Uz zajedništvo i partnerstvo gradimo jaku i moćnu vojsku

Kontrolno-nadzorni toranj (Range Control Tower), koji je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju izgradilo Zapovjedništvo američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE), osigurat će sigurno i uspješno vođenje i nadzor obuke i vježbi s bojnim gađanjem na zrakoplovnom strelištu vojnog poligona

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju održana je 4. listopada prezentacija kontrolno-nadzornog tornja, donacije vlade Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj vojsci, u sklopu koje je održan prikaz JTAC sposobnosti s američkim avionima F-16 i helikopterima Kiowa Warrior.

Naime, u sklopu prezentacije kontrolno-nadzornog tornja (Range Control Tower), koji je na Slunju izgradilo Zapovjedništvo američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE), održan je metodski prikaz JTAC sposobnosti uz sudjelovanje triju američkih zrakoplova F-16 iz zrakoplovne baze “Aviano” u Italiji i dvaju helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministar Krstičević tom je prilikom istaknuo: “Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske. Vidjeli smo impresivne sposobnosti naših pripadnika, koji su danas navodili američke zrakoplove F-16, a s druge strane, američki su kontrolori navodili naše helikoptere Kiowa Warrior. To je golemo postignuće. Na ovakav način stvaramo zajedništvo i partnerstvo i gradimo jaku i moćnu vojsku.”

Ministar je naglasio i kako će se korištenjem tornja u obuci za potrebe postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstava unaprijediti obuka posada helikoptera Kiowa, a u bliskoj budućnosti i obuka posada helikoptera Black Hawk i pilota novih borbenih aviona. “Konstantno ulažemo u Hrvatsku vojsku, vojne poligone i vojarne samostalno, ali i u suradnji s našim saveznicima i predano ćemo to činiti i dalje,” poručio je ministar i zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu izgradnje JTAC tornja.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst poručio je kako je SAD ponosan saveznik Hrvatske te istaknuo: “Toranj pred nama simbol je kontinuirane potpore Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga.”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov posebno je zahvalio Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, Uredu za obrambenu suradnju, Nacionalnoj gardi Minnesote te Zapovjedništvu američkih snaga za Europu. Rekao je kako će s ovim danom biti podignuta na višu razinu kompatibilnost i interoperabilnost Hrvatske vojske sa saveznicima i partnerima: “Za Republiku Hrvatsku Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner u održavanju i razvijanju njezinih obrambenih sposobnosti. Naša je ambicija dostignutu razinu sposobnosti održavati i unaprijediti.”

Kontrolno-nadzorni toranj (Range Control Tower), koji je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju izgradilo Zapovjedništvo američkih zračnih snaga u Europi, osigurat će sigurno i uspješno vođenje i nadzor obuke i vježbi s bojnim gađanjem na zrakoplovnom strelištu poligona. Projekt izgradnje JTAC tornja financiralo je Zapovjedništvo američkih zračnih snaga u Europi u ukupnom iznosu od 850 000 dolara. JTAC (Joint Terminal Attack Controller) kontrolori bliske zračne potpore kvalificirani su pripadnici oružanih snaga koji s određenog položaja upravljaju djelovanjem borbenih zrakoplova koji provode blisku zračnu potporu i druge napadne zračne operacije.

Izgradnju kontrolno-nadzornog tornja inicirali su pripadnici hrvatskih i američkih oružanih snaga nakon višegodišnje suradnje u provedbi zajedničke obuke i vježbi.

 

Prikaz JTAC sposobnosti

Korištenje RC tornja omogućit će naprednu obuku na bilateralnoj razini između postrojbi Hrvatske vojske i USAFE-a, razvoj i održavanje JTAC sposobnosti, implementaciju operativnih i sigurnosnih procedura u obuci prednjih zračnih kontrolora/JTAC OSRH i zračnih snaga USAFE-a, prije svega iz zračne baze “Aviano” koji nemaju slične mogućnosti obuke u Italiji, zatim unapređenje obuke posada helikoptera Kiowa Warrior OH 58D, a u bliskoj budućnosti i u obuci pilota helikoptera MH-60 Black Hawk i pilota novih borbenih aviona, a postrojbama HKoV-a potpuni nadzor i kontrolu združenih vatri na poligonu, kontrolu uporabe zračne potpore, kao i koordinaciju uporabe bespilotnih letjelica tijekom vježbi i uvježbavanja postrojbi.

Događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i drugi visoki uzvanici.

Doris Ravlić

Foto: Josip Kopi