Izvori o djelovanju JNA i srpskih postrojbi u Lici protiv Republike Hrvatske, 1991.-1992. (XXIV. dio)

Nakon sukoba na Uskrs 31. ožujka 1991. u Nacionalnom parku Plitvička jezera, JNA (Izdvojeno komandno mjesto 5. vojne oblasti JNA iz Plitvica) i srpske snage u Lici pozorno su promatrale hrvatske snage i izviđale područja na kojima su boravile te bilježile podatke o njihovoj veličini i kretanju. Izvješća pokazuju gdje su hrvatske snage bile stacionirane u pokušaju obrane i očuvanja teritorijalne cjelovitosti RH, no upitno je jesu li brojevi u tim izvješćima točni.

Primjerice, izvješće od 7. lipnja 1991. iz Gračaca donosi obavijesne podatke o hrvatskim mjestima Parčiću, Sekulićima i Lovincu, te broju pripadnika MUP-a RH podrijetlom iz tih mjesta, razmještaju, broju i opremi redarstvenika u njima, kao i pojedincima koji su organizirali obranu u Lovincu:

Od sela Ploče do zaseoka Ličine ima 4 kilometra. Ličine su zadnje srpske kuće prema Lovincu. Do prvih hrvatskih kuća ima 300 metara.

Hrvatsko selo Parčić ima 10 kuća, a u redarima se nalazi trojica njihovih mještana. U produžetku Parčića nalaze se Sekulići, udaljenost je oko 1 km, selo ima 8 kuća, a u redarima imaju 2 mještanina. Sekulići su udaljeni od Lovinca 2 km. Lovinac broji 800 stanovnika. Ukupno iz Lovinca i Svetog Roka u redarima se nalazi 25 njihovih mještana.

U Lovincu je stacionirano oko 105 redarstvenika i to:

– u kafani ‘GRILL’ kod B. B. 15 redarstvenika,

– u centru Lovinca, stara tvornica ‘Šimecki’ 60 redara,

– kod Z. P., njegova je kuća uz kafanu ‘GRILL’, nalazi se 20-30 redarstvenika.

Redari se hrane u staroj zgradi pošte, zgrada se nalazi preko puta tvornice ‘Šimecki’.

Glavni organizatori u Lovincu su: P. Z., B. T., B. S. Redarstvenici su naoružani sa: automatima, heklerima, škorpionima, a imaju i kutije u kojima je vjerojatno suzavac ili bojni otrovi. Od vozila imaju Zastave 101 i Juge, a koriste i civilna vozila.

U Lovincu sada radi izvjesni I., T. sin, rođen 1950. godine. U Zagrebu je obučavao specijalce, a rodom je iz Vranik sela. (HR-HMDCDR, 71., kut. 1)

I u drugom su izvješću iz Gračaca istog dana navedeni obavijesni podaci o rasporedu, broju, ponašanju i kretanju pripadnika MUP-a RH u Lovincu i okolici:

IZVIĐANJE REONA LOVINAC 7. 6. 1991.

GRAČAC 1:50 000

U LOVINCU SE NALAZI OKO 40 REDARA. IZVIĐANJE VRŠE PREMA PLOČI. KONTROLU SAOBRAĆAJA VRŠE PREMA GLAVNOJ CESTI NA RASKRSNICI SA DVA PATROLNA VOZILA. RASPOREĐENI SU PO KUĆAMA U GRUPAMA OD 3-4 REDARSTVENIKA. PATROLA JE NA RASKRSNICI PREMA LOVINCU, A UGLAVNOM JE U KAFANI, KOJA SE NALAZI NA RASKRSNICI. U SAMOM LOVINCU, REDARSTVENICI KOJI NISU NA SLUŽBI, NE RADE NIŠTA UGLAVNOM STOJE SA MJEŠTANIMA. SA PATROLNIM VOZILOM DOLAZE DO RELACIJE GRADINA K. 727. – BUKANJA I TU IMAJU STRAŽU I PATROLU. PATROLNO VOZILO OSTANE NA CESTI, A ONI SE POVUKU U ŠUMU.” (HR-HMDCDR, 71., kut. 1)

U trećem izvješću tog dana 7. lipnja iz Gračaca, o zapažanjima u Ličkom Osiku, Lovincu i Barletima, navedeno je da se u Barletima priprema useljenje “MUP-ovaca”, da Ličkom Osiku prijeti opasnost od napada “MUP-ovaca”, te da su “u Lovincu svi civili pobjegli radi naše vježbe i da je skladište minirano”. Također se navodi kako izvjesni P. Janko može pomoći u prijevozu oružja jer vozi “furgon” od 20 tona za Narodnu banku, pa da se s njim može stupiti u kontakt preko njegova rođaka Nikole T. On je dostupan preko centra veze u Gračacu, a da bi se to organiziralo trebalo je naći “uticajnog čovjeka u SDK ili Narodnoj banci”. (HR-HMDCDR, 71., kut. 1)

Nekoliko dana poslije, 10. lipnja 1991., u izvješću koje je general-major Ciril Zabret poslao s “Izdvojenog komandnog mjesta” na Plitvicama Komandi 5. vojne oblasti JNA (naslovljeno na gen. ppuk. Andriju Rašetu) o jačini i rasporedu pripadnika MUP-a RH na Ljubovu te incidentima u razdoblju od 25. svibnja do 10. lipnja 1991., navedeno je:

KPD Ljubovo – zatvorska ekonomija obezbeđena je sa 12 stražara koji su raspoređeni na sedam stražarskih mesta. Određena stražarska mesta su udvojena. Ukupno na Ljubovu boravi 40 pripadnika MUP-a. Stražari koji se nalaze na stražarskom mestu na glavnoj komunikaciji Bunić – Široka Kula vrše kontrolu vozila i putnika. (Vrše pretres vozila i putnika i pri obavljanju tog posla su grubi što dolazi do izražaja kod pretresa žena).

U toku noći 26/27. 05. 1991. na Ljubovu oko 23,45 iz pravca zatvorske ekonomije čuli su se kratki rafali iz automatskog oružja.

Dana 29. 05. 1991. god. na Ljubovu je obavljen razgovor u vremenu od 16,30 č – 17,45 između predstavnika OB IKM – Plitvice, predstavnika Svaračkovo Selo i zapovednika MUP-a na Ljubovu. Sastanak je održan na zahtev predstavnika Svračkovog Sela zbog učestalih provokacija pripadnika MUP-a sa Ljubova, isti su navraćali u selo i plašili meštane (čarapa na glavi), pretili im da ne smeju ići po drva i da se ne smeju nikom žaliti.

Dana 29. 05. 1991. god. došlo je do ubistva jednog pripadnika MUP-a u zatvorskom krugu.

Dana 05. 06. 1991. god. na Ljubovu na otvorenom prostoru pripadnici MUP-a su vršili obuku u borilačkim veštinama.

Dana 07. 06. 1991. god. oko 03,50 iz pravca zatvorskog kruga čula su se dva kratka rafala.

Dana 08. 06. 1991. god. na Ljubovu oko 10,50 čula su se dva pucnja iz pravca stražara koji se nalazi na putu za Svračkovo selo. (HR-HMDCDR, 116., kut. 23)

U tom se razdoblju intenzivira agresivno ponašanje srpskih snaga i njihovo naoružavanje. O tome, kao i o incidentima koje su srpske snage izazvale u tom razdoblju svjedoče i izvori srpske provenijencije. Primjerice, Izvješće “Službe državne bezbednosti SAO Krajine” iz Knina od 11. lipnja 1991. govori o upadu specijalnih snaga iz Knina u BiH i kratkotrajnoj blokadi srpskih snaga kod Udbine koju je provela oklopna jedinica JNA te o dolasku nove pošiljke oružja u Knin, uhićenju četvorice hrvatskih policajaca kod Gračaca i ekspanziji četništva među mlađim ljudima. Izvješće jasno potvrđuje suradnju JNA i srpskih snaga u Hrvatskoj, kao i naoružavanje tih snaga oružjem JNA.

 

PRESEK AKTUELNIH INFORMACIJA

[…] VOJNI KOMPLEKS

  • U Bosanskom Grahovu i Drvaru izvršena demonstracija sile specijalnih snaga SAOK. Radi se o Martićevoj preuranjenoj improvizaciji, kojoj se neuspešno suprotstavio Milan Babić (na zahtev Radovana Karadžića iz SDS BiH). […]
  • Oklopne jedinice V. armijske oblasti JNA, locirane na Plitvicama, izvršile su blokadu Udbine (15 vozila), a samim tim i blokadu jednog odreda specijalnih jedinica SAOK koji sprovodi obuku na tom terenu. Situacija izglađena, adekvatnim dogovorom sa predstavnicima JNA i SSUP-a. Naše jedinice u punom sastavu i dalje drže Udbinu, ovog puta u dogovoru sa JNA. Naime u nastalom sporu Komanda Kninskog korpusa JNA stala je na stranu naših jedinica, što je bitno doprinelo smirivanju situacije, bez remećenja naših planova odbrane.
  • Nova pošiljka naoružanja i opreme uspešno stigla.
  • Iz magacina kninskog korpusa JNA omogućeno nam je izuzimanje izvesne količine teškog naoružanja, namenjenog TO-u, 2 BST i 8 RRB, kao i 2 MB 60 mm, koji su već, zajedno sa odgovarajućom municijom, stavljeni u funkciju odbrane.
  • Ukazala se velika potreba za iskusnim štabnim oficirom, koji bi stalno bio stacioniran u komandi specijalne jedinice. Naš predlog za lice koje bi eventualno moglo obavljati tu dužnost, dostavićemo posebno.
  •  

BEZBEDONOSNI KOMPLEKS

[…] – Uspešno realizovana akcija hvatanja četvorice ubačenih redarstvenika, izviđača u reonu Gračac – Udbina – Korenica. Obrada u toku. Prvi rezultati povoljni, o čemu ćemo vas obavestiti posebnim izveštajem. Razmatramo mogućnost zamene ovih lica za naše ljude uhapšene na Plitvicama.

– Zapažena neorganizovana ekspanzija četništva među mlađim ljudima, koju uspešno suzbijamo.

– Prikupljena kompromitujuća dokumentacija za novopostavljenog ministra MUP-a SAOK, obzirom da se radi o licu koje se u dužem vremenskog periodu bavilo privrednim kriminalom.

– Obuka udarno-diverzantskih grupa SDB-a sa rubnih područja SAOK, teče po planu.

Tekst: dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Centra