Svečano otkriveno spomen-poprsje Damira Tomljanovića Gavrana

”Otkrivanje spomen-poprsja tek je naša mala zahvalnost čovjeku koji je sebe, sa svojim Tigrovima, stavio na raspolaganje svojoj jedinoj domovini Hrvatskoj. Nije se štedio, znao je kakvim je pogibeljima izložen i bio je spreman na žrtvu. Sloboda Hrvatske bila je njegov cilj,” istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević

U vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi 30. je svibnja održana ceremonija otkrivanja spomen-poprsja junaka Domovinskog rata, stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana čije ime nosi Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta smještena u ovoj vojarni.
Otkrivanju poprsja nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane nekadašnji zapovjednik 1. gardijske brigade i jedan od inicijatora podizanja spomen-biste umirovljeni brigadni general Božo Kožul, zamjenik ravnatelja VSOA-a brigadni general Ivica Komljen, ratni zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi Marijan Mareković, zamjenik zapovjednika HVU-a ”Dr. Franjo Tuđman“ brigadir Željko Dadić, zapovjednik Dočasničke škole ”Damir Tomljanović Gavran“ pukovnik Zdenko Šakota, nekadašnji zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi Ivica Krizmanić, predstavnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, izaslanici Grada Požege i Požeško-slavonske županije te obitelj Damira Tomljanovića Gavrana.

“Ponosan sam što se spomen-poprsje Damira Tomljanovića Gavrana otkriva 30. svibnja, na dan kad se nekad slavio Dan državnosti. Vjerujem i podržavam ideju da ovaj datum, koji je bio toliko prihvaćen u hrvatskom narodu, ponovno bude Dan državnosti, jer i na taj način čuvamo vrijednosti na kojima počiva hrvatska država,” rekao je ministar Damir Krstičević.
U svojem obraćanju ministar Krstičević istaknuo je da bez ljudi poput Tomljanovića Gavrana koji je bio velik moralni uzor i istinska legenda, ne bi bilo ni Hrvatske vojske, ni slobode, ni Hrvatske.

”Bilo je u našim redovima onih koji su se nametnuli kao uzori, kao vođe. Jedan iz tog časnog stroja bio je i naš Gavran. Današnje otkrivanje spomen-poprsja tek je naša mala zahvalnost čovjeku koji je sebe, sa svojim Tigrovima, stavio na raspolaganje svojoj jedinoj domovini Hrvatskoj. Nije se štedio, znao je kakvim je pogibeljima izložen i bio je spreman na žrtvu. Sloboda Hrvatske bila je njegov cilj,” istaknuo je Krstičević. ”Nakon njegove tragične smrti”, nastavio je ministar Krstičević, ”nisu ga zaboravili ni hrvatski vojnici, ni narod. Na prijedlog umirovljenog generala Ante Gotovine predsjednik Franjo Tuđman u Šepurinama je 1994. otvorio Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva pod nazivom ”Damir Tomljanović Gavran, a danas njegovo ime nosi Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta. Ministar Krstičević naglasio je kako je profesionalni dočasnički kadar kralježnica Hrvatske vojske.

“Zbog realističnije obuke i spremnosti, planira se ponovno uspostavljanje tečaja za borbenu obuku dočasnika i vojnika elitnih pješačkih postrojbi. Tečaj će biti prilagođen modernim potrebama i izazovima, ali i obogaćen iskustvima koja smo stekli u završnim operacijama Domovinskog rata,” pojasnio je Krstičević. Taj će tečaj nositi ime još jednog junaka Domovinskog rata, Marka Babića, koji je braneći Vukovar sam uništio 14 tenkova.

Ministar Krstičević tom je prilikom najavio i kako će zagrebačka vojarna “Croatia” ponijeti ime 1. gardijske brigade Tigrovi, u skladu s odlukom da Hrvatska vojska bude prožeta simbolima Domovinskog rata.
Okupljenima se obratio i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović rekavši kako je Tomljanović Gavran uvijek bio prvi na čelu svoje postrojbe, a uzrečica Stižem prijatelju njegovim suborcima ulijevala je sigurnost u teškim trenucima na ratištu. Govoreći o Dočasničkoj školi, general Matanović istaknuo je kako je njezina temeljna zadaća izobrazba cjelokupnog dočasničkog kadra za sve dočasničke dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

”Dočasnici Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata i u svim operacijama potpore miru dali su svoj izniman doprinos. Zato, samo dobrom izobrazbom i obukom, temeljenoj na iskustvima Domovinskog rata, naše Oružane snage mogu biti ono što su bile i u proteklih dvadeset i sedam godina: jamac sigurnosti našoj domovini,” rekao je Matanović. Dodao je kako se, zbog promjena u sigurnosnom okruženju, nastavni planovi, program i obuka stalno prilagođavaju kako bi svi pripadnici Hrvatske vojske bili osposobljeni za brze i učinkovite odgovore na najsloženije suvremene sigurnosne izazove.

Okupljenima su se prigodno obratili i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i jedan od ratnih zapovjednika Tigrova, umirovljeni general Marijan Mareković koji je istaknuo ljudske i vojničke vrijednosti suborca i prijatelja Damira Tomljanovića Gavrana, te pukovnik Zdenko Šakota, zapovjednik Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran”.

Spomen-poprsje Damira Tomljanovića Gavrana, koje je izradio akademski kipar Neven Bilić, blagoslovio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, a nakon toga uzvanici su položili vijence. U glazbenom je dijelu programa nastupila Klapa “Sv. Juraj” HRM-a.
“Zahvaljujem svima što održavaju uspomenu na mojeg sina i sve branitelje. I nakon 25 godina čekam sina da se vrati i još se nisam navikla da je to put bez povratka. Dok sam živa ja i njegovi suborci, živjet će i on s nama,” rekla je majka Damira Tomljanovića Gavrana, Mara Tomljanović.

Damir Tomljanović Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. Poginuo je tijekom obilaska jednog od velebitskih položaja 17. veljače 1994. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu, gdje se svake godine obilježava spomendan njegove pogibije.

Martina Butorac
Snimio Tomislav Brandt