veterinarske struke Hrvatske vojske.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima i poduzetim mjerama zdravstvene struke Hrvatske vojske u borbi protiv epidemije koronavirusa. Ministar Krstičević zahvalio je djelatnicima zdravstvene struke za svakodnevni rad i trud koji su u proteklom razdoblju uložili u borbi protiv epidemije koronavirusa i u korist zdravlja hrvatskih vojnika.

”Zahvaljujući vama i zajedničkom radu svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti Republika Hrvatska polako, ali sigurno pobjeđuje ovu epidemiju čemu svjedoče svakodnevni rezultati. Pozitivnim rezultatima pridonijela je pravodobna reakcija i zaštitne mjere koje su poduzimane, a koje je predlagala zdravstvena struka.”

Osvrnuvši se na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj vojsci, ministar je rekao da su pravodobno poduzete sve potrebne mjere zaštite od prodora virusa u obrambeni sustav.

”Zdravlje i sigurnost pripadnika Hrvatske vojske naš je prioritet,” istaknuo je rekavši kako su ostvareni pozitivni rezultati produkt provedenih mjera, od organizacije rada u timovima, pravodobne reakcije u slučajevima oboljelih pripadnika HV-a u Hrvatskoj i međunarodnim misijama do organizacije strateškog prijevoza medicinskih timova i oboljelih pripadnika u suradnji sa saveznicima. ”Veliko poštovanje i priznanje vama, jer zahvaljujući vama virus nije ušao u vojarne,“ naglasio je ministar te dodao: ”Uvjeren sam da ćemo i u vremenu koje je pred nama i koje je prepuno izazova pobijediti kao i u svemu do sada te zajednički nastaviti raditi na boljitku Hrvatske i njezinih građana. Vama cijenjeni liječnici i epidemiolozi želim uspješan nastavak rada u borbi s ovom epidemijom, koja unatoč dobrim rezultatima i dalje traje,“ rekao je na kraju ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj također je zahvalio svim predstavnicima zdravstvene i veterinarske struke na dosadašnjem trudu i zalaganju. Osvrnuvši se na sve provedene mjere i aktivnosti u sprečavanju širenja zaraze admiral je istaknuo: ”Rezultati pokazuju da radimo dobro. Iskrene čestitke.”

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul rekao je kako su zdravstveni djelatnici Hrvatske vojske od samog početka shvatili ozbiljnost situacije oko pandemije te se odmah stavili na raspolaganje za pomoć kome god je to bilo potrebno te će tako nastaviti i u budućnosti.

Načelnik Odjela za preventivnu medicinsku zaštitu brigadir Vedran Čilić izvijestio je o dinamici aktivnosti od početka pandemije u RH i zahvalio nadređenima na razumijevanju u provedbi svih preporučenih mjera.

 OJI