Simulatori

Kako pripremiti vojnike u miru za ono što ih čeka u ratu, ili danas, u mirovnoj misiji. To je pitanje jedno od središnjih koje muči vojne planere diljem svijeta. Stalna istraživanja i primjena modernih tehnologija čini se jednim od načina da se ta teška i važna zadaća obavi brzo, jeftino i kvalitetno

Simulator za samovoznu haubicu M109 tvrtke RUAG,  foto: RUAG

Proračuni za obranu brojnih država su prenapregnuti i trpe česta smanjenja. Istodobno, vojska ima potrebu nabavljanja novih, modernih i naravno skupih borbenih sustava. A za svaki od tih novih borbenih sustava, od obične jurišne puške pa do tenka, treba osmisliti i primijeniti u praksi odgovarajući komplet za izobrazbu korisnika. Kako se moderne vojske sve više angažiraju u raznim mirovnim misijama diljem svijeta, tako raste i važnost dobre izobrazbe vojnika za učinkovitu i preciznu uporabu oružja kojim raspolažu.

Zato brojne napredne vojske ulažu mnogo napora u razvijanje dobrih trenažnih sustava kako bi unaprijedile izobrazbu i osposobile vojnike za izvođenje najsloženijih operativnih zadaća. Pritom se nastoje što više oslanjati na nove tehnologije, uporabu računala, računalnih mreža za simulacije te integriranih sustava za izobrazbu koje mogu rabiti razne grane, rodovi i službe.

Tako je američko ministarstvo obrane ustrojilo inicijativu Advanced Distributive Learning (ADL) kao sredstvo za razvijanje i primjenu tehnologija za izobrazbu u sklopu cijelog ministarstva.

Inicijativa ADL obuhvaća strukturirane, prilagodljive i udružene napore javnog i privatnog sektora na razvoju standarda, alata i sadržaja za izobrazbu budućnosti. Vizija voditelja inicijative ADL je osigurati korisnicima pristup visokokvalitetnom učenju i prilagodba procesa svakom polazniku posebno. I sve to uz prihvatljivu cijenu i mogućnost učenja bilo gdje i bilo kad. Iako to na prvi pogled djeluje kao marketinški oslikana budućnost koja se nikad neće ostvariti, treba imati na umu kako postoje brojni zainteresirani korisnici koji jedva čekaju takvu mogućnost i spremni su poduprijeti razvoj i investirati novac kako bi u stvarnosti dobili ono što istraživači nagovještaju kao moguću budućnost.

Simulator za vozače oklopnih vozila, foto: RUAG

Virtualna bojišnica
Američke napore slijede Australci koji od ljeta 2007. imaju mogućnost umrežavanja svojega središta za izobrazbu sa sličnim američkim središtem. To omogućava australskim i američkim postrojbama zajedničko uvježbavanje u umreženim, naprednim, visokotehnološkim uvjetima. Napredne simulacije mogu se dopunjavati novim mogućnostima i scenarijima, kako bi izobrazba bila što realističnija.

Namjena tih novih alata za izobrazbu je povećati operativne sposobnosti, borbenu spremnost i interoperabilnost. Uvode se virtualne i konstruktivne tehnologije koje omogućavaju izobrazbu u realnom vremenu.

Novi sustavi za izobrazbu omogućavaju integriranje i postojećih naprednih tehnologija obuke kao što je laserski trenažni sustav za pješaštvo i oklopništvo s drugim sustavima. Smatra se kako će američko-australska suradnja na zajedničkim umreženim simulacijskim alatima omogućiti lakše integriranje i pripreme za vježbe na terenu, ali u konačnici i za zajedničko djelovanje u stvarnim uvjetima.

Vojske diljem svijeta u svoje programe izobrazbe ugrađuju iskustva iz mirovnih misija, kako što su one u Afganistanu i Iraku, ili pak modernih sukoba, kao što su iskustva izraelske vojske iz operacija u Gazi i Libanonu.

Za postrojbe na terenu koje sudjeluju u takvim mirovnim i sličnim misijama i kojima je osvajanje “srca i uma” lokalnog stanovništva visoko na listi prioriteta, važno je imati moderan i učinkovit model izobrazbe koja će ih pripremiti za sve izazove.

No, nije bitno vojnike i zapovjednike poučiti u vojnim i psihološkim vještinama, treba ih poučiti i kulturnim značajkama sredine u koju dolaze. Tako britanska tvrtka LINE Communication Group, specijalizirana i za e-učenje, za potrebe britanskog ministarstva obrane razvija tečajeve o kulturološkim značajkama Iraka i Afganistana. Taj je tečaj osmišljen za britansko osoblje koje odlazi u ta područja, kako bi se lakše snašlo u drukčijem okruženju i učinkovito obavljalo zadaće.

Izobrazba se provodi interaktivnim, vizualno realističnim scenarijima koji će polaznicima tečaja pokazati kako akcije osoblja na terenu interpretiraju obični građani područja na koje će biti upućeni.

Danas je jasno kako je ponašanje većih skupina domicilnog stanovništva također čimbenik o kojem treba voditi računa. Taj je čimbenik dosad najčešće bio zanemaren, ili mu se nije poklanjala dostatna pozornost. No, situacija u kojoj se male vojne postrojbe upućuju u naseljena i urbanizirana područja nameće potrebu njihove izobrazbe u postupanju u takvim situacijama, posebice ukoliko je masa civila neprijateljski raspoložena.

Kako tržište naprednih vojnih simulacija raste, sve se više tvrtki odlučuje razvijati aplikacije i usluge u tom području. Kanadska se vojska odlučila za tvrtku Engenuity Technologies koja im osigurava razvoj aplikacija za vizualizaciju i simulaciju. Proizvod iste tvrtke koji se zove AI.implant američka vojska kombinira s aplikacijom OneSAF (One Semi-Automated Forces) kako bi povećala realnost i učinkovitost vojnih simulacija. AI.implant je izvorno razvijen kao snažan alat za razvoj igara i omogućava jednostavno stvaranje i kontroliranje entiteta u složenim situacijama. Zbog mogućnosti preciznog simuliranja ponašanja gomila ljudi i vozila osobito je pogodan za trening urbanih situacija i simuliranje projekata koji zahtijevaju realistično i dinamično okružje za dočaravanje djelovanja u urbanim uvjetima. Nudi 3D entitete sposobne za nasumično i neplanirano, kompleksno i nepredvidivo ponašanje. Jedan od najvažnijih uvjeta za stvaranje simulatora za uvježbavanje operacija u urbanom okolišu je stvaranje skalabilne gomile koja se ponaša realno, odnosno kao u stvarnosti. Tehnologija A.I.implant omogućava simuliranje gomila ljudi, nerede i paniku u virtualnom svijetu. To u konačnici znači bolje pripremanje vojnika za suočavanje sa sličnim situacijama u stvarnom svijetu tijekom mirovnih operacija.

Jedna od bitnih vještina koja se pokazala vrlo važnom u operacijama u Iraku i Afganistanu je pratnja konvoja, odnosno uvježbavanje za nju. U tome treningu se rabe razni pristupi, od svima dostupne računalne igre America Army pa do naprednih simulatora kao što je Virtual Combat Convoy Trainer tvrtke Lockheed Martin. Važan dio je i uvježbavanje vozača i posada lakih vozila Humvee. Zato je tvrtka L3 načinila simulator za oklopljeni Humvee M1114. Simulator omogućava uvježbavanje raznih vještina potrebnih vozaču za sigurnu vožnju u opasnom okružju. Ima trokanalni plazma zaslon, volan s povratnom silom kako bi vozač imao iskustvo što sličnije stvarnosti. Instruktor ima puni nadzor nad simulacijom i može kontrolirati tijek treninga na posebnom zaslonu osjetljivom na dodir. Ista tvrtka nudi i simulator Virtual Warrior Interactive koji uvježbava pješake kako djelovati s konvojima, tenkovima, oklopnim vozilima i helikopterima na virtualnoj bojišnici. Simulator omogućava pogled od punih 360 stupnjeva, a okolina se može simulirati prema potrebi. Programirani su i paljbeni učinci raznih vrsta oružja, a scenariji su rađeni tako da budu preslika stvarnosti.

Izobrazba za specifične zadaće
Vojnici koji su u sastavu posade borbenih vozila također trebaju poseban pristup izobrazbi. Odgovor za njih su simulatori raznih borbenih platformi, kako bi se njihova izobrazba unaprijedila i učinila realističnom.

Kako su tenkovi još uvijek vodeća kopnena borbena platforma, simulatorima za njih se posvećuje velika pozornost. Svaka moderna vojska ima nekakav sustav simulatora kojim pojednostavljuje, ubrzava i pojeftinjuje obuku posada tenkova. Od relativno jednostavnih simulatora koji omogućavaju uvježbavanje osnovnih funkcija i svladavanje početnog snalaženja u novom borbenom sustavu pa do naprednih koji se pojavljuju u zadnje vrijeme i nije tako velika razlika. Osnovno je načelo isto, promijenila se samo tehnologija kako bi se osiguralo što vjernije simuliranje uvjeta u tenku na bojištu.

Današnji simulatori omogućavaju napredni trening vrlo sličan stvarnom životu. Stvaraju visokokvalitetnu virtualnu sliku okoline i omogućavaju fleksibilno uvježbavanje raznih operativnih situacija. Daju realistični prikaz podataka s različitih senzora, djelovanje oružja i drugih tenkovskih podsustava.

Simulator za izobrazbu posada bespilotnih letjelica, foto: CAE

Omogućavaju da se odvojeno uvježbava uporaba borbene opreme i taktičko postupanje na terenu, a naravno, moguće je i kombiniranje prema potrebama. Obično su dostupni u tri moguće izvedbe: kao stacionarni simulatori, kao mobilni koji oponašaju izgled opreme za koju uvježbavaju, i treća opcija je da se simulatori ugrade u postojeće borbene sustave kako bi obuka bila najsličnija stvarnosti.

Njemačka tvrtka Rheinmetall Defence Electronic razvila je topnički elektronički sustav za uvježbavanje ELSA. Namijenjen je obuci posada raznih borbenih vozila, posadama sustava za ciljanje i nadzor te pripadnicima topničkih postrojbi. Tvrtka je za potrebe švicarske vojske sustav prilagodila borbenom vozilu pješaštva CV 9030 i ostaloj topničkoj opremi.
Tvrtka RUAG, vodeći proizvođač obrambene opreme u Švicarskoj, također proizvodi zanimljiv simulator. Riječ je o simulatoru za vozače Advanced Driver Training System (A-DTS). Zamišljen je kao jeftin i učinkovit simulator na kojemu se uvježbavaju procedure i postupci popraćeni odgovarajućom zvučnom kulisom. Omogućava upoznavanje s osnovnim značajkama sredstva, unutrašnjošću, pravilnim načinom izvođenja potrebnih operacija, upoznavanje s vozačkim komandama i signalnim uređajima te uvježbavanje kvarova i sličnih problema u raznolikim situacijama. A-DTS ima elektromehanički sustav koji omogućava simuliranje dinamičkih značajki u šest osi i radi u suglasju s 3D vizualizacijskim sustavom, te s odgovarajućim audiosustavom koji omogućava i zvučnu sliku okoline najsličniju stvarnosti. Nadzorni sustav s pet zaslona omogućava instruktoru stvaranje, nadzor i procjenu vježbe te izradu analize nakon vježbe. Elektronička karta pokazuje trenutačnu situaciju u prometu, prikazuje se i status vozila te prikaz slike koju vidi polaznik u simulatoru, uključujući i sliku koju polaznik vidi u retrovizorima.

Uvježbavanje pravilne uporabe radiokomunikacijske opreme također je važan dio znanja koje svaki polaznik na simulatoru A-DTS svladava tijekom taktičkog treninga. Taj je dio izobrazbe polaznika riješen posebnom PC aplikacijom koja omogućava simuliranje radio i interkom komunikacije. Simulacija uključuje i buku bojišta.
A-DTS simulator može se prilagoditi različitim tipovima vozila. Zasad su simulatori prilagođeni za dvadesetak različitih tipova kotačnim i gusjeničnih vozila. Među njima su npr. ruski BMP-3. južnoafrički G6, američki M109, češka Tatra ili poznati Humvee.

Britanska je vojska od tvrtke CAE nabavila 36 simulatora Warrior Infantry Fighting Vehicle Gunnery Turret Trainers. Riječ je o simulatoru za uvježbavanje posada britanskog borbenog vozila pješaštva Warrior. Manji dio simulatora je raspoređen u školu za izobrazbu posada borbenih vozila pješaštva britanske vojske, a ostatak se razmješta u mehanizirane postrojbe. Rabe se za umreženi trening posada na razini voda.

Tvrtka CAE ima bogato iskustvo u izradi simulatora raznih vrsta i namjena. Iako je najpoznatija na području simulatora za civilne letjelice, ima proizvode i za potrebe vojske. Dosad su dostavili brojne simulatore raznih borbenih vozila, uključujući i tenkove. Tu su simulatori za lakša vozila Scorpion 76/90, M57, Warrior i Leopard 2.
Ti simulatori uključuju kvalitetne ciljničke sustave s povećanjem, sustave za uvježbavanje noćnog djelovanja (uporabom pojačivača slike ili termovizora) te vjerna radna mjesta svih članova posade.

Jedna od važnijih mogućnosti je osposobiti polaznike u paljbenom djelovanju iz pokreta i sve više simulatora za kopnena borbena vozila ima takvu mogućnost. Osim toga, simulatori omogućavaju svim članovima posade da se, bar u osnovama, osposobe za preuzimanje radnih zadaća ostalih članova posade. Time se uz manja ulaganja dobiju svestraniji vojnici koji mogu obavljati više raznih zadaća ako se za to naglo ukaže potreba.

Sukobi u urbanom području
Gradovi su od samih početaka civilizacije imali posebno značenje kao mjesta s velikom koncentracijom ekonomske i političke moći. Procjenjuje se kako će do 2010. godine oko 75% svjetske populacije živjeti u gradovima. Mnogi stratezi predviđaju kako će se ratovi u 21. stoljeću odvijati ponajviše u gradovima. Zato je MOUT (Military Operations in Urban Terrain – vojne operacije u urbanom okružju) kratica, ali i cijela filozofija koja bitno utječe na oblike djelovanja moderne vojske.

Radna stanica na simulatoru za instruktora koji planira, određuje parametre, nadgleda i ocjenjuje izobrazbu polaznika, foto: CAE

Vojske diljem svijeta nastoje zato svojim pripadnicima pružiti najbolju dostupu izobrazbu za djelovanje u MOUT operacijama. Nizozemska je vojska na 1500 hektara ustrojila vježbovno središte s više od stotinu građevina raznih tipova, od kuća, radionica, dućana pa do stambenih i javnih zgrada.

Na tom se vježbalištu rabi sustav MILES (Multiple Integrated Laser Engagement) za uvježbavanje vojnika u specifičnostima djelovanja u urbanom okružju. Opremu je dostavila i švedska tvrtka Saab, čiji sustav sliči MILES-u, a sastoji se od osobnog uređaja za detekciju sa senzorima koje vojnici nose na kacigi i jakni. Ti senzori omogućavaju registriranje “pogodaka” ostvarenih laserskim markerima koji se postavljaju na oružje i simuliraju putanju metka.

I norveška vojska ima sličan poligon namijenjen naprednom uvježbavanju vojnika. Taj je poligon također opremljen modernom tehnologijom, kako bi uvježbavanje kod vojnika budilo što veći osjećaj stvarnosti i bilo što sličnije stvarnim operacijama. Uz poligon za bojno gađanje pravim streljivom tu je i poligon za uvježbavanje MOUT operacija, prostor za uvježbavanje prijelaza vodenih zapreka. Poligon omogućava uvježbavanje pješaštva za združeno djelovanje sa zrakoplovnim snagama, odnosno avionima i helikopterima koji pružaju blisku zračnu potporu.

Od opreme raspolaže naprednim računalnim simulatorima za izobrazbu vozača i posada borbenih vozila, kombiniranim borbenim simulatorom te simulatorom za izobrazbu stožera i zapovjedništava. Središte je ustrojeno, u nekim elementima, po modelu javno privatnog partnerstava jer tehničku potporu za neke sustave osiguravaju komercijalne tvrtke (outsorcing).

Na tom se poligonu uvježbavaju i posade tenkova Leopard 2 i borbenih vozila pješaštva CV9030. Riječ je o simulatorima koji uz potpunu simulaciju radnog okružja simuliraju i dinamički dio izobrazbe. Kako bi se simulirao i dinamički dio simulatori su postavljeni na motorizirane nosače koji dočaravaju kretanje, kočenje, skretanje i ostale moguće dinamičke aktivnosti oklopnih vozila.

Izobrazba topnika za ta vozila ostvaruje se kombiniranjem interaktivnog videoprikaza i dvostranog laserskog sustava za simulacije BT46 švedske tvrtke Saab. Na velikom poligonu su potavljeni fiksni iskačući tenkovski ciljevi BT18 i pokretni tenkovski ciljevi BT37.

Sličan vježbovni poligon ima i Finska, koja iako nije članica NATO-a usko surađuje s Norveškom i drugim nordijskim državama u sklopu Nordijske borbene skupine. Finski je poligon u sastavu brigade Pori, prostire se na oko 10 500 hektara, a ima nekoliko manjih poligona za gađanje, dijela za uvježbavanje amfibijskih operacija i dijela za uvježbavanje MOUT operacija.
Kako je Finska zemlja s tisuću jezera, ustvari više desetaka tisuća jezera, važnost amfibijskih operacija je istaknuta u vojnoj doktrini. Zato je obučavanje vojnika za taj tip operacija vrlo važno.

Jedan od dostavljača opreme je švedska tvrtka Saab čiji se laserski sustav za simulaciju borbenih djelovanja rabi u izobrazbi. Dostavljeni su uređaji BT41 i BT46 koji se mogu rabiti na tenkovima Leopard 2 i borbenim vozilima pješaštva CV 9030.

Finska brigada Pori godišnje uvježba oko 1500 ljudi, a za potrebe mirovnih operacija uvježba ih 350. Finska je sudjelovala u nekoliko mirovnih misija, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Kongo.

Još jedna europska nečlanica NATO-a, Švicarska, također ulaže znatna sredstva u izobrazbu vojnika. Nekomu će to djelovati čudno jer Švicarska njeguje višestoljetnu tradiciju neutralnosti i nije sudjelovala u velikim sukobima na europskom tlu koji su obilježili 20. stoljeće. No. dobri poznavatelji Švicarske znaju kako je ona uvijek svoju neutralnost podupirala snažnim i dobro uvježbanim oružanim snagama teritorijalno-milicijskog tipa. Kod takvih je snaga, koje se temelje na snažnoj pričuvi, izobrazba vrlo važna, pa Švicarska ima dugu tradiciju u tome. Švicarska vojska također sudjeluje u mirovnim misijama, npr. u onoj u Bosni i Hercegovini.

Moderno središte za izobrazbu ustrojeno je u Walenstadtu blizu Zuricha, a opremljeno je brojnom naprednom opremom za izobrazbu. Glavni partner u dostavi i održavanju tih sustava za uvježbavanje je domaća tvrtka RUAG.

Za uvježbavanje operacija u MOUT scenariju, odnosno operacija u urbanom okružju razvijen je poseban sustav praćenja osoba koji omogućava praćenje točnog položaja svakog vojnika na poligonu, vani i u građevinama, s preciznošću od oko jednog metra.

Jedan od specijaliziranih uređaja tvrtke RUAG služi za izobrazbu pirotehničara. Omogućava izobrazbu za svladavanje vještina potrebnih za onesposobljavanje i deaktiviranje raznih eksplozivnih naprava i mina iznenađenja. Riječ je o malom, autonomnom višenamjenskom pirotehničkom simulatoru koji se postavi na željeno mjesto i aktivira.
I francuska je vojska izabrala RUAG-ov simulator, i to za pješačko oružje. Nakon sveobuhvatnih terenskih testiranja, francuska uprava za naoružanje DGA zaključila je kako RUAG-ov simulator odgovara. Planirano je da se do kraja 2008. francuskoj vojsci dostavi 4300 simulatora.

Ti simulatori u francuskoj imaju naziv Simulateur de Tir de Combat aux Armes legeres – Nouvelle Generation (STC AL-NG) i uključuju jaknu sa senzorima za detektiranje laserskog zračenja, senzore za kacigu te laserski transmitera za razne tipove pješačkog oružja, od jurišne do snajperske puške.
Sustav STC AL-NG omogućit će francuskim vojnicima temeljnu obuku u taktičkoj uporabi pješačkog oružja.

Marijo PETROVIĆ