Velika ulaganja i brz razvoj

Veliki vojni mimohod održan u Pekingu povodom 70. obljetnice utemeljenja Narodne Republike Kine iznenadio je brojnošću novih oružnih sustava

Državni komentatori pohvalili su se da je 40 posto naoružanja na mimohodu prvi put prikazano javnosti (Foto: PLA)

 

Mimohod na trgu Tiananmen 1. listopada bio je najveći u kineskoj povijesti. Trajao je 80 minuta, sudjelovalo je gotovo 15 000 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Kine (People’s Liberation Army – PLA), 580 jedinica vojne tehnike te 160 zrakoplova i helikoptera.Veliki brojevi nisu ništa čudno za Kinu: PLA je najveća vojska na svijetu, koja broji dva milijuna pripadnika, a prije preustroja imala je gotovo pola milijuna više. Vojni proračun 2018. godine bio je drugi na svijetu s 250 milijardi dolara, a Kina je i nuklearna sila s oko 280 nuklearnih bojnih glava. Jedna je od triju zemalja, uz SAD i Rusiju, koja proizvodi vlastiti borbeni avion pete generacije, a istodobno radi i na novoj generaciji nuklearnih podmornica te na izgradnji nekoliko nosača zrakoplova.

Državni komentatori pohvalili su se da je 40 posto naoružanja na mimohodu prvi put prikazano javnosti. Taj je podatak zapanjujući jer je prethodni veliki mimohod u Pekingu održan prije četiri godine, a prije dvije održan je na poligonu “Zhurihe” u Unutrašnjoj Mongoliji. Nameće se jednostavan zaključak: vojna industrija konstantno razvija tehnologiju i pritom proizvodi sve moćniju vojnu tehniku.

U mimohodu i mimoletu sudjelovalo je 47 kopnenih (15 pješačkih + 32 na vozilima) i 12 zrakoplovnih formacija s ukupno 33 različite vrste oružja. U početku, dok su se pješački postroji kretali prema trgu, zrakom su proletjele tri zrakoplovne formacije s po trima helikopterima: jednim srednjim transportnim Z-8 i dvama borbenima WZ-10, od kojih je svaki Z-8 u formaciji nosio po jednu zastavu: prvi državnu, drugi Komunističke partije, a treći zastavu PLA-e. Nakon toga je 20 helikoptera (osam borbenih WZ-10 i 12 naoružanih izviđačkih WZ-19) ispisalo broj 70 u znak 70 godina NR Kine.

Vojnici su nosili različito streljačko oružje: od automatskih pušaka Type 81, standardnih jurišnih pušaka QBZ-95 i QBZ-03, do najnovijih QBZ-191 (Foto: eng.chinamil.com.cn / Mu Keshuang via PLA)

Od planine do obale

Pješačke formacije u 15 postroja nosile su različito streljačko oružje: od automatskih pušaka Type 81, standardnih jurišnih pušaka QBZ-95 i QBZ-03 pa do najnovijih QBZ-191, koje bi uskoro trebale postati nove standardne puške PLA-e. Buka motora značila je da se približavaju 32 formacije na vozilima koje su predvodili zapovjednici pet kineskih teritorijalnih zapovjedništava. Naime, obrana zemlje podijeljena je 2016. u pet teritorijalnih zona (sjeverna, južna, zapadna, istočna i središnja), što je za dvije manje od prethodnog ustroja. PLA ima pet temeljnih ustrojstvenih cjelina: tri grane (kopnena vojska, mornarica, zrakoplovstvo) i dvije postrojbe razine grane (raketne snage i strateške snage za potporu). Dio mimohoda na vozilima sastojao se od kopnenih, mornaričkih, protuzračnih, komunikacijsko-informacijskih, kao i postroja besposadnih sustava, logističkih te postroja dalekometnih raketa (projektila).

Od kopnenih vozila viđeni su tenkovi, laka oklopna vozila, borbena vozila pješaštva, desantna borbena vozila, samohodne haubice, vozila s protuoklopnim sustavima, specijalna vozila koja su prevozila žirokoptere te protuteroristička vozila. U toj formaciji premijerno je prikazan laki tenk Type 15 (ZTQ-15) s tročlanom posadom u novoj digitalnoj kamuflažnoj boji koji već djeluje u operativnim postrojbama na jugu Kine i Tibeta. Izvozno mu je ime VT5. Masa je, ovisno o dodatnom oklopu, od 33 do 38 tona. Ukupno je Tiananmenom prošlo 16 takvih tenkova, prateći 22 glavna borbena tenka Type 99A. Type 15 dizajniran je da bude manji i lakši od tenka Type 99A, a samim tim i upravljiviji na bojištu. Primarno je namijenjen za kretanje planinskim i drugim područjima kojima ne mogu proći teški tenkovi od 50 tona, što uključuje i morsku obalu. Ima 105-milimetarski top koji može ispaljivati sve vrste tenkovskih projektila na udaljenosti do tri kilometra, kao i vođene rakete do pet kilometara. Ima automatski punjač i borbeni komplet od 38 projektila. Sekundarno naoružanje sastoji se od daljinski upravljive oružne stanice s teškom strojnicom 12,7 mm i spregnute strojnice 7,62 mm. Neki dijelovi tenka prekriveni su kavez oklopom za zaštitu od protuoklopnih projektila i raketa. Type 15 pokreće turbodizelski motor od 1000 KS, postiže najveću brzinu od 70 km/h, a s jednim spremnikom goriva može prijeći 450 km.

Jača i pokretljivija

Premijerno je prikazana i samohodna haubica PLC-181 (SH-15), u kalibru 155 mm L/52 na kamionu konfiguracije 6 x 6. Komentatori su rekli da pruža jaču vatru i veću pokretljivost. Najveći domet ovisi o projektilu. Kad je riječ, primjerice, o visokoeksplozivnom raketno potpomognutom projektilu, tad iznosi 50 km. Posluga broji pet članova. Najveća brzina paljbe iznosi od četiri do šest projektila u minuti. U borbenom kompletu oružja je 60 projektila. Osam takvih haubica bilo je iza jednakog broja novih samohodnih višecijevnih lansera raketa (Multiple Launch Rocket System – MLRS) AR3 u kalibru 370 mm. Domet mu je s vođenim raketama 220 km, a s nevođenim 280 km, što znači da njegove rakete putuju dalje od onih sustava PHL-03A 300 mm od kojeg je nastao, ali ne tako daleko kao balističke rakete kratkog dometa.

Borbena oklopna vozila uključivala su desantna borbena vozila pješaštva ZBD-03, vozila AFT-10 na gusjenicama s protuoklopnim lansirnim sustavom (zapravo lovac tenkova s raketama HJ-10), borbeno vozilo pješaštva ZBD-04A i borbeno vozilo pješaštva amfibiju ZBD-05A.

Mornarica i komunikacije

U mornaričkoj formaciji izloženi su različiti tipovi protubrodskih projektila koji se lansiraju s kopna, rakete brod-brod, kao i brodski sustavi za protuzračnu obranu. Obalno topništvo predstavljale su protubrodske rakete YJ-12B dometa 500 km i YJ-18 dometa 540 km za uništavanje manjih i srednjih brodova. Slijedile su brodske PZO rakete HHQ-9B (brodska inačica HQ-9), HHQ-10 (brodska inačica HQ-10) i HHQ-16 (brodska inačica HQ-16), kao i rotacijski topovi H/PJ-11 s 11 cijevi kalibra 30 mm te radari za rano upozoravanje koji otkrivaju sve vrste letećih objekata.

Protuzračnu obranu i proturaketnu formaciju činili su raketni protuzračni sustavi velikog dometa HQ-9B (300 km), srednjeg dometa HQ-22 (170 km), malog dometa HQ-12A (50 km), HQ-6A (18 km) i HQ-17A (12 km), kao i napredni radari za rano upozoravanje.

Komunikacijsko-informacijska formacija uključivala je suvremene komunikacijske sustave, sustave za elektroničko ometanje, oklopna i teretna vozila s telekomunikacijskom opremom te vozila za izviđanje i motrenje. Većina tih vozila opremljena je višestrukim antenama i satelitskim komunikacijskim kupolama te antenama i nikad prije nije viđena. U tom području Kina je namjerno željela naglasiti svoju nadmoć.

Samohodne haubice PLC-181 (SH-15) u kalibru 155 mm L/52 i samohodni višecijevni lanseri raketa AR3 (Foto: PLA)

 

Prijetnja nosačima

Formacija besposadnih sustava još je jedna koja je privukla velik interes, a Kina u zadnjem desetljeću uvelike napreduje na tom području. Prikazane su različite vrste, uključujući izvidničke, borbene, motrilačke bespilotne letjelice, besposadne podmornice, kao i lutajuće streljivo (“dronovi kamikaze”). Najzanimljiviji tipovi bili su: GJ-11 Sharp Sword, WZ-8, GJ-2 ili Wing Loong II i autonomno podvodno vozilo HSU001. Jurišna bespilotna letjelica GJ-11 u “stealth” konfiguraciji navodno je velikog dometa, dizajnirana za gađanje ciljeva duboko u protivničkom teritoriju, a da pritom ne bude otkrivena.

Hipersonična izvidnička bespilotna letjelica WZ-8 dizajnirana je za izbjegavanje radara. Namijenjena je pronalaženju ciljeva, koji mogu biti nosači zrakoplova ili veliki ratni brodovi. Na gornjoj površini ima dvije kuke koje upućuju na to da bi je mogao ispustiti avion poput bombardera H-6N. Letjelica je dizajnirana u obliku bodeža, male površine krila i s dvama vertikalnim repnim stabilizatorima. Analitičari smatraju da joj specifičan dizajn omogućuje postizanje velikih brzina i smanjen radarski odraz. Naime, svojim smanjenim refleksijskim površinama može zavarati protuzračnu obranu, a istodobno navoditi raketne ili topničke napade s kopna. Analizirajući prikazane motore te dosadašnji razvoj kineskih raketnih motora, stručnjaci pretpostavljaju kako bi najveća brzina WZ-8 mogla iznositi između 3,5 i 4,5 Macha, što zapravo i nije hipersonično. Procjene ukazuju na to da će letjelica imati dolet od približno 3000 kilometara. Taj dolet i najveća visina leta od četrdesetak kilometara osiguravali bi joj pokrivanje golemih površina iznad Južnokineskog mora.

Borbena bespilotna letjelica Wing Loong II poznata je i pod nazivom Pterodactyl-2. Može nositi široku paletu naoružanja, među kojim su laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protupješačke bombe, rakete zrak-zemlja i protuoklopne rakete. Ima masu od 750 kg i može letjeti na visini od pet kilometara. Wing Loong II ima “borbeno iskustvo” u nekoliko sukoba širom svijeta, a cijena jedne takve letjelice iznosi nešto više od deset milijuna dolara.

Vozilo AFT-10 na gusjenicama s protuoklopnim lansirnim sustavom, zapravo lovac tenkova s raketama HJ-10 (Foto: PLA)

 

Ostvarenje sna

Najveću je silu na mimohodu ipak predstavljala formacija dalekometnih projektila. Državne medijske agencije izjavile su da su rakete snaga za ostvarenje sna o jakoj naciji i snažnoj vojsci. Prvi je put predstavljena balistička raketa DF-17 dometa 1800 – 2500 km i strateška nadzvučna raketa srednjeg dometa DF-100 dometa 2000 – 3000 km. Od ostalih, mogla se vidjeti balistička raketa DF-26 dometa 4000 km (kojom se mogu gađati i brodovi), interkontinentalna balistička raketa JL-2 dometa 7000 km za lansiranje iz podmornica, interkontinentalna balistička raketa DF-31AG dometa 11 000 km, interkontinentalna balistička raketa DF-5B dometa 13 000 km koja se lansira iz silosa te DF-41 dometa 14 000 – 15 000 km. Raznolikost i broj raketa pokazatelji su da je Kina značajno modernizirala taj dio svoje vojske.

Rakete DF-17 i DF-100 posebno su zanimljive jer imaju mogućnost manevriranja u atmosferi, što ih čini teško zamjetljivim za protuzračnu obranu, a imaju i vlastite sustave navođenja, što znači da mogu pogađati pokretne mete. DF-17 trenutačno je jedino hipersonično oružje koje je potvrđeno u operativnoj uporabi PLA-e. Prema optimističnim analizama, može uništiti sve dosad razvijene protubalističke raketne sustave, što uključuje Patriot i THAAD. Zapadne analitičare najviše zaokuplja procjena da bi DF-17 mogao biti sposoban za nuklearno djelovanje. Na mimohodu je prikazano 18 tih raketa na lanserima. S druge strane, hipersonična raketa srednjeg dometa DF-100 dizajnirana je za uporabu protiv velikih ratnih brodova.

Zadnje od najmoćnijih projektila na mimohodu činile su interkontinentalne balističke rakete DF-41, koje su okosnica kineskog nuklearnog odvraćanja. DF-41 može nositi više nuklearnih bojnih glava (10 – 12), od kojih neke mogu biti lažne i zavarati protuzračnu obranu. Sposobne su istodobno gađati različite ciljeve, a planirano je povećanje korisne nosivosti. S više od 2000 balističkih i krstarećih raketa u arsenalu, Kina posjeduje najveću i najraznovrsniju raketnu silu na svijetu. Prema procjenama zapadnih analitičara, broj kineskih konvencionalnih raketa premašuje broj nuklearnih projektila barem u omjeru 7 : 1.

Sposobnost dopune goriva u zraku pokazana je formacijom leteće cisterne HY-6DU i dvaju višenamjenskih borbenih aviona J-10B (Foto: PLA)

 

Zračne formacije

Zrakoplovni mimolet počeo je preletom zrakoplova za rano upozorenje i nadzor (Airborne Early Warning and Control – AEW&C), odnosno letećeg radara KJ-2000, koji je pratilo osam borbenih zrakoplova J-10A i J-10S. Drugu formaciju činio je zrakoplov za rano upozorenje i nadzor KJ-500, koji su pratila četiri lovca J-11B (nastao na temelju ruskog Suhoja Su-27).

Slijedile su zatim formacije transportnih zrakoplova Y-8 i Y-9 (dizajnirani na temelju sovjetskog Antonova An-12). Viđen je i avion Y-8T u zapovjedno-nadzorno-obavještajnoj konfiguraciji (C3I), u čijoj su pratnji bila četiri lovca J-11B. Mornaričku inačicu KJ-500 zvanu KJ-500H pratila su dva mornarička patrolna zrakoplova Y-8Q (KQ-200 ili GX-6). Letio je i mornarički zrakoplov za rano upozorenje i nadzor KJ-200H s dvama zrakoplovima za tehničko izviđanje Y-9JZ, zrakoplov za tehničko izviđanje Y-8JB, zrakoplovi za protuelektronička djelovanja Y-8CB, Y-8G i Y-9G te zrakoplov Y-9XZ, za koji se tvrdi da služi za psihološke operacije.

Svjetsku pozornost izazvala je nova inačica poznatog bombardera: avion H-6N koji sad ima povećan domet leta te mogućnost dopune goriva tijekom leta. Riječ je zapravo o svojevrsnom nosaču balističkih projektila. Avioni H-6N bili su naoružani krstarećim raketama KD-63 i CJ-10, a mogu nositi i protubrodsku balističku raketu DF-21D.

Sposobnost dopune goriva u zraku pokazana je formacijom leteće cisterne HY-6DU i dvaju višenamjenskih borbenih aviona J-10B. Mornaričko zrakoplovstvo predstavljala je formacija pet palubnih višenamjenskih borbenih zrakoplova J-15. Naravno, prikazana je i formacija od pet borbenih zrakoplova J-20, tzv. nevidljivog lovca pete generacije. Nakon njih nebom su proletjele formacije od pet višenamjenskih borbenih zrakoplova J-16 i J-10C.

Foto: eng.chinamil.com.cn/ Mu Keshuang via PLA

 

Rast proračuna

Na mimoletu je sudjelovao i priličan broj helikoptera u formacijama od pet do devet letjelica. Prvi su bili srednji transportni Z-8B, laki višenamjenski Z-9WZ, borbeni WZ-10, a slijedili su laki izvidničko-borbeni WZ-19. Prvi su put prikazani višenamjenski helikopteri Z-20, prilično nalik na američke Black Hawkove koje je Kina imala u svojem zrakoplovstvu, ali su zbog nemogućnosti nabave pričuvnih dijelova umirovljeni.

Zadnju formaciju činili su školski zrakoplovi. Prvi su put na mimoletu bile formacije od pet školsko-borbenih aviona JL-10 (L-15) i pet školsko-borbenih i lakih jurišnih JL-9. Na kraju formacije i mimohoda bilo je sedam školsko-borbenih JL-8 akrogrupe Red Falcon.

Kina je najmnogoljudnija zemlja, u kojoj živi petina svjetskog stanovništva. U sedam desetljeća uspjela je od siromašne i ratom razorene zemlje postati najveći izvoznik roba i usluga te bilježiti najveći rast BDP-a. Sve joj je to omogućilo ulaganje znatnih financijskih sredstava u razvoj moderne vojske. Mimohod i mimolet naglasili su brzo razvijanje kineske vojne tehnologije, za što je zaslužan i rast vojnog proračuna od 400 posto. Strani analitičari kažu da je kineska vojna moć blizu da dostigne SAD, Rusiju i Europu u projektilima, besposadnim zrakoplovima, kao i u nekim drugim područjima. Na mimohodu i mimoletu bilo je prikazano toliko toga da će vojnim analitičarima trebati mjeseci za dobru analizu svih sustava.


Pješački postroji

 1. Počasna garda
 2. Mješoviti, sve grane
 3. Kopnena vojska
 4. Ratna mornarica
 5. Ratno zrakoplovstvo
 6. Raketne snage
 7. Strateške snage za potporu (kibernetičko, svemirsko, elektroničko ratovanje)
 8. Logističke postrojbe
 9. Policija
 10. Žene u PLA-i
 11. Vojni znanstveno-istraživački centri, akademije, sveučilišta
 12. Civilna obrana
 13. Pričuva
 14. Žene u policiji
 15. Mirovne snage UN-a

Ivan GALOVIĆ